ភ្នំពេញ ៖ ព្រីង ជាផ្លែឈើម្យ៉ាងដែលមានដើមធំ ប៉ុន្តែឱ្យផលជាផ្លែតូចៗ ពណ៌ស្វាយក្រម៉ៅ មានរសជាតិផ្អែម ចត់ ដែលគេនិយមទទួលទានលេង ឬក្រឡុងលាយជាមួយអំបិលហូបជាម្ជូរក៏បាន។ យ៉ាងណាមិញ ដំណាំនេះក៏មិនពិបាកដាំអ្វីដែរ ហើយងាយស្រួលក្នុងការថែទាំ ហើយអាចទទួលបានផលរយៈពេលយូរឆ្នាំ និងមានតម្រូវការទីផ្សារល្អគួរសម។
សម្រាប់រយៈពេលដាំ សម្រាប់ប្រភេទព្រីងម៉ាឡេស៊ី ត្រូវការរយៈពេលលូតលាស់រហូតដល់ចេញផ្លែប្រមាណជាង ២ឆ្នាំទើបបានផល តែនៅឆ្នាំដំបូងៗមិនទាន់ឱ្យផលល្អនៅឡើយទេ លុះដល់ឆ្នាំទី៣ឡើងទៅ ទើបបានផ្លែច្រើន និងធំៗល្អ។ ក្នុងមួយរដូវ ឬមួយឆ្នាំ គេអាចប្រមូលផលផ្លែព្រីងជារឿយៗប្រមាណ ២ខែ ដោយមួយដើមអាចឱ្យផលប្រហែល ១០០គីឡូក្រាម ឬច្រើនជាងនេះ អាស្រ័យទំហំដើមដើម។
សម្រាប់តម្លៃវិញ ព្រីងអាចលក់បានក្នុងតម្លៃ ១៥០០០រៀល ក្នុងមួយគីឡូក្រាម ឬឈ្មួញដែលទិញពីចំការអាចយកទៅលក់បន្តក្នុងតម្លៃ ២០០០០-២៥០០០រៀល ជាក់ស្ដែងនៅរាជធានីភ្នំពេញ ជាពិសេសនៅមុខមជ្ឈមណ្ឌលកម្សាន្តណាហ្គា និងនៅមុខសណ្ឋាគារកាំបូឌីយ៉ាណា ផ្លែព្រីងត្រូវបានគេដាក់លក់ក្នុងមួយគីឡូក្រាមមានតម្លៃរហូតដល់៣ម៉ឺនរៀល។
កញ្ញា វ៉ាន់ គីមសល់ ដែលមានដើមព្រីងចំនួន ៥ ដើមនៅខាងក្រោយផ្ទះ (ប្រភេទព្រីងម៉ាឡេ) ស្ថិតនៅភូមិដើមឫស ឃុំដើមឫស ស្រុកកណ្តាលស្ទឹង ខេត្តកណ្តាល បានឱ្យដឹងថា ចំពោះការដាំដុះ ដើមព្រីងក៏មិនខុសពីការដាំដើមឈើហូបផ្លែដទៃទៀតនោះទេ ពោលគឺត្រូវការថែទាំនៅពេលដើមព្រីងនៅតូចប៉ុណ្ណោះ លុះដល់ដើមធំហើយគេគ្រាន់តែត្រូវការស្រោចទឹកដើម្បីឱ្យចេញផ្លែធំៗល្អ។ ចំណែកអ្វីដែលគេត្រូវយកចិត្តទុកដាក់មួយផ្នែកទៀតនោះគឺនៅពេលប្រមូលផល ព្រោះផ្លែព្រីងងាយបែក ដែលគេត្រូវប្រុងប្រយ័ត្នក្នុងការបេះថ្មមៗ លាងសម្អាត និងរក្សាទុកឱ្យបានត្រឹមត្រូវ ចៀសវាងខូចខាតផ្លែ។ ដោយឡែក រដូវកាលប្រមូលផលភាគច្រើនព្រីងទុំល្អនៅចន្លោះខែឧសភា និងខែមិថុនា ដែលចាប់ផ្ដើមធ្លាក់ភ្លៀង ហេតុនេះអ្នកដាំក៏ត្រូវតែប្រុងប្រយ័ត្ន ដោយមានដាក់ស្បៃសម្រាប់ត្រងផ្លែព្រីង ចៀសរាងព្រីងទុំជ្រុះបែកអស់ ជាពិសេសនៅពេលភ្លៀងធ្លាក់។
គួរបញ្ជាក់ដែរថា ព្រីង គឺជាផ្លែឈើត្រូពិកដែលផ្ទុកដោយសារធាតុចិញ្ចឹមខ្ពស់ ដោយផ្លែព្រីងអាចជួយក្នុងការថែរក្សាស្បែក ស្រកទម្ងន់ បំបាត់ការឈឺពោះ ការពារបេះដូង បង្កើនភាពស៊ាំ សម្រួលចរន្តឈាម ប្រឆាំងជំងឺមហារីក និងគ្រប់គ្រងជំងឺទឹកនោមផ្អែម ហើយវាអាចត្រូវបានប្រើនៅក្នុងសាឡាត់ បង្អែម ទឹកផ្លែឈើ និងទឹកក្រឡុក។ ផ្លែព្រីងផ្ទុកដោយវីតាមីន C ជាតិដែក ម៉ាញេស្យូម វីតាមីនក្រុមB និងជាតិសរសៃចំណីអាហារក៏ដូចជាប៉ូតាស្យូម វីតាមីនអា និងបរិមាណប្រូតេអ៊ីនតិចតួច។ ពួកវាមានផ្ទុកបរិមាណកាឡូរីក្នុងកម្រិតមធ្យមប្រហែល ៧៥ ក្នុងមួយពែង ប៉ុន្តែមានបរិមាណខ្លាញ់តិចបំផុត ហើយគ្មានកូលេស្តេរ៉ុលនោះទេ៕