ម្រះ ជាប្រភេទបន្លែម្យ៉ាងដែលមានរសជាតិល្វីង និងគេនិយមទទួលទាន ជាពិសេសអ្នកចូលចិត្តប្រភេទបន្លែណាដែលមានរសជាតិល្វីង ត្បិតបន្លែមួយនេះផ្តល់នូវគុណប្រយោជន៍ដល់សុខភាព ខណៈដែលតម្រូវការទីផ្សារក៏មានភាពទូលំទូលាយ និងទទួលបានតម្លៃថ្លៃគួរសម។
អ្នកស្រី សៀម សុឃី ជាកសិករដាំដំណាំម្រះ វ័យ ៥១ឆ្នាំ រស់នៅភូមិបុស្សញិញ ឃុំកូនសត្វ ស្រុកទឹកឈូ ខេត្តកំពត បានឱ្យដឹងថា សម្រាប់ទិន្នផលម្រះរបស់អ្នកស្រីអាចប្រមូលផលចាប់ពីខែឧសភា នេះទៅ ហើយមួយថ្ងៃអាចកាត់បានពី ២០-៣០គីឡូក្រាម និងអាចលក់បានចំណូលប្រមាណ ៨-៩ម៉ឺនរៀល។
អ្នកស្រីបានបញ្ជាក់ថា ៖
«ម្រះយើងអាចលក់បាន ៣០០០រៀល ក្នុងមួយគីឡូក្រាម ដែលយើងមានឈ្មួញមកទិញដល់ផ្ទះខ្លះ និងយកទៅលក់នៅផ្សារចុងសប្ដាហ៍ខ្លះ ហើយបច្ចុប្បន្ននេះ ខ្ញុំដាំបាន ៦ រង អាចប្រមូលផលបានជាបន្តបន្ទាប់ ជាពិសេសក្រោយពេលមានធ្លាក់ភ្លៀងកាន់តែល្អ»។
ចំពោះការដាំដុះដំណាំម្រះ អ្នកស្រី សៀម សុឃី បានប្រាប់ឱ្យដឹងថា ម្រះជាដំណាំងាយដាំ ដែលគេអាចដាំបានគ្រប់រដូវ ហើយបើចេះបច្ចេកទេសដាំបានត្រឹមត្រូវ គឺគេអាចដាំវិលជុំ ដោយសាររយៈពេលដាំត្រឹម ៤៥ថ្ងៃប៉ុណ្ណោះ ហើយអាចប្រមូលផលបានជាបន្តបន្ទាប់ជិត ២ខែទើបអស់។ ដោយឡែកសម្រាប់ម្រះដែលអ្នកស្រីកំពុងដាំ និងទទួលផលនាពេលនេះគឺទទួលបានជំនួយទាំងគ្រាប់ពូជ ជី និងបច្ចេកទេសពីអង្គការ Helen Keller ដែលធ្វើឱ្យការដាំកាន់តែបានផលប្រសើរជាងមុន។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ ខាងអង្គការក៏មានបង្រៀនពីបច្ចេកទេសសំខាន់ៗដើម្បីបង្កើនទិន្នផលដំណាំ ដូចជាការបណ្ដុះកូន ការដាំ ការប្រើប្រាស់ជីធម្មជាតិ ក៏ដូចជាការធ្វើរង ដែលពីមុនមកអ្នកស្រីដាំលើដីផ្ទាល់ទទួលបានផលតិច ផ្លែមិនសូវល្អនោះទេ។
យ៉ាងណាក៏ដោយ អ្នកស្រីក៏បានបង្ហាញពីបញ្ហាដែលតែងជួបប្រទះផងដែរ ជាពិសេសបញ្ហាសត្វល្អិត ដូចជាសត្វទិច ដែលធ្វើឱ្យម្រះឡើងក្រហម និងខូច ប៉ុន្តែជានិច្ចកាល ខាងអ្នកជំនាញកសិកម្មរបស់អង្គការក៏បានចុះមកជួយ ក៏ដូចជាដាក់ថ្នាំកម្ចាត់សត្វទាំងនោះ។ នេះជាអ្វីដែលស្ត្រីជាកសិករខាងលើបានលើកឡើង។
ចុងក្រោយ អ្នកស្រី សុឃី ក៏សូមអំពាវនាវ និងសំណូមពរឱ្យមានការគាំទ្របន្លែក្នុងស្រុក ដែលដាំដោយកសិករខ្មែរបន្ថែមទៀត ត្បិតវាជាបន្លែធម្មជាតិ មានសុវត្ថិភាពដល់អ្នកទទួលទាន៕