បើនិយាយពីបន្លែដែលមានវីតាមីនខ្ពស់ ជាពិសេសមានគុណប្រយោជន៍ជំនួយដល់សុខភាពភ្នែក គេតែងតែនឹកឃើញដល់ការ៉ុតមុនគេបង្អស់ ដោយសារតែបន្លែប្រភេទនេះមិនត្រឹមតែសម្បូរវីតាមីននោះទេ ថែមទាំងមានសារធាតុចិញ្ចឹមចាំបាច់ដែលមានសារប្រយោជន៍ដល់សុខភាពរាងកាយ ខណៈដែលដំណាំប្រភេទនេះគេអាចទទួលទានបានទាំងឆៅធ្វើជាអន្លក់ ឬច្នៃជាម្ហូបអាហារបានច្រើនមុខទៀតផង ហើយក៏អាចធ្វើជាភេសជ្ជៈសុខភាពស្រស់ផងដែរ។
ការ៉ុត ជាដំណាំមើមមួយប្រភេទដែលត្រូវបានគេដាំនៅពាសពេញពិភពលោក ដែលក្នុងនោះនៅតំបន់អាស៊ី ប្រភេទការ៉ុតអាចមានសំបកពណ៌ទឹកក្រូច រាងលឿង ក្រហម និងស្វាយផងដែរ។ តួយ៉ាងនៅប្រទេសកម្ពុជាយើងផ្ទាល់ ជាធម្មតាគេនិយមដាំតែការ៉ុតដែលមានប្រសំបកពណ៌ទឹកក្រូចប៉ុណ្ណោះ។
ពាក់ព័ន្ធនឹងលក្ខខណ្ឌដាំដុះ ការ៉ុតអាចដាំដុះបាន និងទទួលបានផលជាមើមមានពណ៌ស្អាត នៅតំបន់ត្រជាក់ដែលមានសីតុណ្ហភាពចន្លោះពី ១៥–២១°C ហើយនៅចន្លោះពី ១៧-២៤ °C ជាកម្រិតល្អបំផុតសម្រាប់ការដុះលូតលាស់។ ក្នុងការដាំដុះនេះទៀតសោតគេក៏ត្រូវការដីមានជីជាតិគ្រប់គ្រាន់ មានសារធាតុសរីរាង្គច្រើន ដែលមានកម្រិត pH ពី ៥.៥-៦ មានជីកំប៉ុស្ត៍ច្រើន ទើបអាចទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់។
បន្ថែមលើនេះ វាជាប្រភេទដំណាំដែលឆាប់ទទួលបានផល អាចដាំបានទាំងខួបប្រាំង និងខួបវស្សា ពោលឱ្យតែមើលថែបានត្រឹមត្រូវគឺអាចប្រមូលផលរៀងរាល់ ៣ខែម្ដង ហើយគេអាចដាំការ៉ុតបានច្រើនរបៀប ដូចជា ដាំក្នុងផើង ក្នុងផ្ទះកញ្ចក់ និងប្លាស្ទិកផងដែរ។ តែសម្រាប់ទីតាំងដាំ ត្រូវរកកន្លែងណាដែលមានពន្លឺព្រះអាទិត្យគ្រប់គ្រាន់តែមិនក្ដៅពេក ឬភ្លៀងពេកដែលធ្វើឱ្យទិន្នផលធ្លាក់ចុះនោះទេ។
លក្ខណៈសម្គាល់ពិសេសរបស់ដំណាំការ៉ុតគឺអាចមានផ្ការហូតដល់ ១០០០ផ្កា ដែលផ្កានីមួយៗមាន ៥ត្របក មានរាងជាកញ្ចុំៗ ដែលគេអាចបង្កាត់យកពូជសុទ្ធបាន។ គ្រាប់ការ៉ុត មានទំហំតូច ពណ៌ត្នោត និងមានប្រមាណ ២៣ ០០០គ្រាប់ក្នុងមួយកញ្ចុំផ្កា។ ក្រៅពីមើម ស្លឹកការ៉ុតក៏អាចបរិភោគបានដែរ ប៉ុន្តែគេមិនសូវនិយម ដែលការ៉ុតមួយដើមអាចមានស្លឹកពី ៨-១២ទង ស្ថិតនៅផ្នែកលើដី និងគល់ខាងក្រោម មានពណ៌បៃតងខ្ចី ដោយផ្ទៃស្លឹករបស់វាមានលក្ខណៈឆែកៗ។
ចំពោះមើមការ៉ុត អាចលូតលាស់មានទំហំ និងទ្រង់ទ្រាយប្រែប្រួលទៅតាមប្រភេទដី និងលក្ខខណ្ឌអាកាសធាតុផងដែរ។ មើមការ៉ុតងាយស្រួលប្រមូលផល មានរសជាតិឆ្ងាញ់ មានជីវជាតិ ដែលជាប្រភពអាហារមួយដែលល្អសម្រាប់សុខភាព ជាពិសេសម្រាប់ស្ត្រី និងកុមារ ដែលវាមានជាតិខ្លាញ់ និងកាឡូរីទាប។
គួរបញ្ជាក់ដែរថា ការ៉ុត មានផ្ទុកនូវវីតាមីនជាច្រើន ដូចជា វីតាមីនA វីតាមីនC វីតាមីន B6 វីតាមីនE វីតាមីនK កាល់ស្យូម ប៉ូតាស្យូម សារធាតុសរសៃ ជាតិដែក និងជាតិម៉ង់កាណែសផងដែរ។ តាមរយៈវីតាមីន និងសារធាតុទាំងនេះ វាអាចជួយបង្កើនសុខភាពភ្នែក ស្បែក ប្រព័ន្ធប្រសាទ រាងកាយ បេះដូង និងពង្រឹងប្រព័ន្ធការពារជំងឺផ្សេងៗទៀតផងដែរ៕