កំពង់ស្ពឺ ៖ ដោយមើលឃើញពីសក្ដានុពលផ្លែស្វាយក្នុងតំបន់ មានសហគមន៍មួយបានប្រមូលទិញផ្លែស្វាយស្រស់ ដើម្បីកែច្នៃជាផលិតផលសម្រេចក្នុងរូបភាពជាដំណាប់ស្វាយសម្ងួត មានរសជាតិឆ្ងាញ់ ដែលកំពុងចរាចរណ៍នៅលើទីផ្សារក្នុងស្រុក និងអាចនាំចេញទៅកាន់ទីផ្សារក្រៅប្រទេសផងដែរ។
អ្នកស្រី ភឿន ស្រីនួន ប្រធានគ្រប់គ្រងមជ្ឈមណ្ឌលកែច្នៃចំណីអាហារស្រុកថ្ពង ខេត្តកំពង់ស្ពឺ បានប្រាប់ AMS Economy ឱ្យដឹងថា ៖ សហគមន៍កសិកម្មស្រ្តីក្តីសង្ឃឹមជីវិតថ្លៃថ្នូរប្រាំបីមុម មួយនេះទទួលបានវគ្គបណ្ដុះបណ្ដាលពីការកែច្នៃកសិផលកាលពីឆ្នាំ២០២១ ហើយក៏បានសាកល្បងនៅឆ្នាំ២០២៤នេះផ្ទាល់ពីការកែច្នៃស្វាយលក្ខណៈធម្មជាតិ ដោយបានប្រមូលទិញផ្លែស្វាយពីកសិករក្នុងសហគមន៍ និងអាចលក់ផលិតផលទៅឱ្យម្ចាស់ជំនួយដោយនាំចេញទៅក្រៅប្រទេសផងដែរ។
អ្នកស្រីបន្តថា៖
«សហគមន៍កសិកម្មស្រ្តីក្តីសង្ឃឹមជីវិតថ្លៃថ្នូរប្រាំបីមុម របស់យើង នៅក្នុងឆ្នាំទី១ នៃការកែច្នៃស្វាយនេះបានប្រមូលទិញនូវបរិមាណផ្លែស្វាយស្រស់ប្រមាណជាង ១០ តោន ពីកសិករជាសមាជិក ដើម្បីធ្វើការកែច្នែជាដំណាប់ស្វាយស្ងួតសម្រាប់លក់នៅលើទីផ្សារ ក្រោមការឧបត្ថម្ភដោយគម្រោងរបស់អង្គការជីវិតថ្លៃថ្នូរប្រចាំខេត្តកំពង់ស្ពឺ»។
ចំពោះបច្ចេកទេសក្នុងការកែច្នៃ គេអាចសម្ងួតស្វាយក្នុងរោងសម្ងួតដោយប្រម៉ាស៊ីនភ្លើង និងប្រើសូឡា ដោយក្នុងនោះការប្រើប្រាស់ម៉ាស៊ីនភ្លើងគេត្រូវចំណាយពេល ២៤ម៉ោង ចំណែកឯរោងសូឡាវិញ ត្រូវប្រើពេល ៤២ ម៉ោង ប៉ុន្តែការសម្ងួតដោយប្រព័ន្ធសូឡា ដំណាប់ស្វាយមានរសជាតិឆ្ងាញ់ជាង។
សម្រាប់ប្រភេទស្វាយ គេប្រើប្រភេទស្វាយកែវរមៀត ដោយសារវាមានសាច់ច្រើន និងមានពណ៌ស្អាត ដោយស្វាយស្រស់ ១០០គីឡូក្រាម អាចផលិតបានដំណាប់ស្វាយ ៨គីឡូក្រាមប៉ុណ្ណោះ និងអាចលក់បានតម្លៃ ១៨ដុល្លារក្នុងមួយគីឡូក្រាម ខណៈដែលបច្ចុប្បន្ននេះ ទីផ្សារក្នុងស្រុកគេនិយមរសជាតិជូរ ផ្អែម បែបធម្មជាតិ មិនមានបន្ថែមគ្រឿងផ្សំរសជាតិនោះទេ ប៉ុន្តែក៏មានប្រភេទដំណាប់ស្វាយសម្ងួតរសជាតិផ្អែម និងរសជាតិម្រេចផងដែរ ដែលគេប្រើម្រេចកំពតដើម្បីបន្ថែមរសជាតិហិរ ដែលភាគច្រើនទទួលបានការគាំទ្រពីសំណាក់អតិថិជនរស់នៅក្រៅប្រទេស។
ទាក់ទងនឹងដំណើរការនៃការផលិតវិញ អ្នកស្រី ភឿន ស្រីនួន បានរៀបរាប់ថា ដំបូងឡើយគឺត្រូវទិញស្វាយចាស់ពីកសិករមកដាក់បន្ទុំដោយខ្លួនឯង ដោយទុកឱ្យវាទុំត្រឹម ៨០ភាគរយ ទើបគេយកទៅចិត និងលាងសម្អាត ហើយដាក់សម្ងួតក្នុងរោង។ ដោយឡែកសម្រាប់ការសាកល្បងលើកទី១នេះ សមាជិកដែលជាអ្នកផលិតរួមមានគណៈកម្មាការ ៧នាក់ និងអ្នកផលិត ៤នាក់ ដោយក្នុងមួយថ្ងៃអាចផលិតបាន ២០០គីឡូក្រាមនៃស្វាយស្រស់ ឬស្មើនឹង ១៦គីឡូក្រាមនៃដំណាប់ស្វាយសម្ងួត។
ទន្ទឹមគ្នានេះដែរ ចំពោះដំណើរការនៃការកែច្នៃនេះក៏មានជួបប្រទះនូវផលលំបាកមួយចំនួនផងដែរ ដូចជាបញ្ហាដឹកជញ្ជូន និងតម្លៃស្វាយស្រស់ដែលចាប់ផ្ដើមមានតម្រូវការពីឈ្មួញធ្វើឱ្យតម្លៃស្វាយកើនឡើងចន្លោះពី ៤០០រៀល ទៅ ៦០០រៀល ក្នុងមួយគីឡូក្រាម ។ យ៉ាងណាមិញ សហគមន៍មួយនេះ ក៏មានគម្រោងក្នុងការផលិត និងផ្គត់ផ្គង់ដំណាប់ស្វាយនេះឱ្យបានពេញមួយឆ្នាំ ជាពិសេសការសាកល្បងលើប្រភេទស្វាយខុសរដូវផងដែរ៕