ប្រទេសកម្ពុជាគ្រោងរៀបចំបង្កើតនិមិត្តសញ្ញាគុណភាពផលិតផលជលផលកម្ពុជាលើកដំបូង

ភ្នំពេញ ៖ ក្រោមការគាំទ្រពីសហភាពអឺរ៉ុប គម្រោង  UNIDO-CAPFish ក្នុងកិច្ចសហការជាមួយរដ្ឋបាលជលផលកម្ពុជាបានរៀបចំសិក្ខាពិគ្រោះយោបល់ជាមួយភាគីពាក់ព័ន្ធ ដើម្បីពិនិត្យមើល និងពិភាក្សាលើសេចក្តីព្រាងស្តីពីទំរង់ បែបបទនៃនិមិត្តសញ្ញាគុណភាពកម្ពុជា (CQS) ដើម្បីលើកកម្ពស់គុណភាព និងសុវត្ថិភាពផលិតផលរបស់ខ្លួន។

សិក្ខាសាលពិគ្រោះយោបល់ជាមួយភាគីពាក់ព័ន្ធនេះ បានផ្តល់ជាវេទិកាឱ្យតួអង្គក្នុងវិស័យជលផល និងវិស័យពាក់ព័ន្ធអាចជួបជជែកពិភាក្សាអំពីតម្រូវការ និងទិដ្ឋភាពផ្លូវច្បាប់របស់សេចក្តីព្រាងនេះ។  CQS នេះមានលក្ខណៈប្រាកដនិយម ហើយសហគ្រាសកែច្នៃផល និងផលិតផលជលផលអាចយកទៅអនុវត្តបានដើម្បីបង្កើនភាពប្រកួតប្រជែង និងការពារសុខភាពសាធារណៈ។

CQS ជាយន្តការទទួលស្គាល់ក្រោមរូបភាពស្ម័គ្រចិត្ត ដើរតួជាវិធានការដើម្បីលើកកម្ពស់ប្រព័ន្ធសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារមុននឹងឈានទៅដល់ប្រព័ន្ធគ្រប់គ្រងគុណភាពផ្លូវការ។ និមិត្តសញ្ញានេះត្រូវបានរៀបចំបង្កើតឡើងផ្អែកលើបទដ្ឋានគោលនៃសេចក្តីណែនាំំអំពីតម្រូវការអប្បបរមានៃការអនុវត្តអនាម័យល្អ (GHPs)/ការអនុវត្តផលិតកម្មល្អ (GMPs) និងក្របខណ្ឌគតិយុត្តជាធរមានស្តីពីសុវត្ថិភាពចំណីអាហាររបស់ប្រទេសកម្ពុជា អាស៊ាន ចិន កូរ៉េ និងជប៉ុន។

ជាមួយគ្នានេះ CQS ត្រូវបានបង្កើតឡើងសំដៅបម្រើដល់ឧស្សាហកម្មកែច្នៃផលនិងផលិតផលជលផលជាចម្បង។ វាត្រូវបានប្រើប្រាស់សម្រាប់សហគ្រាសកែច្នៃផល និងផលិតផលជលផលនៅផ្សារទំនើប ផ្សារចែកចាយផលិតផល (green shops) និងអ្នកចែកចាយបន្តដែលមានគុណវុឌ្ឍិគ្រប់គ្រាន់ដូចជា អ្នកបោះដុំ ពាណិជ្ជករ និងអ្នកនាំចេញផលិតផលដែលមានទីតាំង បរិក្ខារ សម្ភារៈសម្រាប់ផលិត កែច្នៃ វេចខ្ចប់ រក្សាទុក ដឹកជញ្ជូន នាំចេញ ឬអ្នកលក់រាយផលនិងផលិតផលជលផល។

ទំរង់ និងបែបបទរបស់ CQS រួមទាំងឧបករណ៍ សម្ភារៈគាំទ្រនានាត្រូវបានផលិតនិងចងក្រងឡើងក្រោមរូបភាព និងកិច្ចដំណើរការប្រកបដោយនិរន្តរភាពនិងបរិយាប័ន្ន ដូចជាការទទួលយកមតិយោបល់ជាសាធារណៈ ការវាយតម្លៃសាកល្បង កិច្ចប្រជុំនិងសិក្ខាសាលាពិគ្រោះយោបល់ជាមួយភាគីពាក់ព័ន្ធជាដើម។ ជាទិសដៅ គ្រោងការណ៍ CQS នេះនឹងត្រូវអនុម័តជាផ្លូវការដោយក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់  និងនេសាទនាដើមខែមេសា ឆ្នាំ២០២២។

បណ្ឌិត សេតធី ស៊ីថារ៉ាម៉ា ថមបាធូ ប្រធានទីប្រឹក្សាបច្ចេកទេសរបស់គម្រោង UNIDO-CAPFish Capture បានបញ្ជាក់ថា នៅពេលត្រូវបានដាក់ឱ្យដំណើរការនាពេលខាងមុខ  CQS  អាចនឹងជួយលើកកម្ពស់ម៉ាកសញ្ញាផលិតផលជលផលរបស់ប្រទេសកម្ពុជា  ដោយបន្ថែមលើការពង្រឹងគុណភាពនិងការអនុវត្តវិធានសុវត្តិភាពចំណីអាហារ។  ការណ៍នេះនឹងលើកកម្ពស់ភាពប្រកួតប្រជែងរបស់សហគ្រាស និងការប្រកបធុរកិច្ចរបស់ខ្លួនផងដែរ។ លោក ខូវ គួង អនុប្រធានរដ្ឋបាលជលផលបានបពា្ជាក់ថា ការសម្រេចបានម្ហូបអាហារដែលមានគុណភាព និងសុវត្ថិភាពនៅក្នុងខ្សែច្រវ៉ាក់តម្លៃជលផលក្រោយប្រមូលផល ជាការចង់បាន និងប្រយោជន៍សម្រាប់មនុស្សគ្រប់រូប ពោលគឺទាំងបងប្អូនប្រជានេសាទ វារីវប្បករ អ្នកកែច្នៃ អ្នកតាក់តែង គោលនយោបាយ និងអ្នកប្រើប្រាស់។ ក្របខណ្ឌគតិយុត្ត និងបទដ្ឋានសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារដែលមានទម្ងន់ដូចជា CQS គឺជាតម្រូវការដែលមិនអាចខ្វះបានក្នុងការការពារសុខភាពអ្នកប្រើប្រាស់ និងលើកកម្ពស់ភាពប្រកួតប្រជែងរបស់ឧស្សាហកម្មទាំងនៅក្នុងទីផ្សារក្នុងស្រុក និងទីផ្សារនាំចេញ។ ការបង្កើត CQS អាចជួយដោះស្រាយបញ្ហាប្រឈមនៅក្នុងវិស័យជលផលនិងវារីវប្បកម្មដើម្បីរួមចំណែកដល់ការអភិវឌ្ឍជលផលក្រោយប្រមូលផល តាមរយៈការពង្រឹងការអនុវត្តច្បាប់និងស្ថាប័ន ដោយមានការចូលរួមពីវិស័យឯកជនលើការប្រើប្រាស់នវានុវត្តន៍និងការអនុវត្តល្អប្រសើរនានា៕


របាយការណ៍ថ្មីៗ

មើលទាំងអស់ ➧

ព័ត៌មានទូទៅ

មើលទាំងអស់ ➧

ស្វែងយល់ពីបច្ចេកទេសដាំដំណាំផ្ទី ងាយៗមិនចំណាយកម្លាំងច្រើន ប៉ុន្តែទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់

ជំនួញ, ព្រឹត្តិការណ៍

• 24/07/2024

ផ្ទី ជាដំណាំមួយប្រភេទងាយស្រួលដាំដុះ ទទួលបានផលច្រើន និងមានតម្រូវការទីផ្សារល្អ

ការិយាល័យជួល ​ទំហំ​ជិត​២០ម៉ឺន​ម៉ែត្រការ៉េ​បន្ថែមទៀត រំពឹងចាក់​បញ្ចូល​ក្នុងទីផ្សារ​​​ក្នុងឆ្នាំ២០២៤​នេះ

ព្រឹត្តិការណ៍, អចលនទ្រព្យ

• 24/07/2024

កំណើននៃ​តម្រូវការ​និងការ​ផ្គត់ផ្គង់ការិយាល័យ​ក្នុង​រាជធានីភ្នំពេញ បានកើន​ឡើងជា​បន្តបន្ទាប់​​ក្រោយ​វិបត្តិកូវីដ​១៩ ដោយ​សហគ្រិន​ឬម្ចាស់​ក្រុមហ៊ុន​ជាច្រើន​ បាន​ផ្លាស់....

Kamala Harris ស្ត្រីជនជាតិអាមេរិកកាត់ឥណ្ឌាដំបូងបំផុតកំពុងឈរឈ្មោះជាបេក្ខភាពប្រធានាធិបតី

ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត

• 24/07/2024

Kamala Harris ស្ត្រីជនជាតិអាមេរិកកាត់ឥណ្ឌាដំបូងបំផុត ប្រែពីអាជីពមេធាវីក្លាយជាបេក្ខភាពប្រធានាធិបតី

NBC ៖ ទុនបម្រុងអន្តរជាតិរបស់កម្ពុជាមានការប្រែប្រួលតិចតួចក្នុងឆមាសទី១ ឆ្នាំ២០២៤

ព្រឹត្តិការណ៍, ហិរញ្ញវត្ថុ

• 24/07/2024

គិតត្រឹមឆមាសទី១ ឆ្នាំ២០២៤ កម្ពុជាមានទុនបម្រុងអន្តរជាតិ ២០ ប៊ីលានដុល្លារអាមេរិក

យុវជនចំនួន ២០០នាក់ទៀត ត្រៀមចាក់បញ្ចូលក្នុងទីផ្សារការងារទេសចរណ៍

ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត

• 24/07/2024

សិក្ខាកាមចំនួន ២០០នាក់ទៀត ត្រៀមចាក់បញ្ចូលក្នុងទីផ្សារការងារទេសចរណ៍លើជំនាញការិយាល័យជួរមុខ

រដ្ឋមន្ត្រីពាណិជ្ជកម្ម ជំរុញពង្រឹងគុណភាព និងសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ ដើម្បីប្រកួតប្រជែង និងផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារ

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 24/07/2024

រដ្ឋមន្ត្រីពាណិជ្ជកម្ម ជំរុញពង្រឹងគុណភាព សុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារចាប់ពីកសិដ្ឋានដល់កន្លែងបរិភោគ

ក្រសួងរៀបចំដែនដីកំណត់ចក្ខុវិស័យលើការងារអាទិភាពចំនួន៣ ដើម្បីសម្រេចយុទ្ធសាស្ត្របញ្ចកោណ

ព្រឹត្តិការណ៍, អចលនទ្រព្យ

• 24/07/2024

យុទ្ធសាស្ត្របញ្ចកោណដំណាក់កាលទី១ នៅត្រង់បញ្ចកោណ​ទី៤ មុំទី៤ បានលើកឡើងអំពីការពង្រឹងលើការការគ្រប់គ្រង ធ្វើទំនើបកម្មនគរូបនីយកម្ម

ឯកអគ្គរដ្ឋទូតចិនប្រចាំនៅកម្ពុជា កំពុងជួយផ្សព្វផ្សាយលើកស្ទួយវិស័យទេសចរណ៍កម្ពុជាទៅកាន់ពិភពលោក

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 24/07/2024

ជាជំហានវិជ្ជមានមួយរបស់ឯកឧត្តម ឯកអគ្គរដ្ឋទូតចិនដែលទើបតែងតាំងថ្មី ក្នុងការផ្សព្វផ្សាយវិស័យទេសចរណ៍របស់កម្ពុជា

អាជីវកម្មដាំដើមអម្ពិល បេះត្រួយលក់ អាចមានតម្លៃប្រមាណ ១៨០០០រៀល ទៅ ២០ ០០០ រៀល ក្នុងមួយគីឡូក្រាម

ជំនួញ, ព្រឹត្តិការណ៍

• 23/07/2024

មិនធម្មតា ទីផ្សារត្រួយអម្ពិលគេអាចលក់បានក្នុងចន្លោះពី ១៨០០០ - ២០០០០រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម