ភ្នំពេញ ៖ អំពៅ ជាដំណាំមួយប្រភេទដែលមានប្រយោជន៍ច្រើនមុខ និងមានរសជាតិផ្អែមឆ្ងាញ់ ហើយក៏អាចយកច្នៃទៅរម្ងាស់ធ្វើជាស្ករអំពៅផងដែរ។ ម៉្យាងទៀត បើគេងាកទៅមើលពីតម្រូវការទីផ្សារវិញ ក៏មានភាពទូលាយផងដែរ អាស្រ័យហេតុនេះប្រជាកសិករគួរគប្បីមានវិធីសាស្ត្រល្អក្នុងការដាំដុះ ថែទាំ ដើម្បីអាចទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់។
ពាក់ព័ន្ធទៅនឹងវិធីសាស្ត្រនៃការដាំដុះ រហូតបង្កើនផលឱ្យបានខ្ពស់ ត្រូវបានអ្នកជំនាញកសិកម្មបញ្ជាក់ថា ដើម្បីដាំអំពៅឱ្យមានរសជាតិផ្អែមល្អគឺគេមិនអាចខ្វះបានទេនូវការប្រើប្រាស់ជីធម្មជាតិ។ ជី គឺជារឿងសំខាន់បំផុត ហើយប្រភេទជីធម្មជាតិដែលជួយឱ្យអំពៅផ្អែមនោះ រួមមាន ផេះ ដីដំបូក និងលាមកសត្វស្ងួតក្រៀមច្រើនឆ្នាំ ហើយជៀសវាងការប្រើកម្ទេចធ្យូងដែលអាចធ្វើឱ្យអំពៅប្រៃបាន។ ម្យ៉ាងវិញទៀត ការប្រើប្រាស់ទឹកក៏ជាកត្តាសំខាន់មួយផងដែរ ដោយសារអំពៅត្រូវការទឹកស្រោចនៅពេលដីខ្សោះ ប៉ុន្តែបើស្រោចទឹកច្រើនពេក វានឹងធ្វើឱ្យទឹកអំពៅសាបទៅវិញ។ នៅពេលដាំអំពៅ គេត្រូផ្សាំទុកឱ្យវាដុះបានកម្ពស់ ០.៥០ម៉ែត្រពីដី ហើយត្រូវដកស្លឹកដុះនៅបណ្ដូលដើមអំពៅចោល ដើម្បីឱ្យអំពៅឆាប់បែកកូនបានច្រើន លូតកម្ពស់ស្មើៗគ្នា និងដុះដើមបានប៉ុនៗគ្នាល្អ។
បន្ថែមពីលើនេះ បើចង់បានដើមអំពៅធំថ្លោសល្អ ត្រូវកាប់ដើមចោលខ្លះ ដោយទុកតែ ៨ដើមក្នុងមួយគុម្ព រាប់ទាំងដើមដែលដកបណ្ដូលចេញ។ បើទុកដើមអំពៅនោះទាំងអស់ វានឹងដណ្ដើមគ្នាបឺតជីជាតិពីដី ធ្វើឱ្យដើមអំពៅតូចហើយក្រិន។ ប៉ុន្តែក្នុងករណីដាំលើដីល្បប់បាតបឹង ឬដីលិចទឹក គឺអាចទុកដើមអំពៅទាំងអស់បាន តែត្រូវបន្ថែមជីនៅក្នុងដីគន្លង។
វិធីសាស្ត្រនៃការដាំដុះ និងថែទាំ ៖
របៀបដាំអំពៅមាន ២បែប គឺដាំដោយបណ្ដុះ និងដាំដោយកំណាត់ដើម។ ការបណ្តុះកូនអំពៅ ជាដំបូងត្រូវកាត់ដើមអំពៅជាកំណាត់ខ្លីៗ យកមួយថ្នាំងៗ រួចហើយរៀបថ្នាំងនោះតម្រៀបគ្នាក្នុងថ្នាលមួយក្បែរប្រភពទឹក ដើម្បីងាយស្រួលក្នុងការស្រោចស្រព។ កំណាត់ដើមមអំពៅនោះ មិនត្រូវលុបដីឱ្យជិតទេ ត្រូវយកភ្នែកថ្នាំងអំពៅបញ្ឈរឡើងលើ ដើម្បីឱ្យពន្លកឆាប់ដុះពីថ្នាំង បន្ទាប់មកត្រូវគ្របចំបើងពីលើថ្នាំងអំពៅ។ ស្រោចទឹកមួយថ្ងៃម្ដង ដើម្បីឱ្យកូនអំពៅឆាប់ដុះល្អ។ លុះពេលដែលកូនអំពៅដុះបានទំហំប៉ុនម្រាមដៃ គឺក្រោយបណ្ដុះប្រហែល ១ខែទើបគេយកទៅដាំនៅក្នុងដីចំការ។
ចំណែកការដាំកំណាត់ដើមអំពៅវិញ ភាគច្រើនវិធីនេះគេអនុវត្តចំពោះដីចំការធំៗ ដែលកាប់រណ្ដៅ ហើយលើកជារង។ ការដាំដុះតាមវិធីនេះ គេអាចអនុវត្តបានចំពេលដែលដីចំការនៅសើម ដែលម្ចាស់ចំការអាចចំណាយទុនតិច និងឆាប់រហ័សទួលផលទៀតផង។ ប៉ុន្តែវាមានគុណវិបត្តិម្យ៉ាង គឺដើមដុះមិនបានល្អនៅពេលពុំមានភ្លៀងធ្លាក់គ្រប់គ្រាន់។
ដោយឡែកមុនដាំ យើងត្រូវភ្ជួរដីចំការឱ្យបាន ៣សា ធ្វើយ៉ាងណាឱ្យបានជម្រៅជ្រៅ រាស់ដីឱ្យម៉ត់ និងឆូតជាគន្លង ដើម្បីឱ្យមានចង្អូរ តែមិនមែនលើកជារងនោះទេ។ កាយគន្លងនោះឱ្យមាត់រណ្ដៅមានទំហំ ៨តឹក រួចយកកូនអំពៅ ១ដើម មានដុះដើមប៉ុនមេដៃ កម្ពស់ ២តឹកទៅកប់ក្នុងរណ្ដៅ ដែលមានល្បាយផេះ ដីដំបូក លាមកសត្វងាប់ នៅបាតរណ្ដៅនោះ រួមកប់វាបន្ថើរៗល្មម ជាការស្រេច។
ចុងក្រោយគឺការប្រមូលផល ដែលយើងអាចប្រមូលទិន្នផលអំពៅបានក្នុងរយៈពេល ៤ខែ ហើយការប្រមូលផលនេះទៀតសោត យើងមិនត្រូវកាប់ដល់គល់ទេ គឺត្រូវទុកគល់អំពៅឱ្យនៅសល់ប្រមាណ ១តឹកពីដី ដើម្បីឱ្យវាបែកគុម្ពនៅលើកក្រោយទៀត។ ប្រមូលស្លឹកឈើ និងចុងអំពៅទៅគ្របពីលើគល់ហើយដុតវា។ លុះពេលមានភ្លៀងធ្លាក់ វានឹងចាប់ផ្តើមដុះជាថ្មី ដោយពន្លកក្រោយនេះ នឹងមានទំហំធំជាងមុន ហើយយើងអាចទទួលផលពី១ឆ្នាំ ទៅ ៣ឆ្នាំផងដែរ៕
ជីវប្រវត្តិ: ជានិស្សិតនៃសាលកវិទ្យាល័យភូមិន្ទភ្នំពេញ ដេប៉ាតឺម៉ង់ប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយ និងសារគមនាគមន៍។ បច្ចុប្បន្ន ជាអ្នករាយការណ៍ព័ត៌មាននៅ AMS Economy ។
របាយការណ៍ថ្មីៗ
មើលទាំងអស់ ➧Khmer Insider ជាកម្មវិធីវីដេអូឯកសារមួយដែលបង្កើតឡើងដើម្បីបំផុសគំនិតយុវជន
បទយកការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 16/10/2024
Khmer Insider ជាកម្មវិធីវីដេអូឯកសារមួយដែលបង្កើតឡើងដើម្បីបំផុសគំនិតយុវជនឲ្យក្លាហានចាប់យកក្តីស្រមៃ ឬចាប់អារម្មណ៍លើការបង្កើតអាជីវកម្មថ្មីៗជាមួយគំនិត ទុន និងឱកាសទីផ្សារផ្សេងៗ