ការចិញ្ចឹមគោយកសាច់ គឺជារបរមួយដែលបងប្អូនខ្មែរនិយមចិញ្ចឹមជាលក្ខណៈគ្រួសារ និងជាកសិដ្ឋាន ជាពិសេសអ្នកដែលរស់នៅតាមទីជនបទសម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់តម្រូវការទីផ្សារយ៉ាងទូលំទូលាយ និងមានតម្លៃខ្ពស់គួរសមទៅនឹងការចិញ្ចឹមសត្វដទៃទៀត ខណៈដែលអ្នកទិញយកទៅលក់បន្តអាចទាញយកផលប្រយោជន៍បានយ៉ាងច្រើន។
កសិដ្ឋានចិញ្ចឹមគោយកសាច់ភ្នំក្រហម ជាឈ្មោះកសិដ្ឋានមួយកន្លែងដែលមានទំហំប្រមាណ១០០០ម៉ែត្រការ៉េ ស្ថិតនៅភូមិអូអំពិល ឃុំបឹងល្វា ស្រុកសន្ទុក កំពង់ធំ ដែលកំពុងមានភាពមមាញឹកក្នុងការចិញ្ចឹមគោយកសាច់សរុបចំនួន ១២០ក្បាលក្នុងក្រោល ដើម្បីអាចផ្គត់ផ្គត់តម្រូវការទីផ្សារក្នុងស្រុក។
លោក ម៉ាត់ ហ្សាគី ជាម្ចាស់កសិដ្ឋានខាងលើបានប្រាប់ឱ្យដឹងថា លោកបានសម្រេចចិត្តចាប់យកអាជីពជាអ្នកចិញ្ចឹមគោយកសាច់នេះដោយសារតែមានចិត្តស្រឡាញ់ និងមើលឃើញពីតម្រូវការទីផ្សារក្នុងស្រុកមានភាពទូលាយ ហើយមិនប្រឈមនឹងការខាតបង់ធ្ងន់ធ្ងរពេកនោះទេ។
លោកបញ្ជាក់ថា ៖
“សម្រាប់គោកាប់យកសាច់ ក្រៅពីមានទីផ្សារល្អធំទូលាយ មិនបារម្ភពីការលក់មិនចេញនោះ គឺមានឈ្មួញមកថ្លឹងទិញដល់កន្លែងយើងតែម្ដង ដោយអាចលក់បានក្នុងតម្លៃ ១២ ៥០០រៀល ក្នុង១គីឡូក្រាម (ថ្លឹងទាំងមូល)ត្បិតតម្លៃមិនខ្ពស់ខ្លាំងតែក៏មានឈ្មួញរកទិញគោច្រើន ដែលកសិដ្ឋានយើងអាចលក់បានជាមធ្យម ៤ទៅ៥ក្បាលក្នុងមួយសប្ដាហ៍”
ចំពោះរយៈពេលនៃការចិញ្ចឹមដើម្បីអាចទទួលបានគោសាច់ល្អដែលត្រូវចិត្តឈ្មួញ គេត្រូវការចិញ្ចឹម និងមើលថែប្រមាណ ៣-៤ខែ ហើយសម្រាប់ការមើលថែ ចំណុចដែលសំខាន់នោះគឺការជ្រើសរើសប្រភេទគោដែលត្រូវយកមកបំប៉នសាច់ដោយការឱ្យចំណីមួយថ្ងៃពីរដង និងការសម្អាតទ្រុងឱ្យបានស្អាត។ ក្រៅពីនេះ គេក៏ត្រូវចាក់ថ្នាំបង្ការជំងឺផ្សេងៗ ដូចជា វ៉ាក់សាំង វីតាមីន និងថ្នាំទម្លាក់សត្វល្អិតជាដើម ដើម្បីធានាសុខភាពរបស់គោ ហើយក៏ត្រូវមានថ្នាំសម្រាប់ព្យាបាលផ្សេងទៀតនៅពេលគោកើតជំងឺ។ នេះជាអ្វីដែលម្ចាស់កសិដ្ឋានខាងលើបានរៀបរាប់ប្រាប់។
គួរបញ្ជាក់ដែរ លោក ម៉ាត់ ហ្សាគី បានចាប់ផ្តើមមុខរបរចិញ្ចឹមគោយកសាច់នៅដើមឆ្នាំ២០២០ ដោយចំណាយដើមទុនប្រមាណ ៦ម៉ឺនដុល្លារសម្រាប់ចំណាយលើការសាងសង់ក្រោល និងសម្ភារៈប្រើប្រាស់ក្នុងកសិដ្ឋានផងដែរ។ ចំណែកបច្ចេកទេសចិញ្ចឹម លោកបានរៀនពីអ្នកជំនាញខ្លះ និងស្រាវជ្រាវបន្ថែមទៀតផងដែរ។
ទន្ទឹមគ្នានេះដែរ ការចិញ្ចឹមគោក៏ជួបនូវផលលំបាកខ្លះដែរ ពិសេសគឺជំងឺរបស់សត្វគោឆ្លងតៗគ្នា ដែលគេតែងតែប្រឈមខ្លាំង តែយ៉ាងណាក៏គេអាចដោះស្រាយបានតាមរយៈការចាក់វ៉ាក់សាំងផងដែរ។ ចំណែកបងប្អូនដែលចង់ចាប់ផ្ដើមចិញ្ចឹម លោក ម៉ាត់ ហ្សាគី បានផ្តល់ជាយោបល់ដែរថា គួរមានដើមទុនបម្រុងទុកជាមុន ហើយស្វែងយល់ពីទីផ្សារ និងរៀនបច្ចេកទេសផងដែរ។
ជាចុងក្រោយ ម្ចាស់កិសដ្ឋានចិញ្ចឹមគោយកសាច់ភ្នំក្រហម បានលើកទឹកចិត្ត និងជំរុញដល់បងប្អូនដែលមានបំណងចិញ្ចឹមគោយកសាច់គួរសាកល្បង ព្រោះទីផ្សារសាច់គោខ្មែរមានភាពទូលំទូលាយណាស់បើធៀបទៅនឹងសាច់គោនាំចូលពីបរទេស ខណៈដែលការចិញ្ចឹមមានភាពងាយស្រួល ទាំងការមើលថែ ទាំងការផ្តល់ចំណី ហើយអត្រាងាប់គឺមានតិចបំផុត។
ជាមួយគ្នាននេះ លោកក៏បានថ្លែងអំណរគុណដល់បងប្អូនដែលតែងតែគាទ្រសាច់គោខ្មែររហូតមក ហើយបន្តការគាំទ្រសាច់គោខ្មែរដែលចិញ្ចឹមក្នុងស្រុក ខណៈដែលសាច់គោដែលត្រូវបាននាំចូលអាចមានតម្លៃថ្លៃ និងមិនសូវមានរសជាតិដូចសាច់គោខ្មែរ។
គួរកត់សម្គាល់ផងដែរថា តាមរយៈរបាយការណ៍ដែលបង្ហាញដោយធនាគារអភិវឌ្ឍន៍ជនបទ និងកសិកម្ម បានបង្ហាញថា ជាទូទៅការចិញ្ចឹមគោយកសាច់មិនសូវជួបបញ្ហាប្រឈមខាតបង់ធ្ងន់ធ្ងរនោះទេ ដោយសារអ្នកចិញ្ចឹមអាចអាចគ្រប់គ្រងបានទាំងចំណី និងជំងឺ។ ម៉្យាងទៀត ផ្អែកតាមនិន្នាការតម្លៃក្នុងរយៈពេល២-៣ឆ្នាំចុងក្រោយនេះ តម្លៃបោះដុំសាច់គោគឺមិនក្រោម ២៧ ០០០រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាមនោះទេ ហើយតម្លៃឆ្អឹងមិនក្រោម ៩ ០០០រៀលនោះទេក្នុងមួយគីឡូក្រាម ខណៈដែលតម្រូវការទីផ្សារគឺមានភាពធំទូលាយបំផុត៕
ជីវប្រវត្តិ: ជានិស្សិតនៃសាលកវិទ្យាល័យភូមិន្ទភ្នំពេញ ដេប៉ាតឺម៉ង់ប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយ និងសារគមនាគមន៍។ បច្ចុប្បន្ន ជាអ្នករាយការណ៍ព័ត៌មាននៅ AMS Economy ។
របាយការណ៍ថ្មីៗ
មើលទាំងអស់ ➧Khmer Insider ជាកម្មវិធីវីដេអូឯកសារមួយដែលបង្កើតឡើងដើម្បីបំផុសគំនិតយុវជន
បទយកការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 16/10/2024
Khmer Insider ជាកម្មវិធីវីដេអូឯកសារមួយដែលបង្កើតឡើងដើម្បីបំផុសគំនិតយុវជនឲ្យក្លាហានចាប់យកក្តីស្រមៃ ឬចាប់អារម្មណ៍លើការបង្កើតអាជីវកម្មថ្មីៗជាមួយគំនិត ទុន និងឱកាសទីផ្សារផ្សេងៗ
ព័ត៌មានទូទៅ
មើលទាំងអស់ ➧ម្ចាស់ក្រុមហ៊ុនតម្លៃទ្រីលានដុល្លារ ៖ «សម័យកាលរ៉ប៉ូតរូបរាងមនុស្សមិនស្ថិតនៅឆ្ងាយពីយើងទៀតទេ»
ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 20/03/2025
លោក Huang ក៏បានធ្វើការព្យាករណ៍ទុកអំពីតម្លៃទីផ្សារនៃការប្រើប្រាសមនុស្សយន្ត Humanoid Robots ផងដែរដោយលោកជឿជាក់ថាវានឹងអាចមានចន្លោះនៅប្រហែលជាង១០ម៉ឺនដុល្លារក្នុងមួយគ្រឿង