សម្រាប់អ្នកដែលនិយមទទួលទានស៊ុប ភាគច្រើនគេមិនអាចភ្លេចបាននោះទេនូវជីរម្យ៉ាងដែលមានក្លិនប្រហើរ និងជួយបង្កើនរសជាតិ នោះគឺជីរតាំងឱ។ ក្រៅពីមុខម្ហូបស៊ុប គេក៏អាចយកជីរប្រភេទនេះទៅទទួលទានបានទាំងឆ្អិន ឬឆៅធ្វើជាអន្លក់ក៏បាន ដែលជាហេតុធ្វើឱ្យរុក្ខជាតិប្រភេទនេះកាន់តែមានទីផ្សារ និងមានតម្លៃថ្លៃជាងជីរប្រភេទដទៃ។
ជីរតាំងឱ មានឈ្មោះវិទ្យាសាស្រ្តថា Apium graveolens L. ជារុក្ខជាតិដែលគេដាំនៅតាមជាយក្រុង ទីជនបទ ស្រុកស្រែ ចម្ការ សម្រាប់ធ្វើជាបន្លែ និងរបោយ។ ជាធម្មតាជីរប្រភេទនេះអាចលក់បានក្នុងតម្លៃ ១៥ ០០០រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម ហើយចំណែកទីផ្សារគឺមានឈ្មួញជាអ្នកចាំទទួលយកទៅលក់បន្តមានហូរហែមិនភ័យរឿងទីផ្សារឡើយ។
រុក្ខជាតិប្រភេទនេះ គេអាចយកធ្វើជាបន្លែសម្រាប់ទទួលទានទាំងផ្នែកដើម និងស្លឹក ដែលគេអាចប្រើសម្រាប់ធ្វើជាបន្លែ ដាក់ក្នុងស៊ុប ឬអាចចម្អិនជាម្ហូបផ្សេងៗ។ ក្រៅពីនេះ គេក៏អាចប្រើវាជាឱសថតួយ៉ាង ស្លឹក និងឫស ជួយប៉ូវកម្លាំង ព្យាបាលជំងឺក្រពះ ជួយបញ្ចុះទឹកនោម ជាតិពុល និងកាកសំណល់ពីរាង្គកាយ។
គួរបញ្ជាក់ដែរថា តាំងឱ មានប្រភពដើមមកពីតំបន់អាហ្វ្រិកខាងត្បូង អឺរ៉ុប រហូតដល់តំបន់ភ្នំហេមពាន្តផ្នែកខាងលិច។ ចំពោះលក្ខណៈអេកូឡូស៊ី គេនាំយកដំណាំប្រភេទនេះមកដាំបាននៅតំបន់ត្រូពិក ដូចជាប្រទេសកម្ពុជាយើងជាដើម។
ចំណែកលក្ខណៈរូបសាស្ត្រវិញ ជីរតាំងឱជា តិណជាតិ (herbaceous) ដែលតួដើមមានកម្ពស់ ០,៥-១,៥ម៉ែត្រ មានសរសៃ ហើយមាន ទ្រនុង មានមែកដុះត្រង់ទៅលើ។ នៅផ្នែកក្រោមនៃតួដើម ស្លឹកមានទងវែងប្រវែង១- ២ស.ម. ឆែកជ្រៅ ៣ដង។ កញ្ចុំផ្ការាងឆត្រធំ ប្រកបដោយកញ្ចុំផ្កាជាឆត្រតូចៗរួមគ្នា (umbels compound) ដុះចេញនៅទល់មុខទងស្លឹក (leaf-opposed)។ ផ្កាទ្វេភេទ ពណ៌ស ឬបៃតងខ្ចី ត្របកផ្កា ៥តូចៗជាធ្មេញ ស្រទាប់ផ្កា៥ ពណ៌ស កេសរ ឈ្មោល៥ កេសរញី ២ជាប់គ្នាជាអូវែរមាន២ក្លែប។ ផ្លែស្ងួតជាមេរីកាព (mericarp) មានទ្រនុង លើផ្ទៃសម្បកមានក្រពេញក្នុងវីតា (vitta) មានគ្រាប់១។
ថែមលើនេះ តាំងឱមានដើមមូល ខាងក្នុងមានជាតិជ័រតិចៗ និងមានស្លឹកឆែក។ ដើមមានផ្កាទ្វេភេទ ផ្កាដុះចេញ នៅឆ្នាំទីពីរនៃការដាំដុះ។ ដំណើរលម្អងផ្កា (pollination) ធ្វើដោយសត្វល្អិត ហើយ ការបែកខ្ចាត់ខ្ចាយគ្រាប់ពូជ ដោយសារទឹក៕