សិប្បកម្មផលិតផ្អកកំពឹសលក្ខណៈគ្រួសារតូច ប៉ុន្តែមានការគាំទ្រច្រើន​

សៀមរាប ៖ ផ្អកកំពឹស ជាប្រភេទអាហារផ្អាប់មួយមុខរបស់ប្រជាជនខ្មែរ ដែលតែងនិយមបរិភោគជាមួយបន្លែអន្លក់ស្រស់ៗ ដូចជា ត្រសក់ ពពាយ យ៉ាងឆ្ងាញ់ពិសា។ យ៉ាងណាក៏ដោយ អាហារប្រភេទនេះគេទទួលទានយូរៗម្ដងប៉ុណ្ណោះ ខណៈដែលការផលិតត្រូវបានធ្វើឡើងក្នុងទ្រង់ទ្រាយតូច ឬជាលក្ខណៈគ្រួសារនៅឡើយ។

អ្នកស្រី រ៉ុង សុខុន ជាអាជីវករលក់ផ្អកកំពឹស និងអាហារផ្អាប់ម្នាក់នៅក្នុងខេត្តសៀមរាប ក្រោមយីហោ «ស្នាដៃអ្នកសៀមរាប» បានមានប្រសាសន៍ប្រាប់ AMS ថា ៖

« ខ្ញុំធ្វើជាលក្ខណៈគ្រួសារតិចតួចប៉ុណ្ណោះ ប៉ុន្តែការធ្វើវិញគឺមានតាំងចិត្តខ្ពស់ យកចិត្តទុកដាក់ ទាំងចិត្តទាំងកាយ ដោយគិតគូរពីសុខភាពរបស់អ្នកទទួលទានជាសំខាន់ ហើយទម្រាំបានចំណូលមកក៏មិនងាយស្រួលប៉ុន្មានដែរ»

អ្នកស្រីបានបន្តឲ្យដឹងទៀយថា អ្នកស្រីអាចលក់បានចាប់ពី ៥ទៅ១០គីឡូក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ ឬអាចលើសនេះ អាស្រ័យលើការកម្ម៉ង់របស់ភ្ញៀវ។ ក្នុងមួយគីឡូក្រាមគាត់អាចលក់បានក្នុងតម្លៃបោះដុំ ១៨ ០០០ រៀល ដែលភ្ញៀវភាគច្រើនជាអ្នកនៅទីក្រុងភ្នំពេញ និងមាននៅតាមខេត្តផ្សេងៗមួយចំនួនទៀត ហើយក៏មានអ្នកខ្លះទិញផ្ញើទៅសាច់ញាតិនៅប្រទេសជិតខាងផងដែរ ហើយការទិញទៀតសោតច្រើនតាមអនឡាញ។

ចំពោះរដូវដែលគេនិយមធ្វើវិញ ត្រូវបានអ្នកស្រីប្រាប់ឲ្យដឹងថា ភាគច្រើនគេចាប់ផ្ដើមធ្វើនៅរដូវទឹកសម្រក ពោលគឺចាប់ពីខែមករា ដល់ខែមិថុនា ដែលគេអាចដើរប្រមូលទិញកំពឹសស្រស់បានច្រើនយកមកស្តុកទុក។

អ្នកស្រីបញ្ជាក់បន្តទៀតថា ៖

«យើងពុំស្តុកទុកច្រើននោះទេ គឺទិញម្ដងប្រមាណ ២០គីឡូក្រាមទេ ដោយសារការធ្វើ គឺធ្វើថ្មីៗ តាមការកម្ម៉ង់របស់ភ្ញៀវ ដើម្បីរក្សាបានរសជាតិឆ្ងាញ់ ត្រូវធ្វើឱ្យវាមានរសជាតិល្មម ញ៉ាំបានភ្លាមៗ និងមិនជូរជ្រុល»

ទាក់ទងនឹងរបៀបធ្វើ និងផ្សំរសជាតិវិញ ម្ចាស់សិប្បកម្មស្នាដៃអ្នកសៀមរាបរូបនេះបានរៀបរាប់ថា រសជាតិផលិតផលប្រភេទនេះគឺចេះពីគ្រួសារ មានរូបមន្តប្រចាំគ្រួសារតាំងពីដើមមក ហើយរក្សាបាននូវរសជាតិ និងអនាម័យ ដោយសារអ្នកផលិតជាសមាជិកក្នុងគ្រួសារផ្ទាល់។ សម្រាប់ការផលិតផ្អកកំពឹសវិញ ដំបូងគេត្រូវរើសកំពឹសស្រស់ល្អៗ ទៅលាងសម្អាតឱ្យស្អាត ហើយប្រឡាក់អំបិលផ្អាប់ទុក៣ថ្ងៃ។ បន្ទាប់មកគេស្រង់វាយកទៅប្រឡាក់ ឬគេហៅថា ចាវអង្ករលីង ខ្ញី និងដាក់គ្រឿងឱ្យមានរសជាតិល្មម ហើយផ្អាប់ទុក៣ថ្ងៃបន្ថែមទៀត។ 

ក្រៅពីផ្អកកំពឹស អ្នកស្រីក៏មានលក់ដូចជា ត្រីងៀត ប្រហុក ផ្អក និងអាហារផ្អាប់ផ្សេងទៀតផងដែរ ដែលសុទ្ធសឹងជាស្នាដៃ ក៏ដូចជារូបមន្តប្រចាំគ្រួសារ ហើយគ្រួសារគាត់ផ្ទាល់ជាអ្នកផលិតប្រកបដោយអនាម័យ រសជាតិ និងការយកចិត្តទុកដាក់ខ្ពស់ក្នុងការផលិត។

«រាល់ការផលិតផលនីមួយៗ គឺយើងប្រើកំពឹស និងត្រីស្រស់ៗ ដើម្បីទទួលបានរសជាតិឆ្ងាញ់។ តួយ៉ាងដូចជាផ្អកកំពឹសផ្ទាល់ គេត្រូវការកំពឹសស្រស់ ដោយរើសយកកូនត្រីចេញ​ឱ្យស្អាត ជៀសវាងការខ្វះអនាម័យដែលអាចធ្វើឱ្យពុលដល់អ្នកបរិភោគ។ចំណែកផលលំបាកវិញ ពុំមានជាបញ្ហាអ្វីច្រើនឡើយ ក្រៅពីកង្វះវត្ថុធាតុដើម ពោលគឺកំពឹសតែម្ដង ដោយសារគាត់ប្រើកំពឹសស្រែដែលគេរកបានមានមិនច្រើននោះទេ ដូច្នេះគេពុំអាចរកទិញកំពឹសបានតាមតម្រូវការគ្រប់រដូវកាលទេ»។ 

នេះបើតាមអ្នកស្រី សុខុនបានបញ្ជាក់ប្រាប់

គួរបញ្ជាក់ដែរថា អ្នកស្រី សុខុន បានចាប់ផ្ដើមរបរនេះប្រមាណជាង ១ឆ្នាំមកហើយ ដែលគាត់ចេះរូបមន្តក្នុងការផលិតពីចាស់ៗក្នុងគ្រួសារ។ ចំណែកដើមទុនក្នុងការធ្វើផ្អកកំពឹសនេះទៀតសោត ក៏ពុំត្រូវចំណាយអ្វីច្រើននោះដែរ ពោលគឺចំណាយតែលើវត្ថុធាតុដើម និងគ្រឿងផ្សំក្នុងការផលិតដូចជា កំពឹស អង្ករលីង ខ្ញី រំដេងជាដើម។

ចំពោះថ្ងៃអនាគត អ្នកស្រី សុខុន ក៏មានបំណងចង់ពង្រីកសិប្បកម្មផលិតអាហារផ្អាប់នេះឱ្យកាន់តែធំ និងទទួលបានការទទួលស្គាល់គុណភាពត្រឹមត្រូវ ដើម្បីឱ្យបងប្អូនប្រជាជនខ្មែរបានបរិភាគទាំងក្នុងស្រុក និងក្រៅស្រុក។ ចុងក្រោយ ម្ចាស់សិប្បកម្មខាងលើក៏សូមអរគុណដល់អតិថិជនដែលតែងតែគាំទ្រផ្អកកំពឹសក៏ដូចជាផលិតផលផ្អាប់ផ្សេងទៀតរបស់សិប្បកម្មលក្ខណៈគ្រួសារស្នាដៃអ្នកសៀមរាបផងដែរ៕


របាយការណ៍ថ្មីៗ

មើលទាំងអស់ ➧

ព័ត៌មានទូទៅ

មើលទាំងអស់ ➧

គិតត្រឹម​ពាក់​កណ្ដាលឆ្នាំ​២០២៤ ចំនួន​គណនី​កម្ចីអចលនទ្រព្យ​មាន​តិចតួច ​តែ​ទំហំឥណទាន​​មានជាង​ពាក់​កណ្ដាលនៃទំហំសរុប​

ព្រឹត្តិការណ៍, អចលនទ្រព្យ

• 20/09/2024

ថ្វីត្បិតតែ​វិស័យ​អចលនទ្រព្យ​នៅកម្ពុជាមើលទៅ​ហាក់​មាន​ការ​ថមថយ​ច្រើន ប៉ុន្តែក្រលេកទៅមើល​កម្ចី​អចលនទ្រព្យ​​នៅតែមានទំហំទឹកប្រាក់ច្រើន​

កម្ពុជា-ជប៉ុន ព្រមព្រៀងពង្រឹងកិច្ចសហប្រតិបត្តិការ និងជំរុញការនាំចេញផលិតផលសក្តានុពលរបស់កម្ពុជា

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 20/09/2024

យោងតាមទិន្នន័យរបស់អគ្គនាយកដ្ឋានគយ និងរដ្ឋាករ ពីខែមករា ដល់ខែសីហា ឆ្នាំ២០២៤ ប្រទេសជប៉ុន គឺជាគោលដៅនាំចេញធំជាងគេទី៤ របស់កម្ពុជា

ទីក្រុងសៀងហៃ ត្រូវបានវាយប្រហារដោយខ្យល់ព្យុះ ២ លើកនៅក្នុងសប្តាហ៍នេះ

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 20/09/2024

កាលពីថ្ងៃចន្ទ ខ្យល់ព្យុះមានឈ្មោះថា Bebinca បានវាយប្រហារទីក្រុងសៀងហៃ ដែលជាខ្យល់ព្យុះខ្លាំងខ្លាបំផុតជាលើកដំបូងក្នុងរយៈពេល ៧៥ ឆ្នាំចុងក្រោយនេះ។ ប៉ុន្មានថ្ងៃបន្ទាប់ ទីក្រុងនេះត្រូវបានវាយប្រហារជាលើកទី២ ដោយខ្យល់ព្យុះទីហ្វុងមានឈ្មោះថា Pulasa

ប្រហុកខ្ទិះអនាម័យ អាចក្លាយជាមុខម្ហូបងាយស្រួលសម្រាប់រៀបចំចង្ហាន់ប្រគេនព្រះសង្ឃក្នុងរដូវកាន់បិណ្ឌ

ជំនួញ, ព្រឹត្តិការណ៍

• 20/09/2024

ក្នុងឱកាសនៃពិធីបុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌនេះ ប្រហុកខ្ទិះអនាម័យ «ម្លិះ វិសាល» អាចជាមុខម្ហូបដែលផ្តល់ភាពងាយស្រួលសម្រាប់អ្នកដែលចង់ធ្វើចង្ហាន់យកទៅប្រគេនព្រះសង្ឃ ប៉ុន្តែគ្មានពេលវេលាគ្រប់គ្រាន់ក្នុងការចម្អិន

BYD ទិញយកហ៊ុនទាំងអស់របស់ Mercedes នៅចិន ដើម្បីពង្រឹងទីផ្សារ Denza ដោយខ្លួនឯង

ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត

• 20/09/2024

BYD បានចំណាយលុយទិញយកហ៊ុនទាំងអស់ដែលនៅសេសសល់របស់ក្រុមហ៊ុនអាល្លឺម៉ង់ដើម្បីយកយីហោរថយន្តប្រណិត Denza មកធ្វើគ្រប់គ្រង និងធ្វើទីផ្សារដោយខ្លួនឯង

តម្លៃប្រេងឡើងថ្លៃជាង ១ ភាគរយ បន្ទាប់ពីធនាគារកណ្តាលអាម៉េរិកទម្លាក់អត្រាការប្រាក់

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 20/09/2024

តម្លៃប្រេងឆៅម៉ាក Brent បានឡើងថ្លៃ ៧៤,៨៨ ដុល្លារក្នុងមួយបារ៉ែល ខណៈដែលតម្លៃប្រេងឆៅម៉ាក West Texas Intermediate (WTI) ឡើងដល់ ៧១,៩៥ ដុល្លារក្នុងមួយបារ៉ែល

ស្វែងយល់ពីផលចំណេញសេដ្ឋកិច្ចជាតិដែលបានពីការដាក់បញ្ចូលប្រព័ន្ធទូទាត់ទាំងប្រាក់រៀល និងដុល្លារក្នុង KHQR តែមួយ

ព្រឹត្តិការណ៍, ហិរញ្ញវត្ថុ

• 20/09/2024

ធនាគារជាតិនៃកម្ពុជា គ្រោងដាក់បញ្ចូលគ្នានូវប្រព័ន្ធទូទាត់ទាំងប្រាក់រៀល និងដុល្លារអាមេរិក ដោយប្រើ KHQR Code តែមួយ ក្នុងគោលបំណងលើកកម្ពស់ការប្រើប្រាស់ប្រាក់រៀល និងសម្រួលដល់ការទូទាត់ឆ្លងដែន ជាមួយនឹងប្រទេសដៃគូ

ធនាគារ ABA បន្ថែមដើមទុន 220 លានដុល្លារ ប្ដេជ្ញារួមចំណែកដល់ការអភិវឌ្ឍសេដ្ឋកិច្ចកម្ពុជា 

ព្រឹត្តិការណ៍, អត្ថបទពាណិជ្ជកម្ម

• 20/09/2024

ABA ដែលជាធនាគារពាណិជ្ជធំបំផុតនៅកម្ពុជា បានទទួលការអនុម័តសម្រាប់ការបន្ថែមដើមទុនចំនួន 220 លានដុល្លារ ពីធនាគារជាតិកាណាដា ដែលជាភាគហ៊ុនិករបស់ខ្លួន។

ប្រជាពលរដ្ឋគួរប្រយ័ត្នល្បិចឆបោកប្រាក់ថ្មី​ តាមរយៈការបញ្ជាទូរស័ព្ទពីចម្ងាយ (Wireless Paring)

ព្រឹត្តិការណ៍, ហិរញ្ញវត្ថុ

• 19/09/2024

អគ្គនាយកដ្ឋានបច្ចេកវិទ្យាឌីជីថល និងផ្សព្វផ្សាយអប់រំ អំពាវនាវឱ្យប្រជាពលរដ្ឋបង្កើនការប្រុងប្រយ័ត្នពីល្បិចឆបោកប្រាក់ថ្មី តាមរយៈការបញ្ជាទូរស័ព្ទពីចម្ងាយ

អាជីវករក្នុងស្រុកគួរត្រៀមខ្លួនឱ្យបានរួចរាល់សម្រាប់ពិធីបុណ្យដាក់បិណ្ឌ និងភ្ជុំបិណ្ឌ

ជំនួញ, ព្រឹត្តិការណ៍

• 19/09/2024

បុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌ មានរយៈពេល១៥ថ្ងៃ ដោយនៅក្នុងឱកាសនេះ ប្រជាជនខ្មែរតែងមានទម្លាប់ធ្វើម្ហូប បាយ សម្លរ នំ ចំណី ទៅប្រគេនព្រះសង្ឃ យ៉ាងសន្ធឹកសន្ធាប់ និងមានតម្រូវការប្រើប្រាស់សម្ភារៈ ក៏ដូចជាបន្លែ ត្រី សាច់ ជាច្រើន