ភ្នំពេញ ៖ មមាញ ជាប្រភេទរុក្ខជាតិដែលត្រូវបានគេដាំដោយការបាចគ្រាប់ ឬមានដុះនៅដោយខ្លួនឯងនៅក្នុងតំបន់ ឬក្នុងភូមិ ដែលត្រូវបានគេយកមកកែច្នៃធ្វើជាអាហារប្រភេទជ្រក់សម្រាប់ទទួលទានដោយផ្ទាល់ ឬទទួលទានផ្សំរសជាតិជាមួយប្រភេទសាច់អាំង ជាពិសេសត្រីអាំង ដែលមានរសជាតិជូរ ប្រៃ យ៉ាងជក់ចិត្ត។
ពាក់ព័ន្ធទៅនឹងអាហារកែច្នៃផ្អាប់ពីរុក្ខជាតិក្នុងស្រុក ដើមមមាញ ឬគេនិយមហៅថា ជ្រក់មមាញ នៅតែមានការនិយមទទួលទានពីសំណាក់ប្រជាជនខ្មែរយ៉ាងទូលាយ ដែលក្នុងនោះ ត្រឹមតែជាមុខរបរខ្នាតតូច ដែលឆ្លៀតពេលទំនេរពីការងារប្រចាំ គេក៏អាចរកបានប្រាក់ចំណូលពីការលក់ជ្រក់មមាញនេះបានផងដែរ។
អ្នកស្រី ជឹម ស្រីរួស ជាអាជីវករលក់ជ្រក់មមាញមួយរូបរស់នៅទីក្រុងភ្នំពេញបានមានប្រសាសន៍ប្រាប់ AMS ឱ្យដឹងថា ការលក់ជ្រក់មមាញរបស់អ្នកស្រីនពេលបច្ចុប្បន្ននេះជាលក្ខណៈតិចតួចតែប៉ុណ្ណោះ ដែលអ្នកស្រីយកបន្តពីលោកយាយនៅខេត្តកំពង់ចាម ដែលគាត់ដាំដោយខ្លួនឯង ច្រូតខ្លួនឯង និងជ្រក់ខ្លួនឯងតាមរូបមន្តដែលគាត់បានចេះបន្តពីម្ដាយរបស់គាត់ ដែលមានរសជាតិឆ្ងាញ់ខុសប្លែកពីជ្រក់ដែលមានលក់នៅតាមទីផ្សារនានាទាំងនៅខេត្តកំពង់ចាម ក៏ដូចជានៅតាមកន្លែងលក់មួយចំនួនក្នុងរាជធានីភ្នំពេញ។
អ្នកស្រីបញ្ជាក់ថា ៖
“ខ្ញុំមិនលក់ច្រើន ឬធំដុំដែលធ្វើជាអាជីវកម្មប្រចាំគ្រួសារនោះទេ ប៉ុន្តែដោយសារខ្ញុំចូលចិត្តទទួលទានជ្រក់មមាញនេះស្រាប់ ហើយមានការបញ្ជាទិញពីអ្នកជិតខាង ក៏ដូចជាអ្នកធ្លាប់ស្គាល់ពីរសជាតិជ្រក់មមាញដែលជាស្នាដៃរបស់លោកយាយនៅខេត្តកំពង់ចាម ខ្ញុំក៏យកមកទុកហូបផង និងលក់ផង ខណៈដែលខ្ញុំតែងទទួលបានការបញ្ជាទិញជារឿយៗពីសំណាក់អ្នកដែលចូលចិត្តហូបជាបន្តបន្ទាប់ ដោយក្នុងនោះមានទាំងអ្នករស់នៅក្នុងក្រុងភ្នំពេញ និងមួយចំនួនជាអ្នករស់នៅតាមខេត្តដែលស្ថិតនៅក្បែរភ្នំពេញ”
អ្នកស្រីបានបន្តឱ្យដឹងថា ចំពោះការរក្សាទុកជ្រក់មមាញនេះដែរ អ្នកស្រីយកបន្តពីយាយដែលរស់នៅខេត្តកំពង់ចាមម្ដងប្រមាណ២០គីឡូក្រាម ហើយរក្សាទុកក្នុងទូរទឹកកក ដោយអាចលក់ត្រឹម ២-៣ថ្ងៃតែប៉ុណ្ណោះ ឬពេលខ្លះទៀតអាចមួយសប្ដាហ៍ទើបលក់អស់ ទើបកម្ម៉ង់យកពីយាយមកបន្ថែមទៀត។
ដោយឡែក សម្រាប់តម្លៃនៃការលក់ជ្រក់មមាញវិញ អ្នកស្រី ជឹម ស្រីរួស អាចលក់បានតម្លៃ ១៨ ០០០រៀល ក្នុង១គីឡូក្រាមតែប៉ុណ្ណោះ ហើយបើគិតទាំងការវេចខ្ចប់ដាក់ធុងស្នោ និងទឹកកកដើម្បីផ្ញើទៅកាន់អតិថិជនរស់នៅតាមបណ្តាខេត្តគឺនៅសល់ចំណេញតិចតួច ប៉ុន្តែទោះជាយ៉ាងណា វាក៏ជាចំណូលបន្ទាប់បន្សំដែលអាចរកបាននៅពេលទំនេរ។ លើកលែងតែចំពោះអតិថិជនដែលរស់នៅក្នុងក្រុងភ្នំពេញ ដែលអាចចំណេញបានច្រើន ព្រោះមិនចំណាយលើថ្លៃធុងស្នោរ និងទឹកកក។
អ្វីដែលជាលក្ខណៈពិសេសនៃជ្រក់មមាញដែលមានប្រភពមកពីខេត្តកំពង់ចាមនេះ គឺវិធីសាស្ត្រនៃការធ្វើ ឬជ្រក់ ដែលមានរបៀបធ្វើស្រដៀងគ្នាទៅនឹងការធ្វើជ្រក់ស្ពៃដែរ ដោយគេគ្រាន់តែយកដើមមមាញមកលាងទឹកសម្អាតដី ហើយកាត់ជាកំណាត់ខ្លីៗ និងបន្តយកទៅដាក់ហាលថ្ងៃឱ្យស្រពាប់ ក្រោយមកយកមកច្របល់ជាមួយគ្រឿងផ្សំក្នុងដំណាក់កាលដំបូងជាមួយអំបិល ស្ករ ហើយផ្អាប់ទុក ដោយដាក់ទឹកបាយ (អ្នកខ្លះដាក់ទឹកដាំឆ្អិន) រយៈពេល២-៣ ថ្ងៃ រហូតមានរសជាតិជូរល្មម ហើយអាចដាក់លាយជាមួយសណ្ដែកបណ្ដុះបន្ថែមទៀតគឺអាចហូបបានហើយ។ គួរបញ្ជាក់ដែរ ដំណាំមមាញត្រូវបានគេចាប់ផ្ដើមដាំនៅខែធ្នូ ហើយប្រើរយៈពេលប្រមាណបីខែទើបអាចប្រមូលផលបានដើមខ្ចីៗ ហើយអាចច្រូតយកមកជ្រក់ផ្អាប់ដើម្បីបរិភោគក៏ដូចជាអាចលក់បាន៕
ជីវប្រវត្តិ: ជានិស្សិតនៃសាលកវិទ្យាល័យភូមិន្ទភ្នំពេញ ដេប៉ាតឺម៉ង់ប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយ និងសារគមនាគមន៍។ បច្ចុប្បន្ន ជាអ្នករាយការណ៍ព័ត៌មាននៅ AMS Economy ។
របាយការណ៍ថ្មីៗ
មើលទាំងអស់ ➧Khmer Insider ជាកម្មវិធីវីដេអូឯកសារមួយដែលបង្កើតឡើងដើម្បីបំផុសគំនិតយុវជន
បទយកការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 16/10/2024
Khmer Insider ជាកម្មវិធីវីដេអូឯកសារមួយដែលបង្កើតឡើងដើម្បីបំផុសគំនិតយុវជនឲ្យក្លាហានចាប់យកក្តីស្រមៃ ឬចាប់អារម្មណ៍លើការបង្កើតអាជីវកម្មថ្មីៗជាមួយគំនិត ទុន និងឱកាសទីផ្សារផ្សេងៗ
ព័ត៌មានទូទៅ
មើលទាំងអស់ ➧ខ្មែរ ប៊ែវើរីជីស ជាក្រុមហ៊ុនធំបង្អស់ និងគំរូក្នុងស្រុក បានឈ្នះពានមាសនៃពានរង្វាន់ឧស្សាហកម្មបៃតងកម្ពុជាឆ្នាំ២០២៤
ព្រឹត្តិការណ៍, អត្ថបទពាណិជ្ជកម្ម
• 14/12/2024
ខ្មែរ ប៊ែវើរីជីស ជាក្រុមហ៊ុនធំបង្អស់ និង គំរូក្នុងស្រុក បានឈ្នះពានមាសនៃពានរង្វាន់ឧស្សាហកម្មបៃតងកម្ពុជាឆ្នាំ២០២៤ ដែលរៀបចំដោយក្រសួងឧស្សាហកម្ម ។
ទ័ពអាកាសចិនប្រើប្រាស់វិធីសាស្ត្រហ្វឹកហាត់បែបបុរាណអាយុកាលជាង១ពាន់ឆ្នាំសម្រាប់ពីឡុតត្រៀមប្រយុទ្ធសង្គ្រាមទំនើបៗ
ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 13/12/2024
Qigong គឺជាយុទ្ធគុណចិនដែលមានអាយុកាលជាង១,០០០ឆ្នាំមកហើយ ដោយការហ្វឹកហាត់នេះអាចជួយបង្កើនថាមពលស្នូលរបស់រាង្គកាយ ជាពិសេសការវិវឌ្ឍទៅនៃសាច់ដុំ