បរទេស ៖ យោងទៅតាមប្រភពពី CBS News បានលើកឡើងថា ការដាំដំណាំ ការប្រើប្រាស់ស្បៀង និងការខ្ជះខ្ជាយអាហារ បានរួមចំណែកក្នុងបញ្ហាបម្រែបម្រួលអាកាសធាតុ ហើយប្រព័ន្ធស្បៀងអាហារសកលបានរួមចំណែក ១ ភាគ ៣ នៃការបំភាយឧស្ម័នផ្ទះកញ្ចក់ជារៀងរាល់ឆ្នាំ។
ប្រព័ន្ធស្បៀងអាហារសកល គឺជាប្រព័ន្ធមួយដែលគិតចាប់តាំងពីការរីកលូតលាស់ ការកែច្នៃ ការដឹកជញ្ជូន ការចែកចាយ ការប្រើប្រាស់ រហូតដល់ការចោលជាកាកសំណល់។ ជាក់ស្តែង ដំណាក់កាលនីមួយៗនៃប្រព័ន្ធអាហារបានបង្កើតជាឧស្ម័នផ្ទះកញ្ចក់ដោយគិតចាប់តាំងពីការកាប់ដើមឈើ ការស៊ីស្មៅរបស់សត្វពាហនៈរហូតដល់កាកសំណល់អាហារក្នុងកន្លែងចាក់សំរាម។ ការសិក្សាមួយបានប៉ាន់ប្រមាណថា ការបំភាយចេញពីផលិតកម្មអាហារ និងកាកសំណល់តែមួយមុខអាចជំរុញឱ្យសីតុណ្ហភាពពិភពលោកកើនឡើងដល់ទៅ ១,១ អង្សាសេ។
ក្រៅពីអ្វីដូចដែលបានលើកឡើងខាងលើនេះ មេតានបានចាប់យកកំដៅក្នុងបរិយាកាសយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាពជាងកាបូនឌីអុកស៊ីត ២៥ ដង ដែលធ្វើឱ្យវាក្លាយជាអ្នកបង្កើតឧស្ម័នផ្ទះកញ្ចក់ធំជាងគេទី ២ បន្ទាប់ពីកាបូនឌីអុកស៊ីត ។ សរុបមក ផលិតកម្មអាហារដែលមានជាតិមេតានខ្ពស់ គឺអាចរួមចំណែកច្រើនជាង ៨០ ភាគរយនៃការឡើងកំដៅដែលទាក់ទងនឹងអាហារនៅឆ្នាំ២១០០។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ សត្វពាហនៈ និងកសិកម្មគឺជាអ្នកផលិតមេតានដ៏ធំ ជាពិសេសគោក្របី និងស្រូវ ដោយសារលាមកសត្វ និងឧស្ម័នពីសត្វគោសម្បូរទៅដោយជាតិមេតាន។
មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ តួនាទីនៃប្រព័ន្ធស្បៀងអាហារពិភពលោកក្នុងការផលិតការបញ្ចេញឧស្ម័នផ្ទះកញ្ចក់មិនត្រូវបានគេយកចិត្តទុកដាក់យ៉ាងពេញលេញនោះទេ ហើយមានតែ ១ ភាគ ៣ នៃបណ្តាប្រទេសចំនួន ១៩៥ ប៉ុណ្ណោះ ដែលបានចុះហត្ថលេខាលើកិច្ចព្រមព្រៀងទីក្រុងប៉ារីស សម្រាប់វិធានការកាត់បន្ថយប្រព័ន្ធអាហារនៅក្នុងគោលដៅអាកាសធាតុរបស់ពួកគេ។ លើសពីនេះផងដែរ សហរដ្ឋអាមេរិក គឺជាអ្នកបញ្ចេញឧស្ម័នធំជាងគេលើពិភពលោក ប៉ុន្តែមិនសូវបាននិយាយអំពីការទប់ស្កាត់កាកសំណល់អាហារនៅក្នុងគោលដៅបំភាយឧស្ម័នចុងក្រោយរបស់ខ្លួននោះទេ ទោះបីជាខ្លួនបានខ្ជះខ្ជាយអាហារជាង ៤០ ភាគរយក៏ដោយ។
នៅសហរដ្ឋអាមេរិក កត្តាដែលមានឥទ្ធិពលបំផុតនៅក្នុងវិស៏យកសិកម្មដែលប៉ះពាល់ដល់ការប្រែប្រួលអាកាសធាតុ គឺគោលនយោបាយកសិកម្មដែលកំណត់គោលនយោបាយ និងបទប្បញ្ញត្តិនៅក្នុងវិស័យកសិកម្ម ដោយត្រូវបានអនុម័តដោយសភារៀងរាល់ប្រាំឆ្នាំម្តង។ ក្រុមការងារបរិស្ថាន (EWG) បានវិភាគលើការចំណាយលើវិស័យកសិកម្មរបស់សហរដ្ឋអាមេរិកចាប់ពីឆ្នាំ ២០១៧-២០២០ ដែលបានផ្តល់មូលនិធិជាង ៣,៦ ពាន់លានដុល្លារដល់កសិករ។ ការអនុវត្តដ៏ឆ្លាតវៃសម្រាប់អាកាសធាតុទាំងនោះរួមមានការបំប្លែងលាមកសត្វទៅជាជីសរីរាង្គ ការកែលម្អសុខភាពដីដោយបង្កើនភាពចម្រុះនៃរុក្ខជាតិ និងកាត់បន្ថយការរំខានដល់ដី ប៉ុន្តែការអនុវត្តថ្មីដែលមិនប៉ះពាល់ដល់អាកាសធាតុ គឺអាចនឹងត្រូវចំណាយថ្លៃដើម ប៉ះពាល់យ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរដល់ទិន្នផល និង មិនសូវទាក់ទាញដល់អ្នកវិនិយោគ ឬ អ្នកទិញ។
កាលពីឆ្នាំមុនកន្លងទៅនេះ នៅក្នុងវិស័យម្ហូបអាហារ និងកសិកម្ម WRI បានរកឃើញថា និន្នាការផលិតភាពសាច់សត្វដែលសម្បូរទៅដោយសាច់សត្វជាពិសេសសាច់គោ ចៀម និងពពែ ហើយការបំភាយឧស្ម័នផ្ទះកញ្ចក់ពីផលិតកម្មកសិកម្មកំពុងផ្លាស់ប្តូរក្នុងទិសដៅខុស ខណៈដែលការប្រើប្រាស់សាច់កំពុងកើនឡើងនៅទូទាំងពិភពលោក។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ វាបានកើតឡើងនៅក្នុងប្រទេសដែលមានសេដ្ឋកិច្ចរីកចម្រើនដូចជា ប្រទេសចិន និងប្រេស៊ីល ការបរិភោគសាច់កាន់តែច្រើន ខណៈដែលសហរដ្ឋអាមេរិកប្រើប្រាស់សាច់ច្រើនជាងប្រទេសដទៃទៀត។
ជាច្រើនឆ្នាំមកនេះ របាយការណ៍នៅតាមប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយបានលើកទឹកចិត្តឱ្យទទួលទានអាហារច្រើន និងបរិភោគសាច់ក្រហមតិច ដោយហេតុផលថាវាគឺចាការផ្លាស់ប្តូរអាចកាត់បន្ថយការបំភាយឧស្ម័នផ្ទះកញ្ចក់។ ការសិក្សាមួយដែលត្រូវបានចេញផ្សាយនៅក្នុង Nature បានរកឃើញថា ប្រសិនបើរបបអាហារជាសកលត្រូវបានកំណត់ចំពោះសាច់ក្រហមមួយដងក្នុងមួយសប្តាហ៍ និងប្រូតេអ៊ីនសត្វផ្សេងទៀតដល់ទៅ ២ ដងក្នុងមួយថ្ងៃ នោះការឡើងកំដៅផែនដីដោយសារការប្រើប្រាស់អាហារនឹងថយចុះ ០,១៩ អង្សារសេនៅចុងសតវត្សន៍នេះ។ នៅទូទាំងពិភពលោក មេដឹកនាំជាច្រើនបានយល់ព្រមកាត់បន្ថយការបំភាយក្នុងវិស័យកសិកម្ម ដោយនៅឆ្នាំ ២០២១ មានប្រទេសចំនួន ១១១ ដែលបានរួមចំណែក ៤៥ ភាគរយនៃការបំភាយឧស្ម័នមេតានទូទាំងពិភពលោកបានចុះហត្ថលេខាលើកិច្ចព្រមព្រៀងកាត់បន្ថយការបំភាយឧស្ម័នមេតានមកនៅត្រឹម ៣០ ភាគរយនៅឆ្នាំ ២០៣០ ហើយប្រទេសចំនួន ១៤៥ បានចុះហត្ថលេខាលើការផ្លាស់ប្តូរការកាប់បំផ្លាញព្រៃឈើនៅឆ្នាំ ២០២៣ ដូចគ្នានោះដែរ៕