គួរឱ្យសោកស្ដាយ ! ប៉ាប៉ា “Alain Darc” បុគ្គលដែលធ្វើឲ្យវិស័យបដិសណ្ឋារកិច្ចម្ហូបអាហារនៅកម្ពុជាល្បីល្បាញទៅដល់កម្រិតអន្តរជាតិទទួលមរណៈភាពហើយនាព្រឹកថ្ងៃអាទិត្យ ទី២៤ ខែធ្នូ ឆ្នាំ២០២៣ ដោយសារបញ្ហាសុខភាព វ័យជរា និងមានជំងឺប្រចាំកាយ។ មុនពេលទទួលមរណៈភាព លោកបានបន្សល់ទុកនូវស្នាដៃក្នុងវិស័យមុខម្ហូបអាហារជាច្រើន ក៏ដូចជាបង្កើតនូវបទពិសោធដ៏អស្ចារ្យសម្រាប់អ្នកបន្តវេននៅកម្ពុជា។
ប៉ាប៉ា “Alain Darc” មេចុងភៅលំដាប់ពិភពលោករូបនេះធ្លាប់បានចូលរួមយ៉ាងសំខាន់ក្នុងវិស័យបដិសណ្ឋារកិច្ចម្ហូបអាហារនៅកម្ពុជា ហើយថែមទាំងបានបណ្តុះបណ្តាលជំនាញផ្នែកម្ហូបអាហារដល់អ្នកបន្តវេនដែលជាជនជាតិខ្មែរជាច្រើនរូបចំណុះឱ្យភោជនីយដ្ឋានលំដាប់អន្តរជាតិ TOPAZ ស្ថិតនៅក្នុងរាជធានីភ្នំពេញ រហូតមានសមត្ថភាពអាចចូលរួមប្រកួតប្រជែង និងទទួលបានពានរង្វាន់នៅលើឆាកអន្តរជាតិជាបន្តបន្ទាប់។
គួររំលឹកដែរថា លោក Alain Darc ត្រូវបានគេទទួលស្គាល់ថាជាតួអង្គដ៏សំខាន់ក្នុងវិស័យម្ហូបអាហារលំដាប់អន្តរជាតិក្នុងរាជធានីភ្នំពេញ។ លោកបានបន្សល់ទុកនូវមរតក និងស្នាដៃក្នុងវិស័យបដិសណ្ឋារកិច្ចម្ហូបអាហារជាច្រើន ជាពិសេសតាមរយៈកេរ្ត៍ឈ្មោះដ៏ល្បីល្បាញនៃភោជនីយដ្ឋាន Topaz ក្រោមការទទួលស្គាល់ និងគាំទ្រពីសំណាក់ទាំងភ្ញៀវជាតិ និងអន្តរជាតិ ស្ទើរគ្រប់លំដាប់ថ្នាក់។ អ្វីដែលកាន់តែគួរឱ្យកត់សម្គាល់ថែមទៀតនោះ ក្រោយកម្ពុជាបញ្ចប់សង្គ្រាម ហើយទទួលបានសុខសន្តិភាពពេញលេញ ក្រុមការងាររបស់លោកបានចូលរួមចំណែកជាចំណុចចាប់ផ្តើមដ៏សំខាន់មួយដែលនាំមកវិញនូវការរីកចម្រើននៃវិស័យម្ហូបអាហារ និងបដិសណ្ឋារកិច្ចឱ្យរស់វើក ហើយបន្តអភិវឌ្ឍជាលំដាប់ក្នុងសង្គមកម្ពុជារហូតមកដល់បច្ចុប្បន្ន។
ការរួមចំណែករបស់លោកនៅក្នុងវិស័យបដិសណ្ឋារកិច្ចផ្នែកម្ហូបអាហារនៅកម្ពុជា បានជួយ និងជំរុញឱ្យវិស័យមួយនេះរីកដុះដាលគួរឱ្យកត់សម្គាល់ ជាមួយនឹងការបង្កើតមុខម្ហូបអាហារបែបបារាំងដ៏ល្អឥតខ្ចោះ តាមរយៈបទពិសោធជាយូរនៅក្នុងប្រទេសបារាំង ក៏ដូចជាបណ្តាប្រទេសផ្សេងៗជាច្រើនទៀត។ ការចែករំលែកនូវជំនាញ និងបទពិសោធផ្នែកម្ហូបអាហារដ៏អស្ចារ្យរបស់លោកបានចាក់ចូលយ៉ាងជ្រៅទៅក្នុងដួងចិត្ត និងគំនិតនៃទេពកោសល្យចុងភៅស្រុកល្បីៗជាច្រើនដែលធ្លាប់បានទទួលការបណ្តុះបណ្តាលដោយផ្ទាល់ពីរូបលោក។
មេចុងភៅលំដាប់ពិភពលោក លោក Alain Darc ដែលត្រូវបានគេហៅគាត់ថា «ប៉ាប៉ា ឬ Papa» គឺជាចុងភៅអាជីពដ៏ល្បីរួចទៅហើយតាំងតែពីពេលដែលគាត់បានប្រកបអាជីពនៅក្នុងភោជនីយដ្ឋាន សណ្ឋាគារដ៏ប្រណិតនៅឯប្រទេសបារាំងមុនពេលគាត់ធ្វើដំណើរមកកាន់កម្ពុជា។
ក្រៅតែពីជំនាញជាមេចុងភៅហើយនោះ លោកក៏ជាអ្នកមានជំនាញខាងផលិតស្រា និងជាសមាជិកនៃឧស្សាហកម្មម្ហូបអាហារ – ភេសជ្ជៈ ដែលបន្តវេនពីក្រុមគ្រួសារនៃត្រកូល Darc មានប្រវត្តិល្បីល្បាញលើជំនាញម្ហូបអាហារតាំងតែពីឆ្នាំ១៧៧៣មកម្ល៉េះ ខណៈពេលដែលបុព្វបុរសលោកបានបម្រើការជា ‘Officier de Bouche’ នៅក្នុងសម័យស្តេច Louis Philippe I. Alain ។ បន្ថែមពីនេះ ឪពុករបស់លោក Alain Darc ក៏ជាបុគ្គលល្បីឈ្មោះ រហូតទទួលបានងារជា Meilleur Ouvrier de France និង Maître Cuisinier de France ផងដែរ។
លោក Alain បានធ្វើដំណើរមកកម្ពុជាជិត២ទសវត្សរ៍មកហើយ ពោលគឺក្នុងអំឡុងឆ្នាំ២០០៥ ដោយបានយកមកជាមួយនូវបទពិសោធយ៉ាងអស្ចារ្យនៃសិល្បៈធ្វើម្ហូបអាហារខ្នាតអន្តរជាតិ និងបានក្លាយជាចំណែកដ៏គួរឲ្យចងចាំនៃភោជនីយដ្ឋាន Topaz ក៏ដូចជាវិធីសាស្ត្រនៃការកែច្នៃម្ហូបអាហាររបស់ខ្មែរជាមូលដ្ឋានទៅជាអាហារលំដាប់ពិភពលោក ហើយក៏ជាការចូលរួមចំណែកអភិវឌ្ឍធនធានមនុស្សក្នុងវិស័យបដិសណ្ឋារកិច្ចម្ហូបអាហាររបស់កម្ពុជារហូតមកផងដែរ។
សូមបញ្ជាក់ផងដែរថា កំពូលមេចុងភៅលំដាប់ពិភពលោក Alian Darc ក៏ធ្លាប់បានចូលរួមសកម្មភាពយ៉ាងសកម្មនៅអង្គការ Pour unSourire d’Enfant ដែលជាអង្គការសប្បុរសធម៌ដ៏ធំបំផុតមួយនៅប្រទេសកម្ពុជា ក្នុងការជួយដល់កុមារក្រីក្រ ងាយរងគ្រោះ ដែលស្វែងរកជំនាញផ្នែកម្ហូបអាហារក្នុងវិស័យទេសចរណ៍ ជាមួយនឹងការបង្កើតឱកាសជូនមនុស្សជាច្រើនដែលពេញចិត្ត និងស្រឡាញ់ជំនាញនៅក្នុងវិស័យមុខម្ហូបអាហារ៕