មែនទែនទៅ ក្ដាមថ្ម ជាប្រភេទក្ដាមដែលមានតម្លៃថ្លៃនៅក្នុងទីផ្សាររួចស្រេចទៅហើយ ប៉ុន្តែដោយឡែក សម្រាប់ការផ្គត់ផ្គង់ហាក់នៅមិនទាន់បំពេញតម្រូវការទីផ្សារបានពេញលេញនៅឡើយ ខណៈដែលប្រភពផ្គត់ផ្គង់ក្ដាមថ្មចម្បងបច្ចុប្បន្ននេះ គឺចេញពីប្រជានេសាទតាមបណ្ដាខេត្តជាប់សមុទ្រ។ យ៉ាងណាមិញ ក្ដាមថ្មដែលបានមកពីការនេសាទនៅតែមិនទាន់អាចលក់ក្នុងតម្លៃខ្ពស់បាន ក៏ព្រោះតែក្ដាមភាគច្រើនមិនទាន់មានសាច់ច្រើនដូចដែលគេត្រូវការ។ ដោយមើលឃើញពីបញ្ហានេះ យុវជនមួយរូបបានសាកល្បងរៀនពីបច្ចេកទេសក្នុងការបំប៉នក្ដាមថ្មបន្ថែមពីអ្វីដែលប្រជានេសាទរកបានតាមបែបប្រពៃណី។
ថ្វីត្បិតថាត្រូវប្រឈមនឹងបញ្ហាបច្ចេកទេសមួយចំនួន ប៉ុន្តែគិតមកដល់ពេលនេះ អាជីវកម្មបំប៉នក្ដាមថ្មគឺមានដំណើរការទៅយ៉ាងរលូន ជាមួយនឹងការទទួលបានលទ្ធផលគួរជាទីពេញចិត្ត។
បើតាមលោក ឧត្តម ទិត្យា ដែលជាម្ចាស់អាជីវកម្មបំប៉នក្ដាមថ្មភ្នំពេញ បានឱ្យដឹងថា ការបំប៉នឱ្យក្ដាមថ្មមានសាច់ពេញល្អ ត្រូវប្រើពេលប្រមាណ ១សប្ដាហ៍ ហើយក្នុងរយៈពេលនៃការបំប៉ននេះផងដែរ លោកបានរៀបចំដាក់ក្ដាមចូលក្នុងប្រអប់ ដោយឱ្យកូនត្រីជាចំណី និងមានប្រព័ន្ធទឹកប្រៃសិប្បនិម្មិតដូចទៅនឹងទឹកសមុទ្រដែរ។ និយាយជារួមគឺការបំប៉នធ្វើឡើងដោយប្រើប្រាស់បច្ចេកទេសដែលលោកបានរៀនសូត្រមកត្រឹមត្រូវ។
ម្ចាស់អាជីវកម្មវ័យក្មេងរូបនេះបានឱ្យដឹងទៀតថា៖
«ក្ដាមថ្មដែលយកពីសមុទ្រមកមានទំហំធំស្រាប់ ប៉ុន្តែមិនសូវមានសាច់ពេញទេ អីចឹងទៅទើបលក់មិនសូវបានថ្លៃ។ ពេលខ្ញុំយកមកបំប៉នគឺធ្វើយ៉ាងណាឱ្យក្ដាមទាំងនោះមានចំណីធម្មជាតិគ្រប់គ្រាន់ ត្រឹមតែ៤-៥ ថ្ងៃគឺមានសាច់ពេញហើយ»។
ដោយសារមានទីតាំងស្ថិតនៅទីក្រុងភ្នំពេញស្រាប់ផង ក្ដាមថ្មរបស់លោកមានការបញ្ជាទិញច្រើនពីបណ្ដាហាងធំៗ ភោជនីយដ្ឋាន និងអ្នកយកទៅលក់បន្ត។ រីឯតម្លៃវិញក្នុងមួយគីឡូក្រាម គឺចន្លោះពី ១៦ដុល្លារ ទៅ ២៥ដុល្លារ តាមប្រភេទ និងទំហំក្ដាម។
គួរកត់សម្គាល់ថា បច្ចប្បន្ននេះដែរ លោក ឧត្តម ទិត្យា មានកុងត្រាផ្គត់ផ្គង់ក្ដាមថ្មជាប្រចាំទៅកាន់ភោជនីដ្ឋាន ហើយក្រៅពីនោះក៏មានផ្គត់ផ្គង់ទៅកាន់ផ្សារទំនើបមួយចំនួនទៀត ដូចជា ផ្សារម៉ាក្រូជាដើម។ ចំណែកឯការលក់រាយ គឺលោកមិនសូវផ្ដោតសំខាន់នោះទេ។
សម្រាប់គម្រោងទៅថ្ងៃអនាគត លោកចង់សហការជាមួយសហគមន៍ក្នុងការផ្ដល់បច្ចេកទេសចិញ្ចឹមក្ដាមថ្មដល់ពួកគេ។ តាមរយៈបច្ចេកទេសដែលលោកគ្រោងនឹងផ្ដល់ជូនសហគមន៍នឹងធ្វើឱ្យពួកគេមានលទ្ធភាពផ្គត់ផ្គង់ក្ដាមដែលមានសាច់ស្រាប់ ហើយក៏មានន័យថា ពួកគេអាចលក់បន្តក្នុងតម្លៃខ្ពស់ផងដែរ។ ម្យ៉ាងទៀត កសិដ្ឋានរបស់លោកនាពេលបច្ចុប្បន្នក៏មិនទាន់បានផ្គត់ផ្គង់ក្ដាមគ្រប់តាមតម្រូវការទីផ្សារនៅឡើយ ពោលគឺលោកត្រូវពង្រីកការចិញ្ចឹម និងបំប៉នបន្ថែមទៀត៕