សិប្បកម្មផលិតផ្អកកំពឹសលក្ខណៈគ្រួសារតូច ប៉ុន្តែមានការគាំទ្រច្រើន​

សៀមរាប ៖ ផ្អកកំពឹស ជាប្រភេទអាហារផ្អាប់មួយមុខរបស់ប្រជាជនខ្មែរ ដែលតែងនិយមបរិភោគជាមួយបន្លែអន្លក់ស្រស់ៗ ដូចជា ត្រសក់ ពពាយ យ៉ាងឆ្ងាញ់ពិសា។ យ៉ាងណាក៏ដោយ អាហារប្រភេទនេះគេទទួលទានយូរៗម្ដងប៉ុណ្ណោះ ខណៈដែលការផលិតត្រូវបានធ្វើឡើងក្នុងទ្រង់ទ្រាយតូច ឬជាលក្ខណៈគ្រួសារនៅឡើយ។

អ្នកស្រី រ៉ុង សុខុន ជាអាជីវករលក់ផ្អកកំពឹស និងអាហារផ្អាប់ម្នាក់នៅក្នុងខេត្តសៀមរាប ក្រោមយីហោ «ស្នាដៃអ្នកសៀមរាប» បានមានប្រសាសន៍ប្រាប់ AMS ថា ៖

« ខ្ញុំធ្វើជាលក្ខណៈគ្រួសារតិចតួចប៉ុណ្ណោះ ប៉ុន្តែការធ្វើវិញគឺមានតាំងចិត្តខ្ពស់ យកចិត្តទុកដាក់ ទាំងចិត្តទាំងកាយ ដោយគិតគូរពីសុខភាពរបស់អ្នកទទួលទានជាសំខាន់ ហើយទម្រាំបានចំណូលមកក៏មិនងាយស្រួលប៉ុន្មានដែរ»

អ្នកស្រីបានបន្តឲ្យដឹងទៀយថា អ្នកស្រីអាចលក់បានចាប់ពី ៥ទៅ១០គីឡូក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ ឬអាចលើសនេះ អាស្រ័យលើការកម្ម៉ង់របស់ភ្ញៀវ។ ក្នុងមួយគីឡូក្រាមគាត់អាចលក់បានក្នុងតម្លៃបោះដុំ ១៨ ០០០ រៀល ដែលភ្ញៀវភាគច្រើនជាអ្នកនៅទីក្រុងភ្នំពេញ និងមាននៅតាមខេត្តផ្សេងៗមួយចំនួនទៀត ហើយក៏មានអ្នកខ្លះទិញផ្ញើទៅសាច់ញាតិនៅប្រទេសជិតខាងផងដែរ ហើយការទិញទៀតសោតច្រើនតាមអនឡាញ។

ចំពោះរដូវដែលគេនិយមធ្វើវិញ ត្រូវបានអ្នកស្រីប្រាប់ឲ្យដឹងថា ភាគច្រើនគេចាប់ផ្ដើមធ្វើនៅរដូវទឹកសម្រក ពោលគឺចាប់ពីខែមករា ដល់ខែមិថុនា ដែលគេអាចដើរប្រមូលទិញកំពឹសស្រស់បានច្រើនយកមកស្តុកទុក។

អ្នកស្រីបញ្ជាក់បន្តទៀតថា ៖

«យើងពុំស្តុកទុកច្រើននោះទេ គឺទិញម្ដងប្រមាណ ២០គីឡូក្រាមទេ ដោយសារការធ្វើ គឺធ្វើថ្មីៗ តាមការកម្ម៉ង់របស់ភ្ញៀវ ដើម្បីរក្សាបានរសជាតិឆ្ងាញ់ ត្រូវធ្វើឱ្យវាមានរសជាតិល្មម ញ៉ាំបានភ្លាមៗ និងមិនជូរជ្រុល»

ទាក់ទងនឹងរបៀបធ្វើ និងផ្សំរសជាតិវិញ ម្ចាស់សិប្បកម្មស្នាដៃអ្នកសៀមរាបរូបនេះបានរៀបរាប់ថា រសជាតិផលិតផលប្រភេទនេះគឺចេះពីគ្រួសារ មានរូបមន្តប្រចាំគ្រួសារតាំងពីដើមមក ហើយរក្សាបាននូវរសជាតិ និងអនាម័យ ដោយសារអ្នកផលិតជាសមាជិកក្នុងគ្រួសារផ្ទាល់។ សម្រាប់ការផលិតផ្អកកំពឹសវិញ ដំបូងគេត្រូវរើសកំពឹសស្រស់ល្អៗ ទៅលាងសម្អាតឱ្យស្អាត ហើយប្រឡាក់អំបិលផ្អាប់ទុក៣ថ្ងៃ។ បន្ទាប់មកគេស្រង់វាយកទៅប្រឡាក់ ឬគេហៅថា ចាវអង្ករលីង ខ្ញី និងដាក់គ្រឿងឱ្យមានរសជាតិល្មម ហើយផ្អាប់ទុក៣ថ្ងៃបន្ថែមទៀត។ 

ក្រៅពីផ្អកកំពឹស អ្នកស្រីក៏មានលក់ដូចជា ត្រីងៀត ប្រហុក ផ្អក និងអាហារផ្អាប់ផ្សេងទៀតផងដែរ ដែលសុទ្ធសឹងជាស្នាដៃ ក៏ដូចជារូបមន្តប្រចាំគ្រួសារ ហើយគ្រួសារគាត់ផ្ទាល់ជាអ្នកផលិតប្រកបដោយអនាម័យ រសជាតិ និងការយកចិត្តទុកដាក់ខ្ពស់ក្នុងការផលិត។

«រាល់ការផលិតផលនីមួយៗ គឺយើងប្រើកំពឹស និងត្រីស្រស់ៗ ដើម្បីទទួលបានរសជាតិឆ្ងាញ់។ តួយ៉ាងដូចជាផ្អកកំពឹសផ្ទាល់ គេត្រូវការកំពឹសស្រស់ ដោយរើសយកកូនត្រីចេញ​ឱ្យស្អាត ជៀសវាងការខ្វះអនាម័យដែលអាចធ្វើឱ្យពុលដល់អ្នកបរិភោគ។ចំណែកផលលំបាកវិញ ពុំមានជាបញ្ហាអ្វីច្រើនឡើយ ក្រៅពីកង្វះវត្ថុធាតុដើម ពោលគឺកំពឹសតែម្ដង ដោយសារគាត់ប្រើកំពឹសស្រែដែលគេរកបានមានមិនច្រើននោះទេ ដូច្នេះគេពុំអាចរកទិញកំពឹសបានតាមតម្រូវការគ្រប់រដូវកាលទេ»។ 

នេះបើតាមអ្នកស្រី សុខុនបានបញ្ជាក់ប្រាប់

គួរបញ្ជាក់ដែរថា អ្នកស្រី សុខុន បានចាប់ផ្ដើមរបរនេះប្រមាណជាង ១ឆ្នាំមកហើយ ដែលគាត់ចេះរូបមន្តក្នុងការផលិតពីចាស់ៗក្នុងគ្រួសារ។ ចំណែកដើមទុនក្នុងការធ្វើផ្អកកំពឹសនេះទៀតសោត ក៏ពុំត្រូវចំណាយអ្វីច្រើននោះដែរ ពោលគឺចំណាយតែលើវត្ថុធាតុដើម និងគ្រឿងផ្សំក្នុងការផលិតដូចជា កំពឹស អង្ករលីង ខ្ញី រំដេងជាដើម។

ចំពោះថ្ងៃអនាគត អ្នកស្រី សុខុន ក៏មានបំណងចង់ពង្រីកសិប្បកម្មផលិតអាហារផ្អាប់នេះឱ្យកាន់តែធំ និងទទួលបានការទទួលស្គាល់គុណភាពត្រឹមត្រូវ ដើម្បីឱ្យបងប្អូនប្រជាជនខ្មែរបានបរិភាគទាំងក្នុងស្រុក និងក្រៅស្រុក។ ចុងក្រោយ ម្ចាស់សិប្បកម្មខាងលើក៏សូមអរគុណដល់អតិថិជនដែលតែងតែគាំទ្រផ្អកកំពឹសក៏ដូចជាផលិតផលផ្អាប់ផ្សេងទៀតរបស់សិប្បកម្មលក្ខណៈគ្រួសារស្នាដៃអ្នកសៀមរាបផងដែរ៕


របាយការណ៍ថ្មីៗ

មើលទាំងអស់ ➧

ព័ត៌មានទូទៅ

មើលទាំងអស់ ➧

ធនាគារ វីង បើកសម្ពោធសាខាថ្មីក្នុងក្រុងកំពង់ឆ្នាំង

ព្រឹត្តិការណ៍, អត្ថបទពាណិជ្ជកម្ម

• 14/06/2024

សេវាធនាគារដ៏សម្បូរបែបរបស់ធនាគារ វីង ឥឡូវនេះបានពង្រីកទៅដល់ក្រុងកំពង់ឆ្នាំងហើយ ដើម្បីជួយសម្រួលប្រជាជនក្នុងខេត្តនេះជាមួយនឹងតម្រូវការសេវាហិរញ្ញវត្ថុប្រចាំថ្ងៃកាន់តែប្រសើរ

៤០ឆ្នាំក្នុងនាមជារោងចក្រពិភពលោក តែមិនប្រាកដថាអាចបន្តភាពជោគជ័យក្នុងទីផ្សាររថយន្តអគ្គិសនីនោះឡើយ

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 14/06/2024

រថយន្តអគ្គិសនីរបស់ចិន មិនប្រាកដថាអាថវាយឡុកទីផ្សារពិភពលោកបានជោគជ័យដូចជាទីផ្សារផលិតផល និងទំនិញរបស់ខ្លួនដែលធ្លាប់ធ្វើបានជាង៤០ឆ្នាំនោះឡើយ

ព្រែកជីកហ្វូណនតេជោ នឹងផ្លាស់ប្ដូរមុខមាត់ និងមានដង្ហើមសេដ្ឋកិច្ចដូចព្រែកជីក Rhine–Main–Danube នៅអាល្លឺម៉ង់

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 14/06/2024

ព្រែកជីកហ្វូណនតេជោ នឹងផ្លាស់ប្ដូរមុខមាត់កម្ពុជាថ្មី និងមានដង្ហើមសេដ្ឋកិច្ចដូចព្រែកជីក Rhine–Main–Danube នៅប្រទេសអាល្លឺម៉ង់ ក្រោយពេលស្ថាបនារួច

ពូជកូនឈើហូបផ្លែកាន់តែមានតម្រូវការទីផ្សារនារដូវវស្សា

ជំនួញ, ព្រឹត្តិការណ៍

• 14/06/2024

សម្រាប់រដូវវស្សាដែលមានភ្លៀងធ្លាក់ច្រើន និងមានប្រភពទឹកគ្រប់គ្រាន់ ជាអំណោយផលមួយសម្រាប់បងប្អូនប្រជាកសិករ ក៏ដូចជាអ្នកដែលចូលចិត្តដាំដំណាំ និងដើមឈើហូបផ្លែ

អ្នកជំនាញលើកទឹកចិត្តឱ្យគ្រឹះស្ថានផ្ដល់កម្ចី និងអតិថិជនបើកចិត្តជជែកគ្នា ដើម្បីចៀសវាងកើតមានបញ្ហាណាមួយ

ព្រឹត្តិការណ៍, ហិរញ្ញវត្ថុ

• 14/06/2024

បញ្ហាមួយអាចកើតឡើង ប្រសិនបើអតិថិជនមិនមានលទ្ធភាពសង ទៅកាន់គ្រឹះស្ថានផ្ដល់កម្ចីតាមកិច្ចសន្យា ហើយភាគីទាំងពីរមិនបានជជែកគ្នាដើម្បីរកដំណោះស្រាយ។

សកម្មភាពសាងសង់ផ្ទះរបស់ប្រជាពលរដ្ឋតាមបណ្ដាខេត្ត​ធ្លាក់ចុះ​ជាង​ឆ្នាំមុន​

ព្រឹត្តិការណ៍, អចលនទ្រព្យ

• 14/06/2024

ប្រជាពលរដ្ឋ​ដែលសាងសង់ផ្ទះថ្មី​នៅក្នុង​ឆ្នាំ ២០២៤​នេះឃើញថា​មាន​ចំនួន​តិចជាង​ឆ្នាំ ២០២៣​ ដែលធ្វើឱ្យការលក់​គ្រឿងសំណង់​និងចំណូល​អ្នក​សាងសង់​ថយចុះ

តម្លៃប្រេងបន្តឡើងថ្លៃ ខណៈដែលការផ្គត់ផ្គង់អាចនឹងត្រូវបានរឹតបន្តឹងរហូតដល់ត្រីមាសទី៣ឆ្នាំនេះ

ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត

• 14/06/2024

តម្លៃប្រេងម៉ាក West Texas Intermediate (WTI) ឡើងថ្លៃ ០,៧៧ ភាគរយ ឬ ៧៨,៥០ ដុល្លារក្នុងមួយបារ៉ែល ខណៈដែលតម្លៃប្រេងម៉ាក Brent ឡើងថ្លៃ ០,៨៣ ភាគរយ ឬ ៨២,៦០ ដុល្លារក្នុងមួយបារ៉ែល

វិស័យ SMEs ជាកម្លាំងជំរុញដ៏សំខាន់ក្នុងដំណើររបស់កម្ពុជាឆ្ពោះទៅការសម្រេចបានគោលដៅជាប្រទេសមានចំណូលមធ្យមកម្រិតខ្ពស់នៅឆ្នាំ២០៣០

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 14/06/2024

សហគ្រាសធុនមីក្រូ តូច និងមធ្យមគឺជាកម្លាំងជំរុញដ៏សំខាន់ក្នុងដំណើររបស់កម្ពុជាឆ្ពោះទៅការសម្រេចបានគោលដៅជាប្រទេសមានចំណូលមធ្យមកម្រិតខ្ពស់នៅឆ្នាំ២០៣០

ស្វែងយល់ពីសារៈសំខាន់នៃចំណេះដឹងហិរញ្ញវត្ថុ

ព្រឹត្តិការណ៍, ហិរញ្ញវត្ថុ

• 14/06/2024

ភ្នំពេញ ៖ ចំណេះដឹងហិរញ្ញវត្ថុគឺជាបំណិនជីវិតមួយ ដែលបុគ្គលគ្រប់រូបត្រូវការសម្រាប់ការរស់នៅប្រចាំថ្ងៃ ព្រោះវាជួយឱ្យបុគ្គលនីមួយៗគ្រប់គ្រងលុយកាក់បានល្អប្រសើរជាងមុន ជួយឱ្យសម្រេចចិត្តផ្នែកហិរញ្ញវត្ថុបានត្រឹមត្រូវ ...

Window to the World ផ្តល់ឱកាសដល់សិស្សនៅតំបន់ដាច់ស្រយាលក្នុងខេត្តតាកែវចំនួន២០នាក់ មកទស្សនកិច្ចសិក្សាអប់រំនៅរាជធានីភ្នំពេញ

ព្រឹត្តិការណ៍, អត្ថបទពាណិជ្ជកម្ម

• 13/06/2024

Window to the World ផ្តល់ឱកាសដល់សិស្សនៅតំបន់ដាច់ស្រយាលក្នុងខេត្តតាកែវចំនួន២០នាក់ មកទស្សនកិច្ចសិក្សាអប់រំនៅរាជធានីភ្នំពេញ