ភ្នំពេញ ៖ សាកេ (Breadfruit) ឬគេហៅម្យ៉ាងទៀតថា ខ្នុរសម្លរ ជាប្រភេទរុក្ខជាតិម្យ៉ាងដែលមានដើមធំ និងផ្លែមានរូបរាងស្រដៀងគ្នានឹងផ្លែចំប៉ាដក់ និងផ្លែខ្នុរ ប៉ុន្តែទាស់ត្រង់ថា ផ្លែសាកេមានទំហំតូចជាង ហើយគេក៏មិនអាចទទួលទានឆៅដូចផ្លែឈើដទៃទៀតបាននោះទេ លុះត្រាតែគេយកទៅចម្អិន ដូចជា ច្នៃជាបង្អែម បំពង និងឆឹងជាមួយស្ករជាដើម។
តាមរយៈអត្ថបទដែលត្រូវផ្សព្វផ្សាយនាពេល យើងសូមលើកយកចំណុចសំខាន់ៗរបស់រុក្ខជាតិសាកេ ឬដើមសាកេ ដែលកសិករ ក៏ដូចជាសាធារណៈជនទូទៅគួរយល់ដឹង និងស្គាល់ឱ្យបានកាន់តែច្បាស់ ខណៈដែលមានអ្នកមួយចំនួននៅមានការភ័ណ្ឌច្រឡំនៅឡើយប្រសិនបើឃើញតែផ្លែមិននៅជាប់ដើម។
បើនិយាយពីផ្លែសាកេ បច្ចុប្បន្ននេះមានទីផ្សារគួរសម ដែលគេអាចលក់បានក្នុងតម្លៃចាប់ពីប្រមាណជាង ១ម៉ឺនរៀលឡើងទៅក្នុងមួយគីឡូក្រាម។ ត្បិតវាមានរាងរូបរាងស្រដៀងផ្លែខ្នុរក៏ពិតមែន ប៉ុន្តែសាច់របស់មានសភាពខុសគ្នាស្រឡះតែម្ដង ព្រោះសាច់សាកេហាក់ណែនតាន់ មិនមានជ្រាំងដូចផ្លែខ្នុរនោះទេ ចំណែកពេលចម្អិនរួចសាច់សាកេទន់រមួត និងមានរសជាតិផ្អែមតិចៗ។ សម្រាប់សាកេ ក្រៅពីដាំយកទិន្នផលជាផ្លែ ភាគច្រើនគេក៏អាចដាំនៅពីមុខផ្ទះ និងនៅតាមសួនផងដែរ ដើម្បីមានសោភ័ណភាព ព្រោះស្លឹករបស់វាដុះចេញពីកញ្ចុំកណ្ដាលនៃដើមមក បែកខ្ញែកតាមដំណាក់ៗ មើលទៅស្អាតប្លែកម្យ៉ាងដែរ។
ដោយឡែកទាក់ទឹងការដាំវិញ កូនសាកេ អាចរកទិញបាននៅកន្លែងលក់ពូជដំណាំក្នុងតម្លៃប្រមាណ ៧ដុល្លារក្នុងមួយដើម ឬគេអាចដាំ ឬបង្កាត់តាមរយៈការផ្សាំពន្លកដើម ឬការសាកមែកក៏បាន។ តួយ៉ាង ការសាកមែក គេត្រូវរើសយកមកមែកណាដែលត្រង់ល្អ មានទំហំប៉ុនមេដៃ មកចៀរសំបកចេញធ្វើជាមុខកាត់ប្រវែងបហ្រមាណ ១ចង្អុលដៃ ទើបកោសរំអិលចេញឱ្យស្អាត ចៀសវាងអាចដុះសម្បកជិតវិញ។ គេអាចបន្ថែមនូវថ្នាំជំនួយឫស ឬបន្ទាលកន្ទុយក្រពើក៏បាន រួចគេយកស្កុតមករុំត្រង់ចំណុចមុខកាត់នោះឱ្យជិត។ បន្ទាប់មក គេឆូតបង្ហើបសម្បកជុំវិញមែកសាកេត្រង់ចំណុចក្បែរមុខកាត់ផ្នែកខាងចុងមែក។ បន្ទាប់ពីឆូតហើយ គេយកសំបក ឬមែកផ្សេងមកស៊កក្រោមសម្បកដែលយើងបានបង្ហើបនោះ ដើម្បីផ្ដាច់សារធាតុចិញ្ចឹមពីផ្នែកនៃដើម ទើបវាអាចដុះឫសចេញមក ហើយគេយកថង់ដី ឬស្រកីដូងម៉ដ្ឋ ដែលមានសំណើមប្រមាណ ៦០ភាគរយមករុំត្រង់មុខកាត់ និងចងឱ្យបានតឹងណែនល្អចៀសវាងសត្វល្អិតចូល។ គេទុកមែកដែលបានសាកហើយនោះរយៈពេល ៥០ថ្ងៃ ទើបវាដុះឫស និងរយៈពេលជិត ៣ខែ ទើបគេអាចកាត់មែកសាកនោះយកទៅដាំបាន។
បន្ទាប់ពីដាំហើយ សាកេ ចាប់ផ្ដើមដុះលូតលាស់ទាំងពន្លកស្លឹក និងក្ដឹប ដែលមានរូបរាងដូចក្ដឹបខ្នុរដែរ លុះពេលផ្លែធំរីកក្រឡា បញ្ជាក់ថាសាកេចាស់ល្អ គេអាចបេះលក់បានហើយ។ ម្យ៉ាងវិញទៀត សាកេ ជាដំណាំមិនងាយងាប់ទេ ទោះបីជ្រុះអស់ស្លឹក ក៏វាអាចមានបែកមែកថ្មីចេញមកតាមពន្លកបានដែរ។
គួរបញ្ជាក់ដែរថា ផ្លែសាកេមានអត្ថប្រយោជន៍ច្រើនលើសលប់សម្រាប់សុខភាពដោយសារវាសម្បូរជាតិប៉ូតាស្យូមជួយបន្ថយសម្ពាថឈាមក្នុងរាងកាយ និងធ្វើឱ្យដំណើរការចង្វាក់បេះដូងមានដំណើរការល្អ កាត់បន្ថយបញ្ហាប្រឈមជម្ងឺបេះដូង បង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំប្រឆាំងនឹងជម្ងឺផ្សេងៗ ទប់ស្កាត់ការរីករាលដាលនៃរ៉ាឌីកាល់សេរីពីរាងកាយ ជាប្រភេទផ្លែឈើផ្ដល់ថាមពល ល្អសម្រាប់អ្នកអស់កម្លាំង និងអ្នកហាត់ប្រាណ សម្បូរជាតិសរសៃជួយរារាំងការស្រូបយកជាតិគ្លុយកូសពីអាហារដែលយើងបរិភោគដែលល្អសម្រាប់អ្នកកើតជម្ងឺទឹកនោមផ្អែម សម្រួលដល់ការរំលាយអាហារ បំប៉ន និងទប់ស្កាត់ជំងឺផ្សេងៗដែលកើតឡើងលើក្រពះ ផ្ទុកអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា៣ និង អូមេហ្គា៦ ដែលជួយបំប៉នដល់ប្រព័ន្ធរាងកាយ និងផ្លូវចិត្ត ផ្ដល់សារធាតុចិញ្ចឹម រ៉ែដល់សក់ ព្យាបាលអង្គែស្បែកក្បាល រមាស់ ការពារជ្រុះសក់ និងធ្វើឱ្យចរន្តឈាមប្រសើរឡើងនៅលើស្បែកក្បាលក្នុងការជម្រុញឱ្យសក់ឆាក់លូតលាស់បានល្អ ជំរុញដល់ការផលិតខូឡាជែន ដែលជួយទប់ស្កាត់ការរលាកនៃស្បែក និងជួយជួសជុលស្បែកដែលខូចខាត៕