ក្រចេះ ៖ អាជីវកម្មនំអាកោខ្ទិះ ជារបរសាមញ្ញមួយដែលបងប្អូនប្រជាពលរដ្ឋអាចធ្វើបានស្ទើរតែគ្រប់ៗគ្នា ក៏ប៉ុន្តែអ្វីដែលគេត្រូវការ គឺរូបមន្ត និងការច្នៃប្រឌិតឱ្យផលិតផលរបស់ខ្លួនមានភាពលេចធ្លោ ទើបអាចទាក់ចិត្តអតិថិជនបាន។ ក្នុងនោះ មានអាជីវកម្មនំអាកោខ្ទិះមួយប្រើប្រាស់រូបមន្តប្រចាំក្រចាំគ្រួសារ នៅខេត្តក្រចេះ បានបន្តអភិវឌ្ឍបន្ថែម និងទទួលបានការគាំទ្រច្រើនពីសំណាក់អតិថិជន។
អាកោក្រចេះ គឺជាយីហោនំអាកោខ្ទិះមួយកន្លែងស្ថិតនៅក្នុងខេត្តក្រចេះ ដែលកំពុងផលិត និងដាក់លក់នំតាមរ៉ឺម៉កចល័តក្នុងក្រុង និងទទួលបានការគាំទ្រខ្លាំង ដោយសារតែរសជាតិ សោភណភាព អនាម័យ គុណភាព និងការវេចខ្ចប់របស់នំនេះ ហាក់មានភាពទាក់ទាញ មានពណ៌ល្អឆើតទាក់ភ្នែកអ្នកទិញជិតឆ្ងាយ។
លោក ស្រ៊ុន សោផល ម្ចាស់អាជីវកម្មនំអាកោក្រចេះ ស្ថិតនៅភូមិអូរឫស្សី២ សង្កាត់អូរឫស្សី ក្រុងក្រចេះ ខេត្តក្រចេះ បានមានប្រសាសន៍ប្រាប់ AMS ឱ្យដឹងថា ៖
“យើងបានចាប់ផ្ដើមអាជីវកម្មនេះគឺចង់រំលែកបន្ទុកឪពុកម្ដាយ ដែលមានវ័យចំណាស់ ណាមួយស្ដាយមុខរបរផលិតនំខ្មែរមួយនេះ ដែលមានអតិថិជនគាំទ្រច្រើនឆ្នាំមកហើយ។ ម្យ៉ាងទៀត យើងក៏ចង់ផ្សព្វផ្សាយបន្ថែមនូវយីហោនំអាកោខ្ទិះខេត្តក្រចេះ ក៏ដូចជាអភិវឌ្ឍបន្ថែមនូវការរៀបចំវេចខ្ចប់ ធ្វើយ៉ាងណាឱ្យមានសោភណភាព និងកាន់តែទាក់ទាញអតិថិជនបន្ថែមទៀត។”
លោករៀបរាប់បន្តទៀតថា ប្រភេទនំដែលយើងផលិតរួមមាន អាកោខ្ទិះ នំចាក់ចាន់ បាញ់បែវ ម្សៅច្រែ នំកូរ តែផលិតផលដែលយើងផ្ដោតខ្លាំង និងទទួលបានការគាំទ្រកន្លងមក គឺនំអាកោខ្ទិះ ដែលយើងមានបីរសជាតិ និងបីពណ៌ផ្សេងៗគ្នា គឺរសជាតិត្នោតមានពណ៌លឿង ដូងមានពណ៌ស និងស្លឹកតើយមានពណ៌បៃតងស្រស់។
ចំពោះចំណុចពិសេសរបស់ផលិតផលយើង គឺយើងប្រើវត្ថុធាតុដើមមានគុណភាព ដូចជាយកអង្ករស្រែមកកិនជាម្សៅ ដោយមិនម្សៅកញ្ចប់ ប្រើដូងស្រស់ និងផលិតថ្មីៗរាល់ថ្ងៃមិនទុកយូរ ដែលជាមូលហេតុធ្វើឱ្យនំមានរសជាតិឆ្ងាញ់ ឈ្ងុយជាប់មាត់។ តួយ៉ាង អាកោខ្ទិះផ្ទាល់ យើងប្រើជាប្រភេទខ្ទិះដុំ មិនហូរប្រឡាក់ ងាយស្រួលវេចខ្ចប់ ពេលធ្វើដំណើរផ្លូវឆ្ងាយ ពិសេសអាចទុកបានយូរមិនងាយផ្អូមផងដែរ។ នេះជាអ្វីដែលម្ចាស់អាជីវកម្មខាងល់បានលើកឡើង។
ចំណែកតម្លៃវិញ នំអាកោក្រចេះត្រូវបានវេចខ្ចប់ជាប្រអប់ ដែលមានតម្លៃចាប់ពី ៣០០០ រៀល រហូតដល់ ១ ម៉ឺនរៀល ឬអតិថិជនអាចកម្ម៉ង់ចាក់ជាកែវក្នុងតម្លៃ ២៥០០-៦០០០ រៀល អាស្រ័យលើតម្រូវការរបស់អតិថិជន ដែលចង់បាន។ ដោយឡែកការផលិតវិញ ក្នុងមួយថ្ងៃ គេអាចផលិតបាន ៦០-៧០ ប្រអប់ ដោយសារការផលិតត្រូវការទាំងពេលវេលា និងកម្លាំង ប៉ុន្តែនៅថ្ងៃឈប់សម្រាក មានកម្លាំងច្រើនអាចផលិតបានពី ៨០-១០០ ប្រអប់ ហើយក៏អាស្រ័យលើការកម្ម៉ង់តាមកម្មវិធីផ្សេងៗផងដែរ។
ទាក់ទងនឹងអតិថិជនវិញ លោក សោផល បានបន្ថែមថា អតិថិជនយើងមានមកពីតាមស្ថាប័នផ្សេងៗ ដែលកម្ម៉ង់ជាអាហារសម្រន់ក្នុងកម្មវិធី ក្រៅពីនេះ ក៏មានអតិថិជនដែលជាអាណាព្យាបាល គាត់ទិញនំទុកឱ្យកូនញ៉ាំចៀសវាងទិញនំកញ្ចប់ ដែលអាចប៉ះពាល់សុខភាព ហើយក៏មានបងប្អូនវ័យចំណាស់ ដែលនិយមទទួលទាននំអាកោទន់ៗ និងនំប្រភេទនំខ្មែរផ្សេងទៀតផងដែរ។
គួរបញ្ជាក់ដែរថា អាជីវកម្មនំអាកោក្រចេះបានចាប់ផ្ដើមឡើងនៅចុងខែកុម្ភៈ ឆ្នាំ២០២០ តែរបរនេះ លោក សោផល ទើបតែធ្វើបន្តពីគ្រួសារដែលប្រកបរបរនេះជិត ៤០ ឆ្នាំ មកហើយ។ ចំណែកដើមទុនដំបូង គឺថ្លៃរ៉ឺម៉ក និងម៉ូតូមួយគ្រឿងអស់ប្រមាណ ២ ពាន់ដុល្លារ ឯសម្ភារផលិតផ្សេងទៀត ដូចជាពែង ឆ្នាំងចំហុយ គឺលោកទទួលបន្តពីឪពុកម្ដាយផ្ទាល់តែម្ដង។
ទន្ទឹមគ្នានេះដែរ ការផលិតនំអាកោក៏ជួបនូវផលលំបាក ដូចជាខ្វះកម្លាំងជំនួយក្នុងការផលិត ដោយសារគេត្រូវការពេលយូរ និងកម្លាំងច្រើនក្នុងផលិតពីមួយមុខទៅមួយមុខ។ សម្រាប់ថ្ងៃអនាគត លោក ស្រ៊ុន សោផល ចង់ពង្រីកការផលិត ធ្វើឱ្យនំនេះក្លាយជាផលិតផលប្រចាំតំបន់ ដូចជាក្រូចថ្លុងកោះទ្រង់ដែរ។ ណាមួយ លោកក៏ចង់មានទីតាំងជាក់លាក់សម្រាប់ដាក់លក់នំអាកោក្រចេះ មានជាកន្លែងបង្រៀន និងចែករំលែកការធ្វើនំ ពិសេសអាចឱ្យអតិថិជន ដែលជាអ្នកដំណើរឆ្លងកាត់ទិញជាបញ្ញើជូនមនុស្សជាទីស្រឡាញ់ និងខិតខំរក្សាអាជីវកម្មមួយ ដែលផលិតនំខ្មែរទុកឱ្យក្មេងជំនាន់ឱ្យបានដឹង និងបានស្គាល់៕