ភ្នំពេញ ៖ តាមសេចក្តីជូនដំណឹងរបស់គម្រោងវិស័យជលផលក្រោយប្រមូលផល (CAPFISH-Capture) បានឱ្យដឹងថា ការធានាបានសុច្ចរិតភាព និងសុវត្ថិភាព ផលិតផលជលផល គឺជាអាទិភាពចម្បងរបស់រដ្ឋបាលជលផល ខណៈដែលរដ្ឋបាលជលផល បាន និងកំពុងអនុវត្តប្រព័ន្ធត្រួតពិនិត្យផ្លូវការ និងសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារគ្រប់ជ្រុងជ្រោយ ស្របតាមលក្ខខណ្ឌតម្រូវនឹងបទដ្ឋានរបស់សហភាពអឺរ៉ុប (EU) ដើម្បីការពារសុខភាពសាធារណៈ និងសម្រួលពាណិជ្ជកម្ម។
កាលពីពេលថ្មីៗកន្លងមកនេះ រដ្ឋបាលជលផល និងអង្គការសហប្រជាជាតិ ដើម្បីអភិវឌ្ឍន៍ឧស្សាហកម្ម (UNIDO) បានរៀបចំសិក្ខាសាលាផ្សព្វផ្សាយស្តីពី «លក្ខខណ្ឌតម្រូវបច្ចេកទេសសម្រាប់នាំចេញផលិតផលជលផល» ដើម្បីជូនដំណឹងដល់សហគ្រាសកែច្នៃផលជលផល និងប្រតិបត្តិការធុរកិច្ចជលផលពាក់ព័ន្ធដែលមានបំណងនាំចេញផលិតផលទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិ រួមទាំងសហភាពអឺរ៉ុប ឱ្យដាក់ពាក្យស្នើសុំ និងទទួលបានលេខកូដសម្គាល់មកកាន់រដ្ឋបាលជលផលដើម្បីចុះឈ្មោះអនុម័តសម្រាប់នាំចេញ។
នៅក្នុងសិក្ខាសាលាផ្សព្វផ្សាយ រដ្ឋបាលជលផល និង UNIDO បានស្នើសុំឱ្យប្រតិបត្តិករអាជីវកម្មនេសាទនាំចេញត្រី និងផលិតផលជលផលរបស់ពួកគេទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិ រួមទាំងសហភាពអឺរ៉ុបផងដែរ។ អ្នកដែលចាប់អារម្មណ៍ត្រូវបញ្ជូនទម្រង់ពាក្យសុំទៅរដ្ឋបាលជលផលសម្រាប់ការចុះឈ្មោះ និងទទួលបានលេខសម្គាល់ការយល់ព្រមសម្រាប់ការនាំចេញ ជាមួយផលិតផលជលផលកម្ពុជា ដែលមានហានិភ័យទាប ដូចជា ទឹកត្រី ប្រហុក និងត្រីងៀតដែលកែច្នៃរួចរាល់»។
ឯកឧត្តម ពុំ សុថា ប្រតិភូរាជរដ្ឋាភិបាលទទួលបន្ទុកជាអគ្គនាយករដ្ឋបាលជលផលបានឱ្យដឹងថា ៖ ដោយសារតែមានតម្រូវការកើនឡើងរបស់សហគមន៍អាស៊ី និងប្រជាជនកម្ពុជារស់នៅក្រៅស្រុក ការអនុវត្តប្រព័ន្ធនេះជួយឱ្យកម្ពុជាអាចនាំចេញផលិតផលជលផលទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិមួយចំនួន ដូចជា អូស្ត្រាលី នូវែលសេឡង់ និងបណ្តារដ្ឋសមាជិកអាស៊ានផ្សេងទៀត។
ឯកឧត្តមបានថ្លែងបញ្ជាក់ថា ឈរលើជំហរនេះ រដ្ឋបាលជលផលបានខិតខំបង្កើតឱ្យមានអនុស្សរណៈនៃការយោគយល់ (MOU) ឬកិច្ចព្រមព្រៀងទទួលស្គាល់គ្នាទៅវិញទៅមក (MRA) ជាមួយបណ្តាប្រទេសទាំងនេះ ដើម្បីបើកទីផ្សារឱ្យផលិតផលជលផលកម្ពុជាឱ្យកាន់តែទូលាយ។ ជាមួយគ្នានេះ ដើម្បីឆ្លើយតបទៅនឹងតម្រូវការនាំចេញនេះដែរ រដ្ឋបាលជលផល បានដាក់ចេញ «គោលការណ៍ណែនាំពីលក្ខខណ្ឌតម្រូវបច្ចេកទេសសម្រាប់ការត្រួតពិនិត្យ និងអធិការកិច្ចគុណភាព សុវត្ថិភាពផលិតផលជលផល» កាលពីថ្ងៃទី២២ ខែមីនា ឆ្នាំ២០២៤ ក្នុងគោលបំណងបម្រើដល់ការនាំចេញ។
ឯកឧត្តម ពុំ សុថា បានអំពាវនាវឱ្យតួអង្គក្នុងខ្សែច្រវាក់តម្លៃជលផល និងតួអង្គពាក់ព័ន្ធនានា ឱ្យបន្តកិច្ចសហប្រតិបត្តិការជាមួយសមត្ថកិច្ចជលផល ដោយអនុវត្តតាមតម្រូវការសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ ដោយដាក់ពាក្យស្នើសុំមកកាន់រដ្ឋបាលជលផលដើម្បីទទួលបានលេខសម្គាល់អនុម័តសម្រាប់នាំចេញ និងបានធ្វើការពន្យល់ថា នីតិវីធីមានលក្ខណៈស្មុគស្មាញ ប៉ុន្តែមានតម្លៃ បើកម្ពុជាទទួលបានជោគជ័យក្រោយធ្វើសវនកម្មវាយតម្លៃផ្ទៀងផ្ទាត់ពីអគ្គនាយកដ្ឋានសុខភាព និងសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ “DG-SANTE” កម្ពុជាមានលទ្ធភាពច្រើនដើម្បីចរចាបើកទីផ្សារជាមួយប្រទេសផ្សេងៗទៀត។
លោកជំទាវ អ៊ឹម រចនា អ្នកនាំពាក្យក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ បានមានប្រសាសន៍ថា គោលបំណងនាំចេញផលិតផលកែឆ្នៃត្រី និងផលិតផលជលផលផ្សេងទៀតទៅកាន់ទីផ្សារសហភាពអឺរ៉ុបនៅឆ្នាំក្រោយ កំពុងទទួលបានសន្ទុះបន្ទាប់ពីកិច្ចខិតខំប្រឹងប្រែងយ៉ាងទូលំទូលាយពីសំណាក់រដ្ឋាភិបាល និងការគាំទ្រយ៉ាងសំខាន់ពីសហភាពអឺរ៉ុបក្រោមគម្រោងអភិវឌ្ឍន៍ជលផលក្រោយប្រមូលផល ( CAPFISH-Capture)កាលពីខែមុន។
លោកជំទាវ បានបន្ថែមថា ៖ «យើងចង់ឃើញផលិតផលត្រីរបស់កម្ពុជាចរាចរនៅលើទីផ្សារ។ មិនត្រឹមតែផលិតផលត្រីប៉ុណ្ណោះទេ ថែមទាំងជាទំនិញកសិកម្មទៀតផង។ យើងចង់ឃើញផលិតផលមានតម្លៃបន្ថែមសម្រាប់ជាប្រយោជន៍ដល់ប្រជានេសាទ និងកសិករយើង។ បច្ចុប្បន្ននេះ សហគ្រាសចំនួន១៧សម្រេចបាននូវត្រាគុណភាពកម្ពុជា (CQS) ដោយពួកគេអាចនាំចេញផលិតផលរបស់ខ្លូនចូលទៅកាន់ទីផ្សារអន្តរជាតិ។
យោងតាមទស្សនកិច្ចសិក្សាថ្មីៗនេះ សហគ្រាស និងសិប្បកម្មមួយចំនួនត្រូវបានជំរុញដោយគម្រោង CAPFISH -Capture ធ្វើឱ្យផលិតផលកែច្នៃរបស់សហគ្រាសទាំងនោះបានទទួលស្គាល់ និងផ្តល់ជំនួយបច្ចេកទេសក្នុងផ្នែកផ្សេងៗ ដូចជា សុវត្ថិភាពចំណីអាហារ ការវេចខ្ចប់ និងម៉ាកយីហោជាដើម។
ក្រុមហ៊ុន និងសិប្បកម្មទាំងនោះ រួមមាន ៖ សិប្បកម្មយូនីកា (UNICA) ធ្វើការកែច្នៃប្រភេទផលិតផលត្រីងៀតពិសេស ,ក្រុមហ៊ុន Confirel កែច្នៃ«ម្សៅប្រហុកខ្មែរ», សិប្បកម្ម វង្សតារាកែឆ្នៃគ្រំចំពុះទា ដែលសិប្បកម្ម និងសហគ្រាសទាំងនេះ បានទទួលអត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងច្រើនពីជំនួយបច្ចេកទេស CAPFISH ដោយទទួលបានការបណ្តុះបណ្តាលក្នុងការគ្រប់គ្រងអាជីវកម្ម ការអភិវឌ្ឍន៍សំណើរ ការដាក់ស្លាកយីហោ និការអនុវត្តស្ដងដារសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ។
ដោយឡែក សិប្បកម្ម PPF Yummy Manufacturing ដែលរំលេចឡើងដោយក្រសួងឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចកវិទ្យា នវានុវត្តន៍ ក៏សុទ្ធតែមានការយកចិត្តទុកដាក់បង្កើនគុណភាពស្របតាមមាត្រដ្ឋានដែលបានកំណត់ ក្នុងគោលបំណងលើកកម្ពស់ការអនុវត្ត និងកែលម្អស្តង់ដាសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ នឹងត្រូវបានទទួលស្គាល់ ហើយអាចនាំចេញទៅទីផ្សារក្រៅប្រទេស៕