ហ្គាណាជាប្រទេសនាំចេញផ្លែកាកាវធំបំផុតទី ២ របស់សកលលោក បន្ទាប់ពីដំណាំប្រភេទនេះមានវត្តមានដំបូងនៅក្នុងប្រទេសនេះ តាំងតែពីជាង ១០០ ឆ្នាំមុន ប៉ុន្តែមកទល់បច្ចុប្បន្ន អត្ថប្រយោជន៍ដែលហ្គាណាទទួលបានធៀបទៅនឹងទីផ្សារបច្ចុប្បន្នគឺមានចំនួនតិចតួចបំផុត ឬត្រឹមតែ២ពាន់លានដុល្លារប៉ុណ្ណោះនៃទំហំទីផ្សារសរុប ១០០ ពាន់លានដុល្លារនៃឧស្សាហកម្មផលិតសូកូឡាពីគ្រាប់កាកាវគ្រៀម។ តើហេតុអ្វីបានជាហ្គាណាមិនអាចធ្វើការផលិតសូកូឡា ហើយនាំចេញដោយខ្លួនឯងបាន?
ផ្លែកាកាវត្រូវបានយកសម្ងួត ដើម្បីក្លាយជាកាកាវក្រៀម និងនាំចេញទៅអឺរ៉ុប និងបណ្តាក្រុមហ៊ុនធំលើលោក ដូចជាក្រុមហ៊ុន Nestle, MARS និង Hershey ជាដើម ដើម្បីផលិតជាផលិតផលសម្រេចចុងក្រោយគឺសូកូឡា។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ កាកាវក្រៀមក៏អាចកែច្នៃ និងផលិតផលបានទៅជាអាហារផ្សេងទៀតបូករួមទាំងភេសជ្ជៈ គ្រឿងស្រវឹង គ្រឿងសំអាង ថ្នាំពេទ្យ ចំណីសត្វ ជី និងជីវ-ឧស្ម័ន ពោលគឺអាចផលិតជាផលិតផលរាប់រយប្រភេទ ដើម្បីបម្រើតម្រូវការប្រចាំថ្ងៃរបស់មនុស្សលើពិភពលោកទៀតផង។
ទោះបីជាមានអត្ថប្រយោជន៍យ៉ាងនេះក្តី ហើយមានឈ្មោះជាប្រទេសនាំចេញកាកាវក្រៀមធំបំផុតក្តី ប៉ុន្តែអ្នកជំនាញមើលឃើញថា សង្វាក់ផលិតកម្មទាំងមូលនៃការផលិតបានជាផលិតផលសម្រេចនោះ អត្ថប្រយោជន៍ និងប្រាក់ចំណេញភាគច្រើនគឺបានទៅលើអ្នកផលិតចុងក្រោយប៉ុណ្ណោះ ខណៈដែលកម្មករបេះផ្លែកាកាវ និងកម្មករពាក់ព័ន្ធផ្សេងទៀតក្នុងប្រទេសហ្គាណាទទួលបានប្រាក់កម្រៃត្រឹមតែ ២ ដុល្លារក្នុងមួយថ្ងៃ។
លោក Michael Marmon-Halm ដែលបច្ចុប្បន្នកំពុងប្រឹងប្រែងយ៉ាងខ្លាំងក្នុងការដំណើរការរោងចក្រផលិតសូកូឡា Fairafric នៅក្នុងប្រទេស និងលោក Lloyd Ashley ប្រធានរោងចក្រផលិតសូកូឡា Niche Cocoa ដែលធំបំផុតទី២ក្នុងប្រទេសបានរៀបរាប់អំពីផលលំបាកសំខាន់ៗ ដែលជាកត្តារារាំងធំបំផុតចំពោះមុខ និងកិច្ចខិតខំប្រឹងប្រែងរបស់រដ្ឋាភិបាលក្នុងការក្លាយខ្លួនជាប្រទេសដែលអាចផលិតសូកូឡាដោយខ្លួនឯង។
ទោះបីជាអាចសហការគ្នាក្នុងការជម្រុញសកម្មភាពផលិតក្នុងស្រុកបានរាប់តោនក្តី ប៉ុន្តែទំហំនេះមិនអាចធ្វើការផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារបានគ្រប់គ្រាន់ឡើយ ហើយធៀបទៅនឹងការនាំចេញ ដែលមានទំហំធំខ្លាំង មានន័យថា ការផលិតសូកូឡានៅក្នុងប្រទេសនៅជាឧបសគ្គ។
បញ្ហាវត្ថុធាតុដើមសម្រាប់មួយចំនួន ដូចជាទឹកដោះគោ ចាំបាច់ត្រូវនាំចូលពីអឺរ៉ុប ឬបណ្តាប្រទេសផ្សេង ហើយមួយវិញទៀត សូម្បីតែទឹកស្ករ ក៏ហ្គាណាត្រូវបញ្ជាទិញពីប្រទេសជាច្រើនក្នុងនោះមួយភាគធំពីប្រេស៊ីល។
កត្តាសំខាន់ផ្សេងទៀតសម្រាប់ហ្គាណាត្រូវដោះស្រាយ ដើម្បីអាចក្លាយខ្លួនជាអ្នកផលិតសូកូឡាដោយខ្លួនឯង នោះគឺបញ្ហាអាកាសធាតុ។ ហ្គាណាជាប្រទេសដែលក្តៅ ដូចនេះក្នុងការផលិតសូកូឡាហ្គាណាចាំបាច់ត្រូវការប្រើប្រាស់ម៉ាស៊ីនធ្វើឱ្យត្រជាក់ ដែលមានថាមពល និងទំនើបខ្លាំង ដែលវាទាមទាការចំណាយដ៏ខ្ពស់មួយ។ ក្នុងនោះផងដែរហ្គាណាមិនអាចធានាបាននោះទេ ចំពោះដំណើរការផ្គត់ផ្គង់ថាមពលគ្រប់គ្រាន់នៅទូទាំងប្រទេស ដែលវាក៏នឹងអាចបង្កបញ្ហាធ្ងន់ធ្ងរដល់សង្វាក់ផលិតកម្មដែរ។ អ្នកជំនាញបរទេសជឿជាក់ថា ដំណើរការប្រែក្លាយខ្លួនរបស់ហ្គាណាជាអ្នកផលិតសូកូឡាដោយផ្ទាល់នោះ គឺមិនមែនជារឿងងាយស្រួល ឬឆាប់រហ័សឡើយ ទោះបីជាដំណើរការផលិត និងសង្វាក់ផលិតកម្មកើនឡើងដល់ទៅ ៥ ដង ក្នុងរយៈពេល ១០ ឆ្នាំចុងក្រោយក្តី ប៉ុន្តែភាគច្រើនដំណើរការទាំងនោះបានត្រឹមតែប្រែក្លាយកាកាវទៅជាផលិតផលពាក់កណ្តាលសម្រេចប៉ុណ្ណោះ ម្ស៉ៅកាកាវប៊រកាកាវ ឬទឹកកាកាវប៉ុណ្ណោះតែមិនមែនជាសូកូឡាឡើយ៕
ធ្លាប់បំពេញការងារជាអ្នកបកប្រែអត្ថបទសារព័ត៌មានជាភាសាខ្មែរជាមួយនឹងស្ថាប័នព័ត៌មានមួយចំនួនរយៈពេល៧ឆ្នាំ។ បទពិសោធបកប្រែប្រភេទព័ត៌មានអន្តរជាតិនយោបាយសេដ្ឋកិច្ចនិងកីឡាផង។ បច្ចុប្បន្នកំពុងបំពេញការងារជាអ្នកបកប្រែអត្ថបទសារព័ត៌មានសេដ្ឋកិច្ចអន្តរជាតិឱ្យសារព័ត៌មាន AMS Economy.
របាយការណ៍ថ្មីៗ
មើលទាំងអស់ ➧ព័ត៌មានទូទៅ
មើលទាំងអស់ ➧បុរសម្នាក់កែច្នៃត្រឡោកដូងទៅជាធ្យូងអនាម័យ ជួយដល់សុខមាលភាពប្រជាជន
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច
• 26/04/2024
ជំនួសឱ្យការយកឈើទៅដុត បុរសម្នាក់បានប្រមូលយកត្រឡោកដូងដែលគេកោសសាច់រួច ទៅដុតឱ្យចេញជាធ្យូងអនាម័យ។
Hilltribe Organics ជួយបង្កើនប្រាក់ចំណូលជនជាតិភាគតិចនៅប្រទេសថៃជាង ៥០០ ដុល្លារក្នុងមួយខែពីការចិញ្ចឹមមាន់យកស៊ុតសរីរាង្គ
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច
• 26/04/2024
Hilltribe Organics បានរួមបញ្ចូលជនជាតិដើមភាគតិចដែលចិញ្ចឹមមាន់យកស៊ុតទៅក្នុងខ្សែសង្វាក់តម្លៃនៃផលិតផលសរីរាង្គរបស់ខ្លួន និងបានជួយបង្កើនប្រាក់ចំណូលរបស់ពួកគេបីដង ឬជាង ៥០០ ដុល្លារក្នុងមួយខែ
Doi Kham ក្រុមហ៊ុនធុរកិច្ចបរិយាបន្នថៃផ្តោតសំខាន់ជួយគាំទ្រជីវភាពក្រុមកុលសម្ព័ន្ធភ្នំ
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច
• 26/04/2024
Doi Kham បានជួយគាំទ្រដល់ក្រុមពលរដ្ឋកុលសម្ព័ន្ធជាច្រើនរយពាន់គ្រួសារតាមរយៈការទទួលទិញគ្រាប់កាហ្វេដែលមានគុណភាពខ្ពស់ដោយផ្ទាល់ពីសហគមន៍ទាំងនេះ