ជប៉ុន ៖ មនុស្សជាច្រើនប្រហែលជាធ្លាប់ស្គាល់ច្បាស់ហើយអំពីប្រភេទត្រីកំពតទឹកប្រៃដែលជាទូទៅហាក់មិនត្រូវបានគេយកមកធ្វើជាអាហារទទួលទាននោះឡើយដោយសារតែសារភាគច្រើនមានជាតិពុលម៉្យាងដែលមានឈ្មោះថា តេត្រូដូវតុកស៊ី (Tetrodotoxine) នៅក្នុងខ្លួនរបស់វា ដែលប៉ះពាល់ខ្លាំងទៅលើប្រព័ន្ធប្រសាទរបស់មនុស្សប្រសិនបើបរិភោគត្រីប្រភេទនេះ។
ត្រីកំពតដែល ដែលជនជាតិជប៉ុនហៅថា Fugu ឬជាភាសាអង់គ្លេស Puffer fish បែរជាត្រូវបានគេនិយមទទួលទានស្ទើរគ្រប់ទីកន្លែងនៅទូទាំងប្រទេសជប៉ុនក្នុងទំហំប្រមាណជា ១០ ០០០តោនជារៀងរាល់ឆ្នាំ ហើយប្រសិនបើនៅរដូវកាលឡើងថ្លៃខ្លាំង ( high season) អាចមានតម្លៃរហូតទៅដល់ ២៦៥ដុល្លារអាមេរិកក្នុងមួយគីឡូក្រាម។
គេបានដឹងហើយថា Fugu ក៏ជាប្រភេទត្រីទឹកប្រៃដែលមានជាតិពុល និងត្រូវបានហាមឃាត់ដោយរដ្ឋាភិបាលក្នុងការទទួលទាន ចុះហេតុអ្វីបានជាត្រីប្រភេទនេះមានតម្លៃខ្លាំងយ៉ាងនេះ?
ជាទូទៅ នៅក្នុងដែនទឹករបស់ប្រទេសជប៉ុន ប្រភេទត្រីកំពត Fugu នេះ មានរហូតទៅដល់ជាង ១២០អំបូរ ប៉ុន្តែក្នុងនោះមានតែ ២២អំបូរប៉ុណ្ណោះដែលត្រូវបានអនុញ្ញាតឲ្យទទួលទានពីសំណាក់អជ្ញាធរ ហើយក្នុងនោះមានតែអំបូរត្រី Fugu មួយប្រភេទប៉ុណ្ណោះដែលមានតម្លៃថ្លៃជាងគេបំផុត ហើយក៏ជាត្រីដែលមានជាតិពុលខ្លាំងជាងគេបំផុតផងដែរ ( Torafugu ឬ tigher puffer fish )។
ចំពោះប្រភេទត្រី fugu គេអាចស្វែងរកទិញបាននៅស្ទើរគ្រប់ភោជនីយដ្ឋានទូទាំងប្រទេស ប៉ុន្តែបើប្រភេទត្រី torafugu វិញ លុះត្រាណាតែភោជនីយដ្ឋានលំដាប់ប្រណិតទើបមានលក់ ពីព្រោះថាត្រីនេះមានរសជាតិឆ្ងាញ់ជាងគេ មានលក្ខណៈពិសេសខុសគេ ជាពិសេសសន្រាប់ធ្វើជាប្រភេទអាហារបែប sashimi ព្រមទាំងអាចប្រើប្រាស់ធ្វើវត្ថុធាតុដើមក្នុងការផលិតជាស្រាសក្តៅៗដែលមានឈ្មោះថា Hirazake ផងដែរ។
ត្រី fugu គឺជាអាហារប្រពៃណីរបស់ជនជាតិជប៉ុនរាប់រយឆ្នាំមកហើយ ប៉ុន្តែបច្ចុប្បន្នការដឹកជញ្ជូន និងចែកចាយផលិតផលត្រី fugu មានផលលំបាកបន្តិច ពីព្រោះថាប្រសិនពលរដ្ឋនៅតំបន់កណ្តាលដូចជាទីក្រុងតូក្យូចង់ទទួលទាននោះត្រូវចាំបាច់ដឹកជញ្ជូនតាមយន្តហោះពីតំបន់ភាគខាងត្បូងនៃប្រទេសហើយត្រូវឆ្លងកាត់ការដេញថ្លៃមុនពេលវាត្រូវបានយកទៅចែកចាយបន្តតាមភោជនីយដ្ឋាននានា។
កន្លងមកជប៉ុនធ្លាប់ទទួលបានរបាយការណ៍នៃអ្នកស្លាប់ដោយសារទទួលទានត្រី fugu នេះជាច្រើនករណី ប៉ុន្តែក្រោយមកចំនួននេះត្រូវបានកាត់បន្ថយទៅវិញស្ទើរតែតិចជាងមនុស្សដែលស្លាប់ដោយសារទទួលទានអយស្ទ័រទៀតផង។ សម្រាប់បញ្ហាសារជាតិពុលដែលមាននៅក្នុងត្រី fugu បានធ្វើឲ្យរដ្ឋាភិបាលជប៉ុនបង្កើតបានទៅជាអជ្ញាបណ្ណ និងលក្ខខណ្ឌយ៉ាងតឹងរឹងសម្រាប់អ្នកដែលជំនាញធ្វើម្ហូបពីត្រី fugu ដោយទាមទារឲ្យពួកគេឆ្លងកាត់វគ្គហ្វឹកហាត់ និងបទពិសោធជាច្រើនឆ្នាំមុនពេលដែលអាចចាប់ផ្តើមប្រកបការងារ និងអាជីវកម្មអាហារជាមួយនឹងត្រី fugu បាន។ ជាចុងក្រោយមួយកត្តាដ៏សំខាន់មួយទៀតដែលបានធ្វើឲ្យត្រី fugu កាន់តែមានតម្លៃថ្លៃកើនឡើងជារៀងរាល់ឆ្នាំនោះ គឺការនេសាទខុសច្បាប់ដែលធ្វើឲ្យមានការកើនឡើងការផ្គត់ផ្គង់ត្រីលើសពីតម្រូវការ និងកំពុងធ្វើឲ្យមានការគំរាមកំហែងទៅដល់ការផុតពូជរបស់វាផងដែរ៕
ធ្លាប់បំពេញការងារជាអ្នកបកប្រែអត្ថបទសារព័ត៌មានជាភាសាខ្មែរជាមួយនឹងស្ថាប័នព័ត៌មានមួយចំនួនរយៈពេល៧ឆ្នាំ។ បទពិសោធបកប្រែប្រភេទព័ត៌មានអន្តរជាតិនយោបាយសេដ្ឋកិច្ចនិងកីឡាផង។ បច្ចុប្បន្នកំពុងបំពេញការងារជាអ្នកបកប្រែអត្ថបទសារព័ត៌មានសេដ្ឋកិច្ចអន្តរជាតិឱ្យសារព័ត៌មាន AMS Economy.
របាយការណ៍ថ្មីៗ
មើលទាំងអស់ ➧ព័ត៌មានទូទៅ
មើលទាំងអស់ ➧Kukula Solar ធ្វើការជាមួយអ្នកលក់ផលិតផលថាមពលពន្លឺព្រះអាទិត្យជាស្ត្រី និងយុវជនពីសហគមន៍ក្រីក្រ
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច
• 25/04/2024
គំរូអាជីវកម្មបរិយាបន្នរបស់ Kukula Solar គឺការធ្វើការជាមួយអ្នកលក់ផលិតផលថាមពលពន្លឺព្រះអាទិត្យជាស្ត្រី និងយុវជនពីសហគមន៍មូលដ្ឋាន ដើម្បីជំរុញការធ្វើទីផ្សារផលិតផលពន្លឺព្រះអាទិត្យ និងផ្តល់ការគាំទ្របន្ថែមដូចជាការជួសជុល និងសេវាកម្មអតិថិជនក្នុងសហគមន៍របស់ពួកគេ
ពិភពលោកឆ្ពោះទៅរកថាមពលកាបូនកម្រិតទាប ប៉ុន្តែត្រូវគ្រប់គ្រងឲ្យមានប្រសិទ្ធភាពលើវត្ថុធាតុដើមកម្រ
ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 25/04/2024
ពិភពលោកឆ្ពោះទៅរកថាមពលកាបូនកម្រិតទាប ប៉ុន្តែត្រូវគ្រប់គ្រងឲ្យមានប្រសិទ្ធភាពលើវត្ថុធាតុដើមកម្រ
Barefoot College ជួយផ្លាស់ប្តូរជីវភាពសហគមន៍ក្រីក្រ និងជួយបណ្តុះបណ្តាលស្ត្រីទៅជាវិស្វករក្នុងវិស័យថាមពលសូឡា
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 24/04/2024
Barefoot College បាន និងបន្តបេសកកម្មរបស់ខ្លួនទៅតាមគោលការណ៍អភិវឌ្ឍប្រកបដោយចិរភាព ហើយបានចូលរួមក្នុងកិច្ចការងារជាច្រើនជាមួយប្រជាសហគមន៍ក្រីក្រ