សៀមរាប ៖ កន្ធាយ ត្រូវបានគេដឹងជាទូទៅថា ជាសត្វមួយប្រភេទដែលគេអាចយកទៅចម្អិនធ្វើម្ហូបអាហារបានច្រើនមុខ មានរសជាតិឆ្ងាញ់ អាចជួយបំប៉នដល់សុខភាពអ្នកទទួលទានបានយ៉ាងប្រសើរ និងមានតម្លៃថ្លៃគួសមបើប្រៀបធៀបទៅនឹងប្រភេទសត្វទឹកសាបដទៃទៀត ខណៈដែលបច្ចុប្បន្ននេះ តម្រូវការទីផ្សារសត្វប្រភេទនេះកំពុងមានវិសាលភាពធំទូលាយគួរឱ្យកត់សម្គាល់។
លោក ហ៊ិម លីហៀង ជាម្ចាស់កសិដ្ឋានចិញ្ចឹមកន្ធាយមួយកន្លែងស្ថិតនៅភូមិអំពិល ឃុំសំរោងយា ស្រុកពួក ខេត្តសៀមរាប បានមានប្រសាសន៍ឱ្យដឹងថា លោកបានចាប់មុខរបរជាអ្នកចិញ្ចឹមសត្វកន្ធាយនេះជាច្រើនឆ្នាំមកហើយ ដោយសារតែមានចំណូលចិត្តស្រឡាញ់ការងារបែបកសិកម្មផង និងចង់ក្លាយជាអ្នកផ្គត់ផ្គង់សត្វចិញ្ចឹមក្នុងវិស័យចំណីអាហារទ្រង់ទ្រាយជាកសិដ្ឋានតូចល្មមក្មុងស្រុកផងដែរ ជាពិសេស ក្រោយពេលសម្លឹងឃើញពីតម្រូវការទីផ្សារសត្វកន្ធាយមានភាពទូលាយ ហើយការផ្គត់ផ្គង់មានភាពខ្វះខាត។
លោកបន្ថែមថា ៖
“ទីផ្សារកន្ធាយនៅពេលនេះគឺមានភាពល្អប្រសើរ ទាំងប្រភេទកន្ធាយសាច់ និងកន្ធាយពូជ ដោយសារមានបណ្តាអាហារដ្ឋាន ក៏ដូចជាភោជនីយដ្ឋានជាច្រើនបានដាក់បញ្ជូលវាទៅជាមុខម្ហូបក្នុងហាង និងធ្វើការបញ្ជាទិញជាបន្តបន្ទាប់ស្ទើរគ្រប់ខេត្តក្រុងនៅទូទាំងប្រទេស ដែលសម្រាប់ម៉ូយប្រចាំរបស់កសិដ្ឋានរបស់ខ្ញុំមានមកពីខេត្តបន្ទាយមានជ័យ ក្រចេះ កំពង់ធំ បាត់ដំបង និងភ្នំពេញ ជាដើម ហើយស្ទើររាល់សប្ដាហ៍តែងតែមានហាងគេទាក់ទងមកសួរព័ត៌មាន និងចរចាតម្លៃជាហូរហែ”
ពាក់ព័ន្ធទៅនឹងតម្រូវការទីផ្សារ និងតម្លៃទូទៅត្រូវបានម្ចាស់កសិដ្ឋានរូបនេះបញ្ជាក់ប្រាក់ឱ្យដឹងថា ចំពោះតម្លៃសត្វកន្ធាយសាច់ទម្ងន់ ៥០០ក្រាម ឬកន្លះគីឡូក្រាម អាចលក់បាន ១ក្បាល ២៥ ០០០រៀល (លក់រាយ) ដែលភាគច្រើនជាបងប្អូនរស់នៅក្នុងតំបន់ជាអ្នកបញ្ជាទិញ ប៉ុន្តែសម្រាប់ការលក់បោះដុំចាប់ពី ១០គីឡូក្រាមឡើងទៅតាមការបញ្ជាទិញរបស់ហាង អាហារដ្ឋាន ឬភោជនីយដ្ឋាន អាចលក់បានក្នុងតម្លៃ ៨.៥ដុល្លារក្នុងមួយគីឡូក្រាម ។ ដោយឡែកសម្រាប់ កន្ធាយដែលមានទម្ងន់ជាង១គីឡូក្រាម អាចលក់រាយបានតម្លៃ ១ក្បាល ៦ម៉ឺនរៀល និងបោះដុំឱ្យហាងបានតម្លៃ ១១ដុល្លារ ក្នុង១គីឡូក្រាម។ ចំណែកប្រភេទកន្ធាយពូជ ឬក៏កូនកន្ធាយ ក៏អាចលក់ឱ្យអ្នកភូមិក្នុងតម្លៃ ៣០០០-៤៥០០រៀល ក្នុងមួយក្បាលផងដែរ ដើម្បីយកទៅចិញ្ចឹមបន្ត។
លោក ហ៊ិម លីហៀង បានបន្តឱ្យដឹងទៀតថា កន្ធាយជាសត្វមួយប្រភេទដែលស៊ីចំណីតិចៗ និងធំធាត់យឺត ដែលទាមទារឱ្យអ្នកចិញ្ចឹមមានភាពអត់ធ្មត់ក្នុងការចិញ្ចឹម ពោលគឺត្រូវចំណាយពេលយ៉ាងតិច៧ខែ ទើបអាចចាប់លក់បានក្នុងទម្ងន់ចាប់ពី ៦-៧ខាំ ឬកន្ធាយមួយមានទម្ងន់១គីឡូក្រាម ត្រូវចិញ្ចឹមរហូតដល់ច្រើនជាង១ឆ្នាំ ឬ១ឆ្នាំកន្លះ។
លោកបញ្ជាក់ថា ៖
“ដំបូងឡើយខ្ញុំគ្រាន់តែចិញ្ចឹមលេងដែលអាចដាក់ចំណីឱ្យនៅពេលទំនេរពីការងារប៉ុណ្ណោះ លុះពេលមានបញ្ហាកូវីដ-១៩ ខ្ញុំមានពេលច្រើន ហើយក៏ផ្ដោតលើការចិញ្ចឹមកន្ធាយសាច់ ដែលរហូតមកដល់ពេលបច្ចុប្បន្ននេះ កសិដ្ឋានរបស់ខ្ញុំមានកន្ធាយសាច់ ២ស្រះប្រមាណ ១ ៥០០ក្បាល, មេពូជ ១ស្រះ ស្មើនឹងប្រមាណ ៥០០ក្បាល និងអាងមេពូជ១អាង មានប្រមាណ១០០ក្បាលផងដែរ។ ដោយឡែកចំពោះការចិញ្ចឹមក៏ត្រូវការការថែទាំទឹក ស្ថានភាពទឹក និងដាក់ចំណីឱ្យបានទៀងទាត់ ដោយយើងអាចប្រើចំណីទិញស្រាប់ដូចជាចំណីកង្កែបដែរ ឬក៏ចំណីត្រី ប៉ុន្តែយើងក៏អាចប្រើចំណីកែច្នៃដូចជា កូនត្រី ក្ដាម ខ្យង យកមកកិនជាមួយនឹងបន្លែដាក់ឱ្យកន្ធាយស៊ីដែលយើងអាចសន្សំសំចៃផងដែរ និងអាចបំប៉នឱ្យកន្ធាយឆាប់ធំលឿន”
ពាក់ព័ន្ធទៅនឹងបច្ចេកទេសក្នុងការចិញ្ចឹម លោក លីហៀង បានរៀនបន្តមកពីអ្នកភូមិក្បែរខាងដែលលោកទៅទិញពូជមកសាកចិញ្ចឹមលើកដំបូង និងស្រាវជ្រាវបន្ថែមទៀតតាមយៈប្រព័ន្ធអ៊ីនធឺណេតទាក់ទងទៅនឹងបច្ចេកទេសក្នុងការចិញ្ចឹមកន្ធាយ ហើយរហូតមកដល់ពេលបច្ចុប្បន្ន រូបលោកផ្ទាល់ក៏នៅតែបន្តការស្រាវជ្រាវពីវិធីសាស្ត្រចិញ្ចឹមបន្ថែមទៀត ព្រោះការចិញ្ចឹមកន្ធាយនេះហាក់នៅមិនទាន់មានការចងក្រងជាកម្រងតម្រានៃការចិញ្ចឹមឱ្យបានទូលំទូលាយនៅឡើយ។
លោកបានផ្តល់ជាចំណេះដឹង និងបទពិសោធន៍ផ្ទាល់ខ្លួនខ្លះៗថា ចំពោះបងប្អូនដែលចង់ចិញ្ចឹមកន្ធាយ ចាំបាច់ត្រូវមានស្រះ ឬអាងដែលមានផ្ទៃក្រឡាចាប់ពី ៥០ម៉ែត្រការ៉េឡើងទៅ ហើយជម្រៅទឹកចន្លោះ ១ – ២.៥ម៉ែត្រ។ សម្រាប់ការរៀបចំអាង ត្រូវមានខ្សាច់ទ្រាប់បាតអាងជម្រៅ ១តឹក ដោយដាក់រុក្ខជាតិ៣០ភាគរយនៃផ្ទៃអាង ជាពិសេសគឺត្រូវថែទាំទឹកជារៀងរាល់ខែដោយការដាក់ថ្នាំសម្លាប់មេរោគរាល់ចុងខែម្ដង ហើយការចិញ្ចឹមកន្ធាយនេះក៏មានកត្តាប្រឈមផងដែរ ដូចជា បញ្ហាទិញពូជកន្ធាយដែលគ្មានប្រភព កង្វះខាតបច្ចេកទេស ក្រៅពីនេះក៏មានជំងឺដំបៅផ្សេងៗទៀត ដែលទាមទារឱ្យមានការយល់ដឹងពីរបៀបព្យាបាល បើមិនដូច្នោះទេកន្ធាយអាចងាប់អស់តែម្ដងក៏មាន។
សម្រាប់អនាគត លោក លីហៀង រំពឹងទុកថារបរចិញ្ចឹមកន្ធាយនឹងកើនឡើង ដោយសារតម្រូវការទាំងការលក់រាយ និងបោះដុំនៅតាមហាងកំពុងតែកើនឡើងជារឿយៗ ហើយលោកនឹងពង្រីកកសិដ្ឋានរបស់លោកឱ្យមានទំហំជាងពេលបច្ចុប្បន្នដើម្បីអាចបំពេញតម្រូវការទីផ្សារ៕
ជីវប្រវត្តិ: ជានិស្សិតនៃសាលកវិទ្យាល័យភូមិន្ទភ្នំពេញ ដេប៉ាតឺម៉ង់ប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយ និងសារគមនាគមន៍។ បច្ចុប្បន្ន ជាអ្នករាយការណ៍ព័ត៌មាននៅ AMS Economy ។
របាយការណ៍ថ្មីៗ
មើលទាំងអស់ ➧ព័ត៌មានទូទៅ
មើលទាំងអស់ ➧ទទួលផលពីអាជីវកម្មបរិយាបន្ន សហគមន៍កសិកម្មមួយអាចផ្គត់ផ្គង់បន្លែបានជាង១តោន ក្នុងមួយខែ
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច
• 19/04/2024
អាជីវកម្មបរិយាបន្ន គឺជាប្រភេទអាជីវកម្មគំរូថ្មីមួយដែលអាចផ្ដល់អត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនដល់អ្នកពាក់ព័ន្ធ និងអាចជំរុញសេដ្ឋកិច្ចទាំងក្នុងសហគមន៍ និងប្រទេសជាតិមួយ។
Good Nature Agro (GNA) ជួយកសិករខ្នាតតូចបង្កើនប្រាក់ចំណូលតាមរយៈការអនុវត្តកសិកម្មប្រកបដោយភាពច្នៃប្រតិដ្ឋ
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 19/04/2024
Good Nature Agro (GNA) ជួយកសិករខ្នាតតូចបង្កើនប្រាក់ចំណូលតាមរយៈការអនុវត្តកសិកម្មប្រកបដោយភាពច្នៃប្រតិដ្ឋ
e-Choupal ជាវេទិកាអនឡាញធំបំផុតនៅឥណ្ឌាជួយនាំចេញកសិផលដោយផ្ទាល់ពីកសិករក្រីក្ររាប់លាននាក់
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 19/04/2024
e-Choupal គែជាច្រកនាំចេញកសិផលដ៏ធំបំផុតមួយរបស់ឥណ្ឌាតាមរយៈបណ្តាញអ៊ិនធឺណេតដោយគិតមកដល់ពេលនេះមានកសិករក្រីក្រប្រមាណជា៤លាននាក់កំពុងអាស្រ័យផល