ខេត្តបាត់ដំបង ៖ ពោត ជាដំណាំមួយប្រភេទដែលមានសារៈសំខាន់ខ្លាំងឡើងៗរហូតដល់កម្រិតថ្នាក់ជាតិនៅពេលដែលបារាំងដើរប្រមូលទិញពោតពីប្រទេសក្រោមចំណុះរបស់ខ្លួន។
បច្ចុប្បន្ន ពោតគឺជាអាហារដ៏ពេញនិយមបំផុតមួយនៅទូទាំងពិភពលោក ដោយសារតែវាមានរសជាតិឆ្ងាញ់ ព្រមទាំងមានសារជាតិចិញ្ចឹមជាច្រើនដូចជា ជាតិសរសៃ វីតាមីន និងជាតិរ៉ែ។ ដំណាំប្រភេទនេះ គេអាចកែច្នៃវាចេញទៅជាអាហារច្រើនមុខ និងជាចំណីចំណុក ឬអាហារសម្រន់កែច្នៃច្រើនសន្ធឹកសន្ធាប់។ ជាក់ស្ដែង ប្តីប្រពន្ធមួយគូរស់នៅខេត្តបាត់ដំបង បានកែច្នៃពោតទៅជាផលិតផលសម្រេច និងដាក់លក់ក្នុងផ្សារទំនើបធំៗនៅភ្នំពេញ និងខេត្តចំនួន ៦ផ្សេងទៀត។
អ្នកស្រី នុត សុភ័ស្ត ជាម្ចាស់ និងតំណាងឱ្យសិប្បកម្ម «ស្រីមុំកែច្នៃគ្រាប់ធញ្ញជាតិ» បានឱ្យដឹងថា អ្នកស្រី និងស្វាមី បានដំណើរការសិប្បកម្មខ្នាតតូចមួយនេះអស់រយៈពេល ៨ឆ្នាំមកហើយ ពោលគឺចាប់ផ្តើមជាមួយទុនតិចតួច លក់ច្រកថង់ប្លាស្ទិក និងចងកៅស៊ូធម្មតា រហូតមានការវេចខ្ចប់ស្តង់ដារ និងអនាម័យ ហើយអាចដាក់លក់ក្នុងផ្សារទំនើបធំៗ។
បើក្រឡេកទៅក្រោយបន្តិច មុនបើកសិប្បកម្មផ្ទាល់ខ្លួន អ្នកស្រីបានឱ្យដឹងថា ខ្លួន និងស្វាមី គឺគ្រាន់ជាអ្នកធ្វើការធម្មតាដូចគេ ដូចឯង ហើយថែមទាំងគ្មានបទពិសោធន៍ដំណើរការអាជីវកម្ម ឬសិប្បកម្មនោះទេ។ ប៉ុន្តែនៅពេលមានកូន ការចំណាយមានការកើនឡើង ជាមូលហេតុចម្បងមួយដែលជំរុញឱ្យអ្នកស្រីគិតឡើងវិញពីការងារចំណូលតិចតូចស្ដួចស្ដើងរបស់ខ្លួន ហើយផ្តើមទៅចាប់បន្ថែមជារបរលក់ដូរ ច្នៃពោតលក់តាមអនឡាញនៅគ្រាដំបូង។
អ្នកស្រី នុត សុភ័ស្ត បានបន្តថា ៖ «យើងបន្តមករហូតដល់ពេលកូវីដ១៩ យើងបាត់បង់ទាំងការងារថែមទៀត ទើបខ្ញុំ និងស្វាមីងាកមកផ្ដោតលើមុខរបរនេះ ហើយក៏ទទួលបានផលគាប់ប្រសើរក្នុងឆ្នាំ២០២២ និង២០២៣នេះ»។
បច្ចុប្បន្ន សិប្បកម្មស្រីមុំ បានពង្រីកការកែច្នៃផលិតផលចំនួន ៤ផលិតផល រួមមាន គីមឈី, អំបិលបង្គាលីង, បាញ់ត្រាង និងពោតអប់ដែលជាផលិតសំខាន់ជាងគេមាន២រសជាតិ គឺរសជាតិស្លឹកខ្ទឹម និងរសជាតិហិរ។
សម្រាប់ទីផ្សារធំៗចម្បងរបស់ពោតអប់ របស់អ្នកស្រី នុត សុភ័ស្ត មានដូចជា ផ្សារទំនើបជីពម៉ុងគ្រប់សាខាក្នុងរាជធានីភ្នំពេញ, ផ្សារ CP Fresh Mart និងមាននៅតាមបណ្ដាម៉ាតក្នុងខេត្តចំនួន ៦ ផ្សេងទៀត រួមទាំងការលក់រាយតាមអ៊ីនធឺណិត និងតាមហាងកាហ្វេនានាផងដែរ។
ទាក់ទិននឹងការផលិត និងវត្ថុធាតុដើម គ្រាប់ពោតនេះ អ្នកស្រី នុត សុភ័ស្ត បានឱ្យដឹងថា សិប្បកម្មអ្នកស្រីប្រើប្រាស់វត្ថុធាតុដើមក្នុងស្រុកសុទ្ធសាធ ដែលមកពីស្រុកសំឡូត និងស្រុកមោងឫស្សី ក្នុងគោលដៅដើម្បីលើកស្ទួយដល់ជីវភាពកសិករ។ ចំណែកឯបរិមាណក្នុងការផលិតអ្នកស្រីថា វាអាស្រ័យទៅលើការកុម្ម៉ង់របស់អតិថិជនផ្ទាល់ បើគិតមធ្យមវិញក្នុង ១ថ្ងៃ អាចផលិតបានពី ២០-៣០គីឡូក្រាម។
ជុំវិញការផលិតនេះដែរ អ្នកស្រី នុត សុភ័ស្ត និយាយថា មិនមានផលវិបាកអ្វីខ្លាំងនោះទេ និងមិនត្រូវពេលចំណាយយូរពេកនោះដែរ ពោលគឺត្រឹមមួយថ្ងៃនឹងអាចបញ្ចប់ការផលិត និងវេចខ្ចប់បានរួចរាល់។
អ្នកស្រី នុត សុភ័ស្ត បានរៀបរាប់ឱ្យដឹងថា ពោតអប់មានរសជាតិប្លែកខុសពីពោតកែច្នៃដទៃ និងសូម្បីតែរសជាតិរបស់ពោតបំពង ឬហៅថា Popcornក៏ខុសគ្នាដែរ ដោយសារតែវត្ថុធាតុដើមជាពោតក្នុងស្រុក មានគុណភាពខ្ពស់ ស្រស់ល្អ នៅពេលដែលកែច្នៃទៅ មានរសជាតិឆ្ងាញ់ ហើយស្រួយ។
ពោតអប់កែច្នៃរបស់សិប្បកម្មស្រីមុំ មាន៣ជម្រើស សម្រាប់កញ្ចប់ ១០០ក្រាម មានតម្លៃ ៤ពាន់រៀល, ២០០ក្រាម ៨ពាន់រៀល និងកញ្ចប់៤០០ក្រាម មានតម្លៃ ១ម៉ឺន ៥ពាន់រៀល។ សម្រាប់ការលក់ពោតអប់នេះ អ្នកស្រី សុភ័ស្ត និយាយថា ឥវ៉ាន់ដែលផលិតរួចរាល់ កម្រមានសល់ណាស់ពោលគឺលក់ចេញអស់ៗតែម្ដង។
ដោយឡែក ទាន់ទិនទៅនឹងគម្រោងទៅថ្ងៃមុខ អ្នកស្រី នុត សុភ័ស្ត បានឱ្យដឹងថា ៖ «ទៅថ្ងៃមុខ ពួកខ្ញុំមានគម្រោងធំ គឺយើងមិនចង់គ្រាន់តែជាសិប្បកម្មខ្នាតគ្រួសារទេ យើងចង់ពង្រីកឱ្យវាក្លាយទៅជាសហគ្រាស១ ដែលអាចផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារកាន់តែធំនៅក្នុងស្រុក និងក្រៅស្រុក។ ឥឡូវនេះដោយសារយើងកង្វះទុក យើងត្រូវតែធ្វើទៅតាមលទ្ធភាពសិន»។
ក្នុងនាមជាម្ចាស់សិប្បកម្មខ្មែរមួយរូប អ្នកស្រី នុត សុភ័ស្ត ចង់សំណូមពរទៅកាន់ ផ្សារទំនើប និងបណ្ដាម៉ាតនានា ឱ្យជួយនាំចូលរាល់ផលិតផលខ្មែរ និងកុំដាក់ភ្ជាប់ជាមួយលក្ខខណ្ឌតឹងតែងខ្លាំងពេកសម្រាប់សិប្បកម្មលក្ខណៈគ្រួសារ ឬសិប្បកម្មតូចៗ ដើម្បីឱ្យផលិតផលខ្មែរអាចជ្រាបចូលទៅកាន់ទីផ្សារងាយជាងមុន។
ជាមួយគ្នានេះ អ្នកស្រីក៏សំណូមពរទៅកាន់ពលរដ្ឋខ្មែរ នាំគ្នាជួយគាំទ្រ លើកស្ទួយផលិតផលក្នុងស្រុកទាំងអស់គ្នា ដើម្បីសេដ្ឋកិច្ចជាតិកាន់តែមានភាពប្រសើរឡើង៕ អត្ថបទដោយ ៖ ស្រ៊ុន សិរីវឌ្ឍនៈ