កំពង់ឆ្នាំង៖ ផ្ទះមាន់ស្រែ ជាកសិដ្ឋានចិញ្ចឹមមាន់ស្រែមួយកន្លែងដែលមានចំនួនមាន់រហូតដល់រាប់ពាន់ក្បាលនោះ បានបញ្ជាក់ពីការត្រៀមខ្លួនរួចជាស្រេចក្នុងការផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការទីផ្សារក្នុងឱកាសពិធីបុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌខាងមុខនេះប្រមាណ ៣០០០ក្បាល។
បើតាមលោក ភាស់ ប្រុស ជាម្ចាស់កសិដ្ឋានចិញ្ចឹមមាន់ «ផ្ទះមាន់ស្រែ» មានទីតាំងស្ថិតនៅស្រុកសាមគ្គីមានជ័យ ខេត្តកំពង់ឆ្នាំង បានមានប្រសាសន៍ឱ្យដឹងថា ៖ នៅក្នុងរដូវបុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌឆ្នាំនេះ កសិដ្ឋានរបស់លោកបានត្រៀមមាន់សាច់ប្រមាណ ៣០០០ក្បាល សម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់ទៅកាន់ទីផ្សារ ខណៈដែលជារៀងរាល់ថ្ងៃកសិដ្ឋានមួយនេះផ្គត់ផ្គង់ជាមធ្យមប្រមាណ ៣០០ក្បាល។
លោកបន្តថា សម្រាប់អតិថិជនដែលមកគាំទ្រភាគច្រើនជាឈ្មួញមកពីភ្នំពេញដែលមកចាប់ដល់កសិដ្ឋានតែម្ដង ដោយតម្លៃមាន់សាច់អាចលក់បានចន្លោះពី ១៦៥០០-១៨០០០រៀល ក្នុង១គីឡូក្រាម អាស្រ័យលើចំនួនដែលគេចាប់ ហើយជាទូទៅតម្លៃមានញីអាចថ្លៃជាងមាន់ឈ្មោលតិចតួច។ ក្រៅពីនេះ លោកក៏មានលក់កូនមាន់ពូជ ក្នុងតម្លៃចាប់ពី ២៨០០-៥៦០០រៀលក្នុងមួយក្បាល អាស្រ័យលើអាយុរបស់កូនមាន់ចាប់ពី ១២-៣០ ថ្ងៃ។
ដោយឡែកសម្រាប់ការចិញ្ចឹម និងការឱ្យចំណីប្រចាំថ្ងៃ ត្រូវបានម្ចាស់កសិដ្ឋានខាងលើប្រាប់ឱ្យដឹងថា ដើម្បីកាត់បន្ថយការចំណាយ អ្នកចិញ្ចឹមគួរតែដាំដំណាំផ្សេងៗដើម្បីឱ្យមាន់ស៊ីចៀសវាងការប្រើចំណីសុទ្ធដែលត្រូវចំណាយច្រើន។ ជាក់ស្ដែង លោកផ្ទាល់ ប្រើចំណីសម្រេចលាយជាមួយនឹងដំណាំដែលលោកដាំបាន ដូចជា ត្រកួន ផ្ទី ជាដើម។
ចំពោះរយៈពេលចិញ្ចឹម ប្រភេទមាន់សាច់គេត្រូវចំណាយពេល ៣-៤ខែ ហើយការថែទាំទៀតសោត ក៏ត្រូវយកចិត្តទុកដាក់ផងដែរ ជាពិសេសនៅរដូវភ្លៀងធ្លាក់ ឬក៏ក្ដៅខ្លាំង ដោយសារវាអាចប៉ះពាល់ដល់សុខភាពមាន់ដែលអាចប្រឈមនឹងជំងឺផ្សេងៗ។ នេះជាអ្វីដែលលោក ភាស់ ប្រុស បានលើកឡើង។
គួររំឭកដែរថា លោក ភាស់ ប្រុស បានចាប់ផ្ដើមអាជីវកម្មនេះនៅឆ្នាំ២០១៨ ដោយដំបូងឡើយលោកមានចិញ្ចឹមមាន់ស្រែជាលក្ខណៈគ្រួសារតែប៉ុណ្ណោះ ប៉ុន្តែក្រោយមកដោយមើលឃើញពីតម្រូវការទីផ្សារ ហើយមានតម្លៃថ្លៃគួរសម លោកក៏ចាប់ផ្តើមពង្រីកការចិញ្ចឹមបន្តិចម្ដងៗរហូតបង្កើតជាកសិដ្ឋានទ្រង់ទ្រាយមធ្យមដូចពេលបច្ចុប្បន្ននេះ។
ពាក់ព័ន្ធទៅនឹងដំណើរការនៃការចិញ្ចឹមវិញ ដំបូងឡើងលោកបានចំណាយដើមទុនប្រមាណ ២០០០ដុល្លារ ក្នុងការរៀបចំជាកសិដ្ឋាន ដោយត្រូវការទិញសម្ភារមួយចំនួន រួមជាមួយថ្លៃដើមទិញមេមាន់ និងមាន់ឈ្មោលពូជ។ ដោយឡែកចំពោះផលលំបាក លោកក៏ជួបច្រើនផងដែរ ជាពិសេសទាក់ទងទៅនឹងតម្រូវការទីផ្សាររវាងមាន់ស្រែ និងមាន់ផ្សេងៗទៀតដែលនាំចូលពីក្រៅប្រទេស មានតម្លៃទាបជាង ហើយក្រៅពីនេះគឺបញ្ហាថ្នាំសម្រាប់ព្យាបាលមាន់នៅពេលមានជំងឺតាមរដូវកាល។
ចំពោះថ្ងៃអនាគត ម្ចាស់កសិដ្ឋានរូបនេះចង់ពង្រីកកសិដ្ឋានឱ្យកាន់តែធំជាងពេលបច្ចុប្បន្ន ហើយក៏ចង់បានដៃគូសហការផ្សេងៗទៀតក្នុងការចែកចាយបន្តនូវផលិតផលមាន់ស្រែឱ្យមានទីផ្សារធំទូលាយ។ ចុងក្រោយ លោកក៏សូមអរគុណដល់អតិថិជនដែលតែងតែគាំទ្រដល់ទីផ្សារសាច់មាន់ចិញ្ចឹមក្នុងស្រុក និងសូមអំពាវនាវឱ្យបងប្អូនខ្មែរជួយគាំទ្រមាន់ស្រែបន្តទៀតដើម្បីចូលរួមលើកស្ទួយវិស័យមួយនេះឱ្យកាន់តែប្រសើរ៕