ទឹកត្រី ទឹកស៊ីអ៊ីវ ទឹកម្ទេស ជាដើម សុទ្ធតែជាគ្រឿងផ្សំសំខាន់សម្រាប់ចម្អិនអាហារ ដែលផលិតផលទាំងនេះភាគច្រើនជាផលិតផលនាំចូលពីប្រទេសជិតខាង ក៏ប៉ុន្តែ សហគ្រាសខ្មែរយើងក៏មានយីហោក្នុងស្រុកផងដែរ ដែលផលិតគ្រឿងទេសទាំងនេះភាគច្រើនបានឈរលើគោលការណ៍អនាម័យ រសជាតិ ហើយថែមទាំងអាចជួយដល់ជីវភាពប្រជាជនក្នុងសហគមន៍ថែមទៀតផង។
លាង ឡេង ជាឈ្មោះសហគ្រាសផលិតទឹកត្រីក្នុងស្រុកមួយកន្លែង កំពុងផលិតនូវគ្រឿងទេសយ៉ាងមមាញឹកដើម្បីបំពេញតម្រូវជូនដល់អតិថិជនដែលតែងតែនិយមគាំទ្រ និងលើកកម្ពស់ផលិតផលក្នុងស្រុកមានគុណភាព សុវត្ថិភាព និងផលិតចេញពីវត្ថុធាតុដើមក្នុងស្រុកទាំងអស់។
លោក លាង ឡេង ជាម្ចាស់សហគ្រាសខាងលើបានមានប្រសាសន៍ឱ្យដឹងថា ផលិតផលរបស់សហគ្រាសមួយនេះមានចំនួន ៥មុខ ដែលសុទ្ធសឹងតែទទួលបានការគាំទ្រច្រើន ដោយសារតែផលិតពីវត្ថុធាតុដើមក្នុងស្រុក ដែលជាផ្នែកមួយជួយដល់ជីវភាពបងប្អូនអ្នកនេសាទ កសិករ ក៏ដូចជាប្រជាក្នុងសហគមន៍ផងដែរ។
លោកបញ្ជាក់ថា ៖
“សម្រាប់ផលិតផលយើងមានដូចជា ទឹកត្រី ទឹកស៊ីអ៊ីវ ទឹកម្ទេស ទឹកសៀង និងទឹកប្រេងខ្យង ដែលបងប្អូនយើងគាត់និយមគាំទ្រគ្រប់មុខតែម្ដង ជាពិសេសប្រេងខ្យង ដែលអតិថិជនគាត់នឹកស្មានមិនដល់ថាខ្មែរយើងអាចផលិតបាន ហើយមានរសជាតិឆ្ងាញ់ថែមទៀត”
លោកបន្តថា ៖
“អ្វីដែលជាការចូលរួមគឺមិនថាសហគមន៍អ្នកនេសាទ អ្នកកែច្នៃអំបិល ឬក៏កសិករដែលដាំម្ទេសប៉េងប៉ោះនោះទេ គឺយើងមានទំនាក់ទំនងល្អជាមួយគ្នា និងបានអាស្រ័យផលឱ្យគ្នាទៅវិញទៅមក ដោយយើងជាអ្នកទិញពីគាត់ ហើយយកទៅកែច្នៃបន្ត ហើយគាត់ក៏មានទីផ្សារលក់កសិផលដូចគ្នា ក្រៅពីនេះក៏មានស្រ្តីដែលជាបុគ្គលិកនៅក្នុងសហគ្រាសយើងផ្ទាល់ និងកសិករដែលដាំម្ទេសផងដែរ។ ដោយឡែកចំពោះលក្ខណៈពិសេសរបស់យើងដែលធ្វើឱ្យអតិថិជនគាត់គាំទ្រច្រើននោះគឺ ដោយសាររសជាតិ និងស្តង់ដារនៃការផលិត តួយ៉ាងរូបមន្តប្រេងខ្យងរបស់យើង គឺស្តង់ដារជប៉ុន និងតែវ៉ាន់ដែលយើងបានរៀនសូត្រពីគេ និងផ្សំពីវត្ថុធាតុដើមចម្បងគឺសាច់អយស្ទ័រ ឬក៏យើងហៅថាគ្រំសមុទ្រយកទៅបន្ទំជាងមួយឆ្នាំទើបយកទៅកិន ស្ងោរ ជាមួយម្សៅពោត ម្សៅដំណើបទើបធ្វើឱ្យវាមានឱជារស។ នេះជាអ្វីដែលម្ចាស់សហគ្រាសខាងលើបានលើឡើង”
ក្រៅពីការគាំទ្រក្នុងស្រុក ផលិតផលរបស់សហគ្រាស លាង ឡេង ក៏ទទួលបានការចាប់អារម្មណ៍ពីសំណាក់ពាណិជ្ជករក្រៅប្រទេស ដោយមានអ្នកជំនួញបរទេសមកសិក្សាពីផលិតផល និងត្រៀមវិនិយោគធ្វើការនាំចេញ ហើយសហគ្រាសនេះក៏ធ្លាប់បាននាំចេញសាកល្បងខ្លះៗរួចមកហើយ។
គួរបញ្ជាក់ដែរថា ផលិតផលរបស់សហគ្រាសក្នុងស្រុកមួយនេះស្ថិតក្រោមយីហោ រូបត្រីកញ្ចាញ់ច្រាស់ ដែលលោក លាង ឡេង បានបកស្រាយថា សម្រាប់និមិត្តសញ្ញា ត្រីកញ្ចាញ់ច្រាស់ ដែលជ្រើសរើសមកធ្វើជាយីហោរ ដោយសារចាស់ៗបុរាណស្គាល់ថាជាប្រភេទត្រីមួយដ៏មានគុណភាពស័ក្ដិសមសម្រាប់ធ្វើទឹកត្រីឆ្ងាញ់ ឈ្ងុយល្អ ហើយឈ្មោះនេះក៏មានការទាក់ទាញពីសំណាក់អតិថិជនផងដែរ។
ពាក់ព័ន្ធនឹងការចាប់ផ្ដើមអាជីវកម្មវិញ ម្ចាស់សហគ្រាសខាងលើបញ្ជាក់ថា លោកបានចាប់ផ្ដើមដំបូងនៅឆ្នាំ២០១១ ដោយផលិតបានតែទឹកត្រីមួយមុខប៉ុណ្ណោះ លុះឆ្នាំ២០១៤ ក៏កែច្នៃបានទឹកស៊ីអីវបន្ថែមទៀត ហើយដល់២០១៧ ទើបចាប់ផ្តើមផលិតផលបានទឹកប្រេងខ្យងទទួលបានទំនុកចិត្តនិងគាំទ្រពីអតិថិជន ហើយបន្ថែមកែច្នៃបានជាទឹកម្ទេស និងទឹកសៀងថែមទៀត។
សម្រាប់ដើមទុនក្នុងការចាប់ផ្ដើលើកដំបូងប្រមាណ ៦ ០០០ដុល្លារ ដោយចំណាយលើវត្ថុធាតុដើមសម្រាប់ផលិត និងទីតាំងវិចខ្ចប់ ក៏ដូចជាពង្រីកខ្លួនក្លាយជាសហគ្រាសដូចសព្វថ្ងៃនេះ។ យ៉ាងណាក៏ដោយ ទោះបីជាក្លាយទៅជាសហគ្រាសធំហើយក្ដី តែផលលំបាកក៏នៅតែមាន ពោលគឺទាក់ទងនឹងការបណ្ដុះបណ្ដាលធនធានមនុស្សដើម្បីមានចំណេះដឹងផ្នែកបច្ចេកទេសក្នុងការប្រើប្រាស់ម៉ាស៊ីនផ្សេងៗ ក្រៅពីនេះ នៅរដូវខ្លះក៏មានការខ្វះខាតវត្ថុធាតុដើមផងដែរ។
ចុងក្រោយ លោកសូមថ្លែងអំណរគុណដល់អតិថិជនទាំងអស់ដែលតែងតែគាំទ្រផលិតផលរបស់សហគ្រាស លាង ឡេង ហើយលោក និងក្រុមការងារនឹងបន្តអភិវឌ្ឍ ពង្រីក និងពង្រឹងការផលិតផលប្រកបដោយគុណភាព សុវត្ថិភាព តម្លៃសមរម្យដើម្បីដាក់លក់នៅលើទីផ្សារ៕
ជីវប្រវត្តិ: ជានិស្សិតនៃសាលកវិទ្យាល័យភូមិន្ទភ្នំពេញ ដេប៉ាតឺម៉ង់ប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយ និងសារគមនាគមន៍។ បច្ចុប្បន្ន ជាអ្នករាយការណ៍ព័ត៌មាននៅ AMS Economy ។
របាយការណ៍ថ្មីៗ
មើលទាំងអស់ ➧Khmer Insider ជាកម្មវិធីវីដេអូឯកសារមួយដែលបង្កើតឡើងដើម្បីបំផុសគំនិតយុវជន
បទយកការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 16/10/2024
Khmer Insider ជាកម្មវិធីវីដេអូឯកសារមួយដែលបង្កើតឡើងដើម្បីបំផុសគំនិតយុវជនឲ្យក្លាហានចាប់យកក្តីស្រមៃ ឬចាប់អារម្មណ៍លើការបង្កើតអាជីវកម្មថ្មីៗជាមួយគំនិត ទុន និងឱកាសទីផ្សារផ្សេងៗ
ព័ត៌មានទូទៅ
មើលទាំងអស់ ➧កម្ពុជា-ចិន ជំរុញសេដ្ឋកិច្ចឌីជីថលឱ្យកាន់តែសកម្ម និងរឹងមាំ ដើម្បីសម្រេចបាននូវបរិវត្តកម្មឌីជីថល
ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 06/11/2024
វេទិកាកិច្ចសហប្រតិបត្តិការសេដ្ឋកិច្ចឌីជីថលបានរៀបចំផ្តល់ឱកាសដល់មន្ត្រីពាក់ព័ន្ធ ក៏ដូចជាវិស័យឯកជនកម្ពុជា-ចិន រិះរកមធ្យោបាយជំរុញកិច្ចសហប្រតិបត្តិការរួមគ្នាឱ្យកាន់តែរឹងមាំ