ភ្នំពេញ ៖ សុវត្ថិភាពចំណីអាហារសំដៅលើការធានាថា ការរស់នៅរបស់មនុស្សទទួលបានអាហារដែលមានសុវត្ថិភាព និងជីវជាតិគ្រប់គ្រាន់ ដែលបំពេញតម្រូវការរបបអាហារ និងចំណង់អាហាររបស់ពួកគេសម្រាប់ជីវិតរស់នៅ និងមានសុខភាពល្អ។ វាជាតម្រូវការសំខាន់ បន្ទាប់ពីមនុស្សមានអាហារបរិភោគគ្រប់គ្រាន់ហើយ។
បើតាមទិន្នន័យពីអង្គការស្បៀងអាហារ និងកសិកម្មនៃអង្គការសហប្រជាជាតិ (FAO) មនុស្សប្រមាណ ៦០០ លាននាក់ក្នុងមួយឆ្នាំៗធ្លាក់ខ្លួនឈឺដោយសារការបរិភោគអាហារដែលមានមេរោគបាក់តេរី មេរោគ ជាតិពុល ឬសារធាតុគីមី ហើយជាង ៤០ម៉ឺននាក់ក្នុងចំណោមពួកគេបានស្លាប់ ជាពិសេស នៅពេលដែលអាហារមិនមានសុវត្ថិភាព កុមារមិនអាចរៀនបាន ហើយមនុស្សពេញវ័យក៏មិនអាចប្រកបការងារបានថែមទៀត។ ម្យ៉ាងទៀត ការខ្វះលទ្ធភាពទទួលបានអាហារសុវត្ថិភាពគឺជារបាំងដែលរារាំងដល់ការអភិវឌ្ឍមនុស្សជាតិ។
ក្នុងនាមជាអង្គការដែលធ្វើការលើវិស័យស្បៀងអាហារ FAO បានកំណត់ជាគោលការណ៍ក្នុងការ ផ្លាស់ប្ដូរប្រកបដោយនិរន្តរភាពចំពោះសុវត្ថិភាពស្បៀងអាហារ ដោយចាប់ផ្ដើមពីការចូលរួមរបស់មនុស្សគ្រប់គ្នា៖
ទី១គឺ ធានាថាអាហារមានសុវត្ថិភាព ដែលចំណុចនេះរដ្ឋាភិបាលជាតិមានតួនាទីសំខាន់ក្នុងការធានាចំណីអាហារមានសុវត្ថិភាព និងជីវជាតិសម្រាប់ទាំងអស់គ្នា។ ចំណុចនេះ ពឹងផ្អែកសំខាន់លើអ្នកបង្កើតគោលនយោបាយក្នុងការលើកកម្ពស់វិស័យកសិកម្ម និងអាហារប្រកបដោយនិរន្តរភាព តាមរយៈការជំរុញកិច្ចសហប្រតិបត្តិការក្នុងចំណោមវិស័យសុខាភិបាលសាធារណៈ សុខភាពសត្វ កសិកម្ម និងវិស័យផ្សេងៗទៀត។
ភាគីពាក់ព័ន្ធទី២ គឺកសិករដែលពួកគេមានតួនាទីក្នុងការចូលរួមដាំដុះបន្លែសុវត្ថិភាព។ ស្របទៅនឹងលក្ខខណ្ឌអាកាសធាតុក្នុងពេលបច្ចុប្បន្ននេះ ការដាំដុះបែបសុវត្ថិភាពច្រើនតែធ្វើឡើងនៅក្នុងផ្ទះសំណាញ់ និងមិនប្រើប្រាស់ជីគីមី។
ចំណុចទី៣ គឺការរក្សាសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ។ អ្នកដែលមានចំណែកក្នុងចំណុចនេះគឺ ប្រតិបត្តិករ អាជីវកម្ម ឬអ្នកលក់ម្ហូបអាហារ និងអ្នកច្នៃម្ហូបអាហារជាដើម។ ក្នុងន័យនេះ អង្គការ FAO លើកទឹកចិត្តអាជីវករឱ្យរក្សាទុក និងកែច្នៃម្ហូបអាហារដោយដើរតាមស្តង់ដារអនាម័យ មានប្រព័ន្ធសម្រាប់កំណត់ វាយតម្លៃ ក៏ដូចជាត្រួតពិនិត្យសម្រាប់គ្រោះថ្នាក់សុវត្ថិភាពអាហារសំខាន់ៗ។
អ្នកពាក់ព័ន្ធបន្ទាប់ទៀតដែលទាមទារឱ្យមានការចូលរួមផងដែរ គឺអ្នកបរិភោគផ្ទាល់។ មានន័យថា អ្នកបរិភោគក៏ត្រូវចេះត្រួតពិនិត្យចំណីអាហាររបស់ខ្លួនដើម្បីសុវត្ថិភាពផ្ទាល់ខ្លួនឯងផងដែរ។ ក្នុងន័យនេះ អ្នកបរិភោគត្រូវជ្រើសរើសអាហារដែលមិនប៉ះពាល់ដល់សុខភាពពួកគេ និងស្វែងយល់អំពីព័ត៌មាននានាស្ដីពីការត្រួតពិនិត្យលើអាហារជាដើម។
ចំណុចចុងក្រោយ ដែលមិនអាចខ្វះបានផងដែរនោះគឺការសហការគ្នាដើម្បីសុវត្ថិភាពជារួម។ ដូច្នេះ សុវត្ថិភាពចំណីអាហារ គឺជាការទទួលខុសត្រូវរួម ដែលរដ្ឋាភិបាល ស្ថាប័នសេដ្ឋកិច្ចក្នុងតំបន់ អង្គការអង្គការសហប្រជាជាតិ ទីភ្នាក់ងារអភិវឌ្ឍន៍ អង្គការពាណិជ្ជកម្ម ក្រុមអ្នកប្រើប្រាស់ និងអ្នកផលិត ស្ថាប័នសិក្សា និងស្រាវជ្រាវ និងអង្គភាពវិស័យឯកជនទាំងអស់ត្រូវតែធ្វើការរួមគ្នាលើបញ្ហាដែលប៉ះពាល់ ។ ជារួម សុវត្ថិភាពស្បៀងអាហារមានសារៈសំខាន់មិនត្រឹមតែសម្រាប់សុខភាព និងសន្តិសុខស្បៀងកាន់តែប្រសើរប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែថែមទាំងសម្រាប់ជីវភាពរស់នៅ ការអភិវឌ្ឍន៍សេដ្ឋកិច្ច ពាណិជ្ជកម្ម និងកេរ្តិ៍ឈ្មោះអន្តរជាតិរបស់ប្រទេសនីមួយៗ ព្រោះជំងឺដែលបង្កឡើងដោយចំណីអាហារបង្អាក់ការអភិវឌ្ឍន៍សេដ្ឋកិច្ចសង្គម ដោយការរឹតបន្តឹងប្រព័ន្ធថែទាំសុខភាព និងប៉ះពាល់ដល់សេដ្ឋកិច្ចជាតិ ទេសចរណ៍ និងពាណិជ្ជកម្ម៕