ភ្នំពេញ ៖ Handcrafted Cashew nuts stung treng (HCST) គឺជាឈ្មោះសហគ្រាសមួយដែលប្រមូលទិញគ្រាប់ស្វាយចន្ទីពីកសិករយកទៅកែច្នៃជាអាហារសម្រន់ដែលមានរសជាតិផ្សេងៗ។ សហគ្រាសមួយនេះត្រូវបានសាងសង់លើផ្ទៃដីទំហំ ៤ហិកតា ស្ថិតនៅឃុំស្រែក្រសាំង ស្រុកសៀមបូក ខេត្តស្ទឹងត្រែង និងបានរួមចំណែកជួយកសិករដាំស្វាយចន្ទីនៅក្នុងខេត្តនេះបានច្រើនគួរឱ្យកត់សម្គាល់។
កញ្ញា សឿន សុទ្ធនីតា ជាម្ចាស់សហគ្រាសកែច្នៃគ្រាប់ស្វាយចន្ទីខាងលើនេះ បានឱ្យដឹងថា ដើម្បីស្វែងរកទីផ្សារក្នុងការលក់ផលិតផលសម្រេចរបស់ខ្លួន កន្លងមកយុវតីរូបនេះតែងនាំយកផលិតផលរបស់ខ្លួនទៅដាក់តាំងបង្ហាញតាមពិព័រណ៍នានា។
សម្រាប់ពិព័រណ៍ផលិតផលនោះទៀតសោត កញ្ញាបានបញ្ជាក់ថា មិនត្រឹមតែនៅតាមវេទិកាពិព័រណ៍ក្នុងស្រុកប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែសហគ្រាសរបស់កញ្ញាក៏ធ្លាប់បានចូលរួមក្នុងវេទិកាពិព័រណ៍ក្រៅស្រុកផងដែរ ដែលសកម្មភាពទាំងនេះ គឺដើម្បីផ្សព្វផ្សាយផលិតផលរបស់ខ្លួនផង និងដើម្បីបញ្ជាក់ពីគុណភាពស្តង់ដារនៃគ្រាប់ស្វាយចន្ទីកែច្នៃផង។
កញ្ញាបានឱ្យដឹងថា សម្រាប់រយៈពេលជាងពាក់កណ្ដាលឆ្នាំ២០២៤នេះ ទីផ្សាររបស់ខ្លួនមានការវិវត្តតិចតួចបើធៀបនឹងឆ្នាំមុន ដោយបច្ចុប្បន្នកញ្ញាកំពុងតែធ្វើការជាមួយអ្នកទិញដែលមានសក្កានុពលផ្សេងទៀត បន្ថែមពីលើដៃគូដែលមានស្រាប់នៅតាមបណ្ដាប្រទេសផ្សេងៗ។
ទាក់ទិននឹងរឿងនេះ កញ្ញា សឿន សុទ្ធនីតា បានឱ្យដឹងថា៖
«ខ្ញុំកំពុងធ្វើការជាមួយអ្នកទិញដែលមានសក្កានុពលដែលស្ថិតនៅប្រទេសផ្សេងទៀត ជាក់ស្ដែង ឥឡូវនេះខ្ញុំបានឈាន ទៅដល់ការចរចាតម្លៃជាមួយគ្នា ដូចជានៅសហរដ្ឋអាមេរិកជាដើម ដែលអាចនិយាយបានថា លទ្ធផលឈានដល់ដំណាក់កាល ៦០ ទៅ៧០%ហើយ»។
ក្រៅពីការវិវឌ្ឍតិចតួចនេះ សហគ្រាសរបស់កញ្ញាក៏មានជួបប្រទះនូវបញ្ហាលំបាកមួយចំនួនផងដែរ ដូចជាបញ្ហាតម្លៃមិនទាន់អាចប្រកួតប្រជែងជាមួយទីផ្សារដែលមានស្រាប់ បញ្ហាភាពថ្មីថ្មោងនៃផលិតផលនៅលើទីផ្សារ ព្រមទាំងបញ្ហាថ្លៃដើមខ្ពស់ជាដើម។ ជាមួយគ្នានេះ ដើម្បីអាចកាត់បន្ថយថ្លៃដើម ជាបទពិសោធកាលពីពេលកន្លងទៅនេះ កញ្ញា និងក្រុមគ្រួសារបានធ្វើការផ្ទាល់ជាមួយកសិករដែលដាំដុះគ្រាប់ស្វាយចន្ទី ដើម្បីបណ្ដុះបណ្ដាលពង្រឹងស្តង់ដារនៃការដាំដុះដំណាំស្វាយចន្ទី និងឈានដល់ការព្រមព្រៀងទិញគ្រាប់ស្វាយចន្ទីឆៅ សម្រាប់យកមកកែច្នៃ។
យ៉ាងណាមិញ លោក អ៊ួន ស៊ីឡុត ប្រធានសមាគមស្វាយចន្ទីនៅកម្ពុជាបានឱ្យដឹងថា ការកែច្នៃគ្រាប់ស្វាយចន្ទីនៅឆ្នាំនេះមានការធ្លាក់ចុះច្រើន បើធៀបទៅនឹងរយៈពេលដដែលកាលពីឆ្នាំមុន។
លោក អ៊ួន ស៊ីឡុត បានបញ្ជាក់ថា ៖
«ការកែច្នៃនៅឆ្នាំ២០២៤នេះ ហាក់ដូចជាមានការធ្លាក់ចុះច្រើន មូលហេតុគឺដោយសារតែសហគ្រាសគាត់មិនមានទុនបង្វិលក្នុងការទិញគ្រាប់ស្តុកទុកនៅឡើយ។ ម្យ៉ាងទៀត ដោយសារតែតម្លៃនៅខាងក្រៅល្អ ធ្វើឱ្យកសិករលក់គ្រាប់ស្វាយចន្ទីទៅក្រៅប្រទេសយ៉ាងគំហុក»។
ក្នុងនាមជាប្រធានសមាគមស្វាយចន្ទី លោក អ៊ួន ស៊ីឡុត ចង់ឱ្យភាគីពាក់ព័ន្ធ ជាពិសេសគ្រឹះស្ថានផ្ដល់កម្ចីដែលរួមមាន ធនាគារ និងគ្រឹះស្ថានមីក្រូហិរញ្ញវត្ថុ ជួយបញ្ចេញទុនក្នុងអាត្រាការប្រាក់ទាប ដើម្បីឱ្យសហគ្រាសអាចមានលទ្ធភាពយកកម្ចីមកប្រើប្រាស់ក្នុងសង្វាក់ផលិតកម្មរបស់ពួកគេ។ លោកជឿជាក់ថា ប្រសិនបើសហគ្រាសក្នុងស្រុកមានទុនគ្រប់គ្រាន់ក្នុងការទិញគ្រាប់ស្វាយចន្ទី ដើម្បីស្តុកទុក នោះការកែច្នៃក៏កាន់តែប្រសើរឡើង ហើយចរន្ដនៃការលក់គ្រាប់ស្វាយចន្ទីឆៅរបស់កសិករទៅទីផ្សារក្រៅប្រទេស ក៏នឹងកាត់បន្ថយផងដែរ។
គួរបញ្ជាក់ថា ដំណាំស្វាយចន្ទី ជាប្រភេទដំណាំដែលប្រើប្រាស់ទំហំដីចំនួន ២៣០ ២០២ ហិកតា នៃផ្ទៃដីដាំដុះ សរុបនៅកម្ពុជា។ ដំណាំនេះគឺស្ថិតនៅលេខរៀងទី៤ ក្នុងចំណោមដំណាំទាំង១៣មុខសំខាន់ៗ ដែលប្រើប្រាស់ដីអស់ច្រើនជាងគេ។ នេះបើតាមការចុះផ្សាយពីស្ថានភាពនៃការប្រើប្រាស់ដីរបស់កម្ពុជា ពីក្រសួងបរិស្ថាន៕