តាកែវ ៖ ជាប្រទេសដែលមានសក្ដានុពលផ្នែកកសិកម្មស្រាប់ កម្ពុជាមានប្រជាជនដែលមានបទពិសោធន៍ក្នុងការធ្វើកសិកម្មជាច្រើនជំនាន់មកហើយ។ ការដាំដុះ ការចិញ្ចឹមសត្វជាដើម សុទ្ធសឹងតែជាមុខរបរបន្ទាប់បន្សំដែលប្រជាជនរស់នៅតាមបណ្ដាខេត្តមិនងាយនឹងបោះបង់ចោល។
និយាយដោយឡែកទៅលើប្រជាជនរស់នៅក្នុងខេត្តតាកែវ ពួកគេក៏មានភាពល្បីល្បាញផងដែរទៅលើការប្រកបរបរធ្វើកសិកម្ម កសិ-ឧស្សាហកម្ម និងនេសាទ។ នេះក៏ជាមូលហេតុមួយដែរ ដែលរដ្ឋាភិបាលអូស្ត្រាលីសម្រេចផ្ដល់ការគាំទ្រដល់កសិករនៅក្នុងខេត្តតាកែវ តាមរយៈគម្រោងបង្កាត់ពូជមាន់ក្នុងស្រុក ដោយក្នុងនោះ កសិករចំនួនបីគ្រួសារដែលត្រូវបានជ្រើសរើសសម្រាប់អនុវត្តគម្រោងនេះសុទ្ធតែបានទទួលផលយ៉ាងគាប់ប្រសើររៀងៗខ្លួន។
លោក កង អេត ដែលជាកសិករចិញ្ចឹមមាន់ក្នុងស្រុក ពូជស្កួយ បានរៀបរាប់ឱ្យដឹងថា មកដល់បច្ចុប្បន្ន កសិដ្ឋានរបស់លោកមានមាន់សរុប ២៦០០ក្បាល។ ការជ្រើសរើសចិញ្ចឹមមាន់ពូជស្កួយនេះទៀតសោត ត្រូវបានលោកបញ្ជាក់ថា ដោយសារពូជនេះមានការលូតលាស់លឿន មានរោមជិតល្អ មានសាច់ពណ៍លឿងល្អ ព្រមទាំងមានឱជារសឆ្ងាញ់។ ដោយសារតែលក្ខណៈពិសេសទាំងនេះហើយ ដែលជំរុញឱ្យមានស្កួយអាចលក់បានថ្លៃ ហើយដែលមានន័យថា ប្រជាកសិករដែលចិញ្ចឹមមាន់ប្រភេទនេះ ក៏អាចទទួលបានប្រាក់ចំណេញច្រើនផងដែរ។
សម្រាប់កសិកររូបនេះ មុខរបរចិញ្ចឹមមាន់មិនត្រឹមតែជួយរកចំណូលចូលគ្រួសារលោកប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏ជួយកាត់បន្ថយការចំណាយរបស់លោក និងគ្រួសារប្រចាំថ្ងៃផងដែរ។ ជាក់ស្ដែង លាមកមាន់ដែលលោកប្រមូលបានជារៀងរាល់ខែ គឺជាជីដ៏ល្អសម្រាប់ដាក់ស្រែរបស់លោក ខណៈដែលរាល់ឆ្នាំលោកត្រូវចំណាយអស់ប្រមាណ ២លានរៀល ក្នុងការទិញជីកសិកម្ម។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ លោកបានកត់សម្គាល់ឃើញពីភាពខុសគ្នារវាងការប្រើជីកសិកម្មដែលទិញគេ និងជីលាមកមាន់ដេលចេញពីកសិដ្ឋានរបស់លោកផ្ទាល់ ដោយជីលាមកមាន់ជួយឱ្យដីមានសភាពធូរជាងមុន អាចបង្កើនផលបានច្រើនជាងរាល់ឆ្នាំ រីឯទិន្នផលដែលទទួលបានទៀតសោត ក៏ជាទិន្នផលសរីរាង្គផងដែរ។
ស្រដៀងគ្នានេះ លោក យ៉ែម សូនី ជាកសិករដែលចិញ្ចឹមមាន់ស្កួយមួយរូបដែរនោះបានរៀបរាប់ថា ការលក់គឺលោកអាចលក់បានជាពូជមាន់ ជាមាន់សាច់ និងជាស៊ុតផង ដូច្នេះគ្រួសាររបស់លោកអាចទទួលបានចំណូលជាប្រចាំតែម្ដង។
លោកបានបន្តគូសបញ្ជាក់ទៀតថា៖
“សាច់មាន់ក៏យើងមានខ្លួនឯង ពងមាន់ក៏យើងមានដែរ អីចឹងភាគច្រើនគឺយើងទិញតែបន្លែថែមប៉ុណ្ណោះ ហើយជួនកាលបើហូបមិនអស់ទេ ក៏ដាក់ផ្ញើរឱ្យកូនដែលកំពុងរៀននៅភ្នំពេញទៀត”។
មិនខុសអ្វីប៉ុន្មានពីកសិករ កង អេត លោក យ៉ែម សូនី ក៏មានដីស្រែសម្រាប់បង្កបង្កើនផលជារៀងរាល់ឆ្នាំដែរ។ ដោយមានជីលាមកមាន់ស្រាប់ កសិករគំរូរូបនេះអាចចំណេញថវិការបានប្រមាណ ១លានរៀលក្នុងមួយឆ្នាំពីការទិញជីកសិកម្ម។
លោក យ៉ែម សូនី បានបន្តឱ្យដឹងដែរថា៖
“រាល់ថ្ងៃនេះ គ្រួសារខ្ញុំចំណាយតិចតួចមែនទែន ព្រោះគ្រប់យ៉ាងសុទ្ធតែយើងអាចផលិតបានដោយខ្លួនឯង ហើយពេលយើងធ្វើខ្លួនឯង យើងទុកចិត្តនឹងហូប ដោយមិនភ័យព្រួយថាប៉ះពាល់ដល់សុខភាពទេ”។
ដោយឡែក លោកស្រី កន ភារម្យ ដែលជាកសិករចិញ្ចឹមពូជមាន់ស្គួយបានឱ្យដឹងដែរថា លោកស្រីបានចិញ្ចឹមមាន់តាំងតែពីឆ្នាំ២០១៣មកម្លេះ ដោយកាលណោះគឺចិញ្ចឹមក្នុងទំហំមធ្យម ពោលគឺជាកសិដ្ឋានតូចមួយប៉ុណ្ណោះ។ ប៉ុន្តែរហូតមកដល់បច្ចុប្បន្ននេះ លោកស្រីបានពង្រីកពីកសិដ្ឋានទៅជាសហគមន៍កសិកម្ម ដោយមានសមាជិកជាកសិករប្រមាណ ១៥០នាក់។
សម្រាប់ការចិញ្ចឹមមាន់របស់លោកស្រីកាលពីមុន គឺចិញ្ចឹមមាន់ចម្រុះគ្រប់ប្រភេទ ប៉ុន្តែបន្ទាប់ពីទទួលបានគម្រោងខាងលើ លោកស្រីបានផ្ដោតការចិញ្ចឹមតែទៅលើពូជមាន់ស្គួយតែប៉ុណ្ណោះ។ បច្ចុប្បន្ន លោកស្រី អាចរកចំណូលពីមាន់តាមរយៈការលក់ជាពូជផង លក់ជាសាច់ផង និងលក់ស៊ុតផង ដែលចំណូលទាំងនេះល្មមគ្រប់គ្រាន់នឹងឱ្យគ្រួសារលោកស្រីមានស្ថិរភាពល្អ។
គួរបញ្ជាក់ថា រដ្ឋាភិបាលអូស្ត្រាលីបានផ្តល់មូលនិធិសម្រាប់គម្រោងស្រាវជ្រាវមួយ តាមរយៈមជ្ឈមណ្ឌលអូស្ត្រាលីសម្រាប់ការស្រាវជ្រាវកសិកម្មអន្តរជាតិ (ACIAR) ដើម្បីបង្កើនផលិតភាព និងភាពធន់នឹងអាកាសធាតុក្នុងតំបន់លើពូជមាន់ក្នុងស្រុក ពូជស្កួយ (Skouy)។ ក្នុងការអនុវត្តគម្រោងនេះ ACIAR បានសហការជាមួយវិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវបសុសត្វអន្តរជាតិ (ILRI) ក្នុងការផ្តល់ការគាំទ្រផ្នែកបច្ចេកទេស និងបច្ចេកវិទ្យាច្នៃប្រឌិតដល់កសិករចិញ្ចឹមមាន់នៅប្រទេសកម្ពុជា។
កសិករចំនួន៣គ្រួសារដំបូងដែលត្រូវបានជ្រើសរើសនៅក្នុងខេត្តតាកែវ បានទទួលនូវបណ្តុះបណ្តាលបច្ចេកទេសក្នុងការគ្រប់គ្រងមេបាពូជមាន់ វិធានការការពារជីវសុវត្ថិភាព បច្ចេកទេសបង្កាត់សិប្បនិម្មិត និងការកត់ត្រាទិន្នន័យក្នុងកសិដ្ឋានបង្កាត់ពូជ។
ក្នុងរយៈពេល ១ ឆ្នាំ គម្រោងនេះបានអភិវឌ្ឍពូជមាន់ស្កួយ ជំនាន់ដំបូងដោយជោគជ័យ រីឯតម្លៃមាន់ស្កួយបច្ចុប្បន្នត្រូវបានលក់ក្នុងតម្លៃ ២ ម៉ឺនរៀល ក្នុង ១ គីឡូក្រាម ខណៈពងរបស់វាមានតម្លៃ ១ ២០០ រៀល មេបាពូជរបស់ពូជស្កួយត្រូវបានលក់ក្នុងតម្លៃប្រហែល ៦ ម៉ឺនរៀល ក្នុង ១ ក្បាល៕