កាលពីថ្ងៃទី៣១ ខែតុលា ឆ្នាំ២០២៣ កន្លងទៅថ្មីៗនេះ ខេត្តបាត់ដំបងក្លាយជាខេត្តដំបូងគេរបស់កម្ពុជា ដែលត្រូវបានចុះក្នុងបញ្ជីចូលរួមជាមួយបណ្តាញទីក្រុងច្នៃប្រឌិតរបស់អង្គការយូណេស្កូ UNESCO Creative Cities Network ឬហៅកាត់ថា UCCN ផ្នែកម្ហូបអាហារ (Gastronomy)។
ដោយឡែក ការកំណត់យកក្រុងបាត់ដំបង ជាទីក្រុងប្រកបដោយភាពច្នៃប្រតិដ្ឋនៃអាហារដ្ឋាន គឺជាសក្ខីភាពមួយចំពោះកិច្ចខិតខំប្រឹងប្រែង និងការប្តេជ្ញាចិត្តដ៏យូរអង្វែងរបស់ខេត្តបាត់ដំបងក្នុងការទាញយកវប្បធម៌ និងការច្នៃប្រឌិតសម្រាប់ការអភិវឌ្ឍន៍ទីក្រុងប្រកបដោយនិរន្តរភាព។
ការដាក់បញ្ចូលខេត្តបាត់ដំបងជាទីក្រុងច្នៃប្រឌិតរបស់អង្គការយូណេស្កូក្នុងប្រភេទអាហារូបត្ថម្ភ មិនត្រឹមតែបង្ហាញពីមុខម្ហូបដ៏ពិសេសរបស់ខ្លួនប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែវាថែមទាំងមានឥទ្ធិពលលើវិស័យម្ហូបអាហារដើម្បីបង្កើនការអភិវឌ្ឍន៍ក្នុងស្រុក និងការផ្លាស់ប្តូរវប្បធម៌ពិភពលោកផងដែរ។
ម្យ៉ាងទៀត ការទទួលស្គាល់ក្រុងបាត់ដំបងជាទីក្រុងច្នៃប្រឌិតនៃអាហារដ្ឋាន គឺជាការសរសើរដល់ទ្រព្យសម្បត្តិវប្បធម៌របស់ទីក្រុង ហើយនឹងមានសារៈសំខាន់ជាខ្លាំងក្នុងការលើកកម្ពស់វប្បធម៌ ភាពច្នៃប្រតិដ្ឋ ជាពិសេសលើកកម្ពស់កំណើនសេដ្ឋកិច្ច និងប្រាក់ចំណូលទេសចរណ៍របស់សហគមន៍។ មិនត្រឹមតែប៉ុណ្ណោះ វិស័យម្ហូបអាហារក៏ជាវិស័យមួយដែលរួមចំណែករុញវិស័យទេសចរណ៍ឱ្យកាន់តែល្បីរន្ទឺផងដែរ។ អ្នកទេសចរអាចទៅទស្សនាប្រទេសមួយ ដោយមូលហេតុនៃភាពល្បីល្បាញរបស់វិស័យម្ហូបអាហារនេះផងដែរ។
នាថ្ងៃនៃទិវាទីក្រុងពិភពលោក មានទីក្រុងចំនួន៥៥ ចូលរួមជាមួយបណ្តាញទីក្រុងច្នៃប្រតិដ្ឋរបស់អង្គការយូណេស្កូ (UCCN) បន្ទាប់ពីមានការចាត់តាំងដោយអគ្គនាយកអង្គការយូណេស្កូ Audrey Azoulay ។ ទីក្រុងថ្មី រួមទាំងបាត់ដំបងនៃប្រទេសកម្ពុជា ត្រូវបានទទួលស្គាល់ចំពោះការប្តេជ្ញាចិត្តយ៉ាងមុតមាំរបស់ យូណេស្កូ ក្នុងការទាញយកវប្បធម៌ និងភាពច្នៃប្រឌិតជាផ្នែកនៃយុទ្ធសាស្ត្រអភិវឌ្ឍន៍ និងការបង្ហាញការអនុវត្តប្រកបដោយភាពច្នៃប្រឌិតក្នុងការរៀបចំផែនការទីក្រុង។
ជាមួយនឹងការបន្ថែមចុងក្រោយបំផុត បច្ចុប្បន្នមានទីក្រុងចំនួន៣៥០ នៅក្នុងប្រទេសជាង១០០ ដែលតំណាងឱ្យវិស័យច្នៃប្រឌិតចំនួន៧ រួមមាន៖ សិប្បកម្ម និងសិល្បៈប្រជាប្រិយ ការរចនា ភាពយន្ត អាហារូបត្ថម្ភ អក្សរសាស្ត្រ សិល្បៈប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយ និងតន្ត្រី។
គួរបញ្ជាក់ថា នៅឆ្នាំ២០២៣ អង្គការយូណេស្កូកម្ពុជាបានផ្តល់ជំនួយបច្ចេកទេសដល់រាជរដ្ឋាភិបាលកម្ពុជា និងសម្របសម្រួលសកម្មភាពកសាងសមត្ថភាពសម្រាប់ការផ្សព្វផ្សាយបណ្តាញទីក្រុងច្នៃប្រឌិតរបស់អង្គការយូណេស្កូ (UCCN) ដែលរៀបចំដោយសាលាក្រុងបាត់ដំបង រួមជាមួយក្រសួងទេសចរណ៍ និងក្រសួងវប្បធម៌ និងវិចិត្រសិល្បៈនៅបាត់ដំបង។
យ៉ាងណាមិញ មុខម្ហូបក្នុងស្រុកដែលល្បីៗប្រចាំខេត្តបាត់ដំបងរួមមាន៖ ណែមបាត់ដំបង (ត្រីទន់) ប្រហុកបាត់ដំបង អាម៉ុកបាត់ដំបង ក្រឡាញ់បាត់ដំបង (អង្ករដំណើបក្នុងបំពង់ឬស្សី) សង្វាក់បាត់ដំបង ល្ហុងបាត់ដំបង កន្ទួយហេសបាត់ដំបង អង្ករសំរូបបាត់ដំបង ទឹកក្រូច បាត់ដំបង៕