ម្ទេស ជាដំណាំមួយប្រភេទដែលត្រូវបានគេស្គាល់ជាទូទៅដោយសាររសជាតិហឹរ ដិតជាប់មាត់អ្នកទទួលទាន ពិសេសគេអាចច្នៃបានច្រើនមុខដូចជាធ្វើជាគ្រឿងទេស ធ្វើជ្រក់ម្ទេស ឬអាចហាលសម្ងួតធ្វើជាម្ទេសក្រៀម កិនជាម្ទេសម៉ដ្ឋជាដើម។ ដោយឡែក បច្ចុប្បន្ននេះ មានអាជីវកម្មថ្មីមួយបានច្នៃម្ទេសក្រៀមទៅជានំម្ទេសស្រួយ មានរសជាតិថ្មី ប្លែក និងជាផ្នែកមួយជួយដល់ជីវភាពប្រជាពលរដ្ឋក្នុងសហគមន៍ថែមទៀតផង។
នំម្ទេសស្រួយ ដែលមានយីហោ «អ្នកម្ដាយ» កំពុងចរាចរណ៍នៅតាមទីផ្សារនានាស្ទើរទូទាំងប្រទេស និងទទួលបានការគាំទ្រច្រើនគួរឱ្យកត់សម្គាល់ ជាពិសេសអ្នកដែលចូលចិត្តទទួលទានអាហារហឹរដោយសារតែនំម្ទេសក្រៀមមានរសជាតិ ហឹរ ស្រួយៗ ឆ្ងាញ់ ញ៉ាំជក់មាត់ ដែលធ្វើឱ្យអាជីវកម្មនេះកំពុងមានដំណើរការយ៉ាងរលូន និងអាចទទួលបានចំណូលគួរសម និងបន្តចែករំលែកដល់ប្រជាសហគមន៍តាមរយៈការទទួលទិញម្ទេសស្រស់ និងការផ្តល់ការងារជាដើម។
អ្នកស្រី ស្រ៊ុន ស៊ាងឡាង ជាស្ថាបនិកនំម្ទេសស្រួយ «អ្នកម្ដាយ» រស់នៅភូមិអណ្ដូងស្នាយ ស្រុកបាធាយ ខេត្តកំពង់ចាម បានមានប្រសាសន៍ប្រាប់ AMS ឱ្យដឹងថា នំម្ទេស្រួយ «អ្នកម្ដាយ» ជានំម្ទេសមួយថ្មី ប្លែក រសជាតិពិសេសខុសប្លែកពីម្ទេសធម្មតា ជាផលិតផលក្នុងស្រុក ផលិតពីកសិផលទិញពីកសិករក្នុងតំបន់ ហើយអ្នកផលិតក៏ជាបងប្អូនស្ត្រីក្នុងសហគមន៍ផងដែរ។
អ្នកស្រីបន្តថា ៖
“នំម្ទេសស្រួយមានពីរប្រភេទគឺ ទី១នំម្ទេសមានរសជាតិហឹរ និងប្រៃតិចៗ សម្រាប់បងប្អូនអ្នកចូលចិត្តទទួលទាន ឬក៏ចេះញ៉ាំហឹរ និងមួយប្រភេទទៀតគឺនំម្ទេសអត់ហឹរ ដែលអ្នកអត់ចេះហឹរ ឬក៏កូនក្មេងក៏អាចទទួលទានបានដែរ ហើយអតិថិជនរបស់នំម្ទេសស្រួយយើង គឺភាគច្រើនជាបងប្អូនវ័យកណ្ដាល និងអ្នករស់នៅរាជធានីភ្នំពេញ ដែលគេអាចទទួលទានលេងៗក៏បាន ឬផ្ទាប់ជាមួយអាហារផ្សេងក៏បាន ឬច្នៃកិនធ្វើជាគ្រឿងប្រឡាក់សាច់ក៏បានដោយសារនំម្ទេសនេះមានលាយគ្រឿងជាស្រេចតែម្ដង”
អ្នកស្រីបានបន្តថា ៖
“ចំពោះទំហំនៃការផលិត យើងអាចផលិតបានប្រមាណ ១០០-៣០០គីឡូក្រាមក្នុងមួយខែ ឬអាចលោតដល់ ៥០០គីឡូក្រាម អាស្រ័យតាមការកម្ម៉ង់របស់អតិថិជន ហើយក៏មានអ្នកទិញយកទៅក្រៅប្រទេសផងដែរ ដូចជា អាមេរិក កាណាដា និងអូស្ត្រាលី ជាដើម។ ចំពោះម្ទេស ដែលជាវត្ថុធាតុដើម យើងទទួលទិញពីឈ្មួញកណ្ដាល ឬបងប្អូនកសិករនៅខាងកោះធំ និងខេត្តកំពង់ចាម ដែលជាផ្នែកមួយជួយដល់សេដ្ឋកិច្ចក្នុងសហគមន៍ ដោយសារយើងទិញកសិផលក្នុងស្រុក ហើយផ្ដល់ការងារឱ្យបងប្អូនស្ត្រីជួយចិតម្ទេសយកគ្រាប់ចេញផងដែរ”
ពាក់ព័ន្ធនឹងការផលិត នំម្ទេសស្រួយ គឺតម្រូវយកម្ទេសស្រស់ទៅលាងសម្អាតរួចបន្តយកទៅហាលថ្ងៃឱ្យស្ងួត ក្រៀមល្អគេអាចហាលនៅលើកម្រាលតង់ ឬប្រើម៉ាស៊ីនសម្ងួត។ បន្ទាប់ពីនេះ គេយកម្ទេសទៅពុះយកគ្រាប់ចេញ ដើម្បីបំពង និងកុំឱ្យម្ទេសហឹរខ្លាំង។ លុះពុះយកគ្រាប់ចេញហើយ គេត្រូវយកម្ទេសនេះទៅស្ងោរ និងលាងច្រើនដង ដើម្បីកាត់បន្ថយជាតិហឹររបស់ម្ទេស ទើបគេយកវាទៅសម្ងួតសាជាថ្មី ហើយប្រឡាក់គ្រឿងផ្សំ និងដាក់បំពងម្ដងទៀត។ ចំពោះការលាយគ្រឿងផ្សំទៀតសោត គេត្រូវផ្អាប់ចោល ១-២ម៉ោង ដើម្បីឱ្យម្ទេសចូលជាតិល្អ ហើយគេដាក់បំពងលើកម្ដៅ១៧០-២០០អង្សារសេប្រមាណ ៣០នាទីទើបម្ទេសឆ្អិន និងឡើងល្អ។
គួរបញ្ជាក់ដែរថា អ្នកស្រី ស្រ៊ុន ស៊ាងឡាង បានចាប់ផ្ដើមអាជីវកម្មនំម្ទេសនេះនៅកំឡុងខែមេសា ឆ្នាំ២០២០ ដោយសារមើលឃើញពីនំម្ទេសស្រួយនៅប្រទេសជិតខាង ហើយចង់សាកល្បងបើកអាជីវកម្មតែម្ដង។ ម៉្យាងទៀត ពាក់ព័ន្ធទៅនឹងដំណើរការនៃការផលិតនំម្ទេសនេះក៏មានផលលំបាកច្រើនច្រើន ហើយក៏ធ្លាប់ជួបភាពបរាជ័យក៏ច្រើនដងដែរ ប៉ុន្តែអ្នកស្រីនៅតែតស៊ូក្នុងអាជីវកម្មមួយនេះ តាំងពីដើមទុនដំបូង ១៥ម៉ឺនរៀល ចំណាយទៅលើវត្ថុធាតុដើមដូចជាម្ទេសក្រៀម និងគ្រឿងផ្សំ ហើយបន្តរហូតមកដល់ពេលបច្ចុប្បន្នដែលទទួលបានការគាំទ្រច្រើនពីអតិថិជន។ ដោយឡែកសម្រាប់ចក្ខុវិស័យទៅថ្ងៃអនាគត អ្នកស្រីមានគម្រោងធ្វើឱ្យនំម្ទេសស្រួយ «អ្នកម្ដាយ» អាចឈានជើងចូលទីផ្សារក្រៅប្រទេសបាន ហើយអាចជួយដល់ប្រជាកសិករខ្មែរ ក៏ដូចជាផ្ដល់ការងារជូនបងប្អូនក្នុងសហគមន៍បានកាន់តែច្រើន៕