សៀមរាប ៖ ក្រៅពីជាតំបន់ទេសចរណ៍ដ៏ល្បីរន្ទឺនៅទូទាំងពិភពលោក សៀមរាបក៏ជាខេត្តមានសក្ដានុពលផ្នែកម្ហូបអាហារផងដែរ ដែលអាចចងចិត្តបណ្តាភ្ញៀវទេសចរជាតិ និងអន្តរជាតិចម្រុះជាតិសាសន៍តាមរយៈប្រចាំភូមិសាស្ត្រជាច្រើន ដោយក្នុងនោះក្រៅពីមានជ្រូកអាំងកូលេន នំបញ្ចុកព្រះដាក់ មាន់ប្រាសាទបាគង ហើយក្នុងនោះក៏មានមុខម្ហូបងៀតក្របីសៀមរាបដែលកំពុងមានប្រជាប្រិយភាពខ្លាំងពីសំណាក់អ្នកទទួលទានទាំងក្នុង និងក្រៅតំបន់ផងដែរ។
លោក កែវ រតនៈ ជាម្ចាស់អាជីវកម្មលក់ងៀតក្របីមួយកន្លែងមានទីតាំងនៅក្រុងសៀមរាបផ្ទាល់ បានមានប្រសាសន៍ប្រាប់ AMS ឱ្យដឹងថា បច្ចុប្បន្ននេះ អតិថិជនដែលមកគាំទ្រងៀតក្របីរបស់លោកមានការកើនឡើងច្រើនគួរសមដែលអាចលក់បានដល់ទៅ១០០គីឡូក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃក៏មាន។
លោកបញ្ជាក់ថា ៖
“សព្វថ្ងៃខ្ញុំលក់បានចាប់ពី ៦០គីឡូទៅ ៨០គីឡូសាច់ស្រស់ តែពេលប្រលាក់ហើយពេលហាលស្ងួតស្រក់ទម្ងន់នៅសល់ប្រហែលជា ៤០-៥០គីឡូក្រាម ហើយពេលខ្លះគេកម្មង់ច្រើនអាចដល់ជាង១០០គីឡូក៏មាន”
លោកបន្តថា ៖
“បច្ចុប្បន្នយើងមានលក់ងៀតក្របី ងៀតគោ ងៀតក្រពើ និងងៀតផ្សេងៗទៀត។ ដោយឡែក ចំពោះងៀតក្របី យើងអាចលក់រាយងៀតឆៅតម្លៃ ៦៥ ០០០រៀលក្នុង១គីឡូក្រាម ឯងៀតឆ្អិន ១ប្រអប់តម្លែ១ម៉ឺនរៀល និងបោះដុំសម្រាប់អ្នកយកទៅលក់បន្តតម្លៃ ៦០ ០០០រៀល ក្នុង១គីឡូក្រាមផងដែរ”
លោកបានបន្តថា ៖
“ដោយឡែក ចំពោះអតិថិជនដែលតែងតែមកជួយគាំទ្រ និងជក់ចិត្តជាមួយរសជាតិសាច់ងៀតក្របីវិញ ត្រូវបានម្ចាស់អាជីវកម្មរូបនេះប្រាប់ឱ្យដឹងថា មានទាំងអតិថិជននៅក្នុងនៅតំបន់ ដែលជាអ្នករស់នៅ និងលក់ដូរនៅក្នុងខេត្តសៀមរាបផ្ទាល់ ហើយក៏មានមកពីតាមបណ្ដាខេត្តផ្សេងៗផងដែរ ដោយសារតែងៀតក្របីសៀមរាបនេះមានលក្ខណៈពិសេស រសជាតិឆ្ងាញ់ មិនរឹង មិនស្វិតខ្លាំង គុណភាពសាច់ហាលស្ងួតល្អ ហើយបានអនាម័យត្រឹមត្រូវថែមទៀតផង”
គួរបញ្ជាក់ដែរថា លោក រតនៈ បានចាប់ផ្តើមអាជីវកម្មនេះកាលពីដើមឆ្នាំ២០១៧ ដោយចំណាយដើមទុនត្រឹមតែជាង ១០០ដុល្លារ ក្នុងការជួលមុខផ្ទះគេសម្រាប់ដាក់ចង្រ្កានអាំងសាច់មួយកូនគ្រែតូចប៉ុណ្ណោះ។ លុះក្រោយមក ដោយសារតែមានការគាំត្រពីអតិថិជនច្រើនឡើងៗ លោកក៏ចាប់ផ្តើមបែកគំនិតពង្រីកអាជីវកម្មផលិតសាច់ងៀតក្របីម្ដងបន្តិចៗ រហូតមានភាពរីកចម្រើន និងមានទ្រង់ទ្រាយធំដូចសព្វថ្ងៃ។
យ៉ាងណាក៏ដោយ បើទោះជាបច្ចុប្បន្នអាជីវកម្មមួយនេះមានភាពរីកចម្រើនយ៉ាងឆាប់រហ័សក៏ដោយ ប៉ុន្តែផលលំបាក និងភាពប្រឈមក៏នៅតែមាន ជាពិសេសពាក់ព័ន្ធទៅនឹងបញ្ហាដើមទុន ដោយសារត្រូវចំណាយទាំងថ្លៃជួលទីទាំង និងវត្ថុធាតុដើមផ្សេងៗទៀតផងដែរ ខណៈដែលក្ដីប្រាថ្នារបស់លោកនៅថ្ងៃអនាគត ចង់ពង្រីកអាជីវកម្មឱ្យបានធំជាងនេះ និងមានស្តង់ដារត្រឹមត្រូវ អាចផលិតជាប្រភេទសាច់ងៀតឆៅ និងសាច់ងៀតឆ្អិត វេចខ្ចប់ក្នុងកញ្ចប់តូចៗ ដែលអាចដាក់លក់បាននៅតាមម៉ាត និងតាមតូបចាប់ហួយ ក៏ដូចជាតាមភូមិ តាមស្រុកទូទៅឱ្យកាន់តែទូលំទូលាយ៕
ជីវប្រវត្តិ: ជានិស្សិតនៃសាលកវិទ្យាល័យភូមិន្ទភ្នំពេញ ដេប៉ាតឺម៉ង់ប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយ និងសារគមនាគមន៍។ បច្ចុប្បន្ន ជាអ្នករាយការណ៍ព័ត៌មាននៅ AMS Economy ។
របាយការណ៍ថ្មីៗ
មើលទាំងអស់ ➧Khmer Insider ជាកម្មវិធីវីដេអូឯកសារមួយដែលបង្កើតឡើងដើម្បីបំផុសគំនិតយុវជន
បទយកការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 16/10/2024
Khmer Insider ជាកម្មវិធីវីដេអូឯកសារមួយដែលបង្កើតឡើងដើម្បីបំផុសគំនិតយុវជនឲ្យក្លាហានចាប់យកក្តីស្រមៃ ឬចាប់អារម្មណ៍លើការបង្កើតអាជីវកម្មថ្មីៗជាមួយគំនិត ទុន និងឱកាសទីផ្សារផ្សេងៗ
ព័ត៌មានទូទៅ
មើលទាំងអស់ ➧គ្រឹះស្ថានមីក្រូហិរញ្ញវត្ថុ អម្រឹត រៀបចំកម្មវិធីអបអរសាទរ និងផ្តល់ប្រាក់រង្វាន់លើកទឹកចិត្តជូនកូនៗរបស់អតិថិជនដែលបានប្រើប្រាស់ “គណនីក្មេងឆ្លាត”
ព្រឹត្តិការណ៍, អត្ថបទពាណិជ្ជកម្ម
• 06/12/2024
នេះគឺជាឆ្នាំទី៤ ដែលអម្រឹតបានបង្កើត “គណនីក្មេងឆ្លាត” ជាមួយនឹងគោលបំណងចូលរួមបំពេញក្តីស្រមៃរបស់អតិថិជនដែលជាមាតាបិតាក្នុងការរៀបចំគម្រោងអនាគតការសិក្សារបស់កូនៗនៅថ្នាក់មហាវិទ្យាល័យរយៈពេល៤ឆ្នាំ
ប្រតិភូរដ្ឋាភិបាល និងពាណិជ្ជករឡាវ មកទស្សនកិច្ចសិក្សាស្វែងយល់ប្រព័ន្ធសុខាភិបាលឌីជីថលនៅកម្ពុជា
ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 06/12/2024
បច្ចេកវិទ្យាសុខាភិបាលឌីជីថល មានគុណប្រយោជន៍ខ្ពស់ បង្កើតភាពងាយស្រួលដល់គ្រូពេទ្យ និងអ្នកជំងឺ ដែលអាចចងក្រងឯកសារ និងប្រវត្ដិរបស់អ្នកជំងឺដោយប្រព័ន្ធឌីជីថល
ស្វែងយល់ពីការយកកម្រៃសេវាលើការផ្ទៀងផ្ទាត់ទិន្នន័យអត្តសញ្ញាណបុគ្គល តាមរយៈថ្នាលផ្លាស់ប្តូរទិន្នន័យកម្ពុជា(CamDX)
ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 06/12/2024
ប្រព័ន្ធឌីជីថលរបស់វិស័យឯកជនតាមថ្នាល CamDX សំដៅធ្វើឲ្យប្រសើរនូវការផ្តល់សេវាសាធារណៈរបស់រដ្ឋ និងបង្កើនប្រសិទ្ធភាពនៃប្រតិបត្តិការអាជីវកម្មរបស់វិស័យឯកជន តាមទម្រង់ឌីជីថល ស្របតាមមុំទី ៥ នៃយុទ្ធសាស្ត្របញ្ជកោណ-ដំណាក់ទី ១ របស់រាជរដ្ឋាភិបាល