ភ្នំពេញ ៖ ស្ថាប័នធំៗចំនួន២ រួមមានអង្គការ SNV ដែលមានប្រភពមកពីប្រទេសហូឡង់ និងក្រុមហ៊ុនឯកជនខូហ្វី (Kofi) នៅកម្ពុជាបានចុះកិច្ចព្រមព្រៀងផ្តល់ហិរញ្ញប្បទាន ដើម្បីអភិវឌ្ឍន៍ពង្រីកការដាំដុះ និងលើកកម្ពស់គុណភាពដំណាំកាហ្វេមណ្ឌលគីរីឱ្យស្របតាមលក្ខណៈបច្ចេកទេសតម្រូវតាមស្តង់ដារទីផ្សារទាំងក្នុង និងក្រៅប្រទេស។
ឯកឧត្តម ឌិត ទីណា រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ បានលើកឡើងនៅថ្ងៃដើមសប្ដាហ៍នេះថា ការចុះអនុស្សរណៈខាងលើ គឺជាការផ្សព្វផ្សាយសកម្មភាពលើកកម្ពស់បរិស្ថាន និងជួយដល់កសិករកម្ពុជា តាមរយៈការដាំកាហ្វេតាមបច្ចេកទេសដែលមានគុណភាពស្តង់ដារទទួលស្គាល់ទាំងថ្នាក់ជាតិ និងអន្តរជាតិ ដោយរំពឹងថាកាហ្វេកម្ពុជានឹងត្រូវបានគេស្គាល់នៅលើពិភពលោក។
ឯកឧត្តមបានបញ្ជាក់ថា ៖
“ក្រសួងកសិកម្ម ស្វាគមន៍ និងគាំទ្រជានិច្ច ទាំងលើទិដ្ឋភាពបច្ចេកទេស, ច្បាប់ និងពាណិជ្ជកម្មនៃការចុះអនុស្សរណៈ (MoU) លើកិច្ចសហប្រតិបត្តិការរវាងក្រុមហ៊ុនខូហ្វី និងអង្គការ SNV ប្រទេសហូឡង់ និងការប្រែប្រួលអាកាសធាតុ (DFCD) ក្នុងចូលរួមកាត់បន្ថយបញ្ហាបម្រែបម្រួលអាកាសធាតុ ដើម្បីលើកកម្ពស់ជីវភាពប្រជាពលរដ្ឋពីសំណាក់វិស័យឯកជន តាមរយៈការដាំកាហ្វេគោរពតាមគោលការណ៍បរិស្ថាន និងចាប់យកឱកាសបង្កើនប្រាក់ចំណេញ”
ឯកឧត្តមរដ្ឋមន្ត្រី បានគូសបញ្ជាក់ថា ៖
“ខ្ញុំសង្ឃឹមថា កិច្ចសហការនេះ ព្រមទាំងផលិតផលកាហ្វេកម្ពុជាដែលដាំដុះនៅលើទឹកដីខេត្តមណ្ឌលគិរី នឹងដើរឈានហួសពីទីផ្សារក្នុងស្រុក ហើយឈានឆ្ពោះទៅកាន់ទីផ្សារអន្ដរជាតិនាពេលខាងមុខ ហើយដើម្បីសម្រេចការងារនេះ ក្រសួងនឹងជួយជ្រោមជ្រែងលើការដាំកាហ្វេនេះឱ្យបានត្រឹមត្រូវតាមស្តង់ដារ ថែមទាំងមានទីផ្សារ មានផែនការវិនិយោគច្បាស់លាស់ និងមាននិរន្តរភាពសេដ្ឋកិច្ច”
តំណាងឱ្យក្រុមហ៊ុនខូហ្វី លោក ហ៊ឺ តារា បានលើកឡើងដែរថា ការចុះ MOU នេះ ជាការបើកទំព័រថ្មីរបស់ក្រុមហ៊ុនខូហ្វី ក៏ដូចជាប្រជាកសិករ ដាំកាហ្វេនៅខេត្តមណ្ឌលគីរីផងដែរ ដោយក្រុមហ៊ុនបានបេ្ដជ្ញាចិត្តក្នុងការអភិវឌ្ឍដំណាំកាហ្វេនៅខេត្តមណ្ឌលគិរី ក្នុងគោលបំណងកែលំអគុណភាព និងពង្រីកការដាំដុះ ដំណាំកាហ្វេឱ្យស្របតាមតម្រូវការទីផ្សារ និងបង្កើនផលិតភាពដែលអាចឱ្យកសិករទទួលបាននូវជីវភាពល្អប្រសើរពីដំណាំកាហ្វេ។
លោក តារា បានបន្ថែមថា ៖
“នៅក្នុងគម្រោងនេះក្រុមហ៊ុននឹងបង្កើតជាទីតាំងប្រមូលទិញ និងស្តុកទុកគ្រាប់កាហ្វេ កន្លែងកែឆ្នៃគ្រាប់កាហ្វេ កន្លែងបណ្តុះកូនពូជ និងស្រាវជ្រាវដំណាំកាហ្វេ ហើយក្រុមហ៊ុននឹងបង្កើតជាកសិដ្ឋានគំរូ ដើម្បីបណ្តុះបណ្តាលបងប្អូនកសិករ ហើយក៏ជា កន្លែងអប់រំសាធារណៈ ដែលនឹងអាចទាក់ទាញភ្ញៀវទេសចរ ដែលស្រឡាញ់ និងចូលចិត្តទទួលទានកាហ្វេផងដែរ”
តំណាងឱ្យក្រុមហ៊ុនខូហ្វីរូបនេះបានបញ្ជាក់ដូច្នេះថា ក្រៅពីជួយទ្រទ្រង់ និងលើកស្ទួយជីវភាពប្រជាកសិករដំណាំកាហ្វេ ក្រុមហ៊ុនក៏មានការសង្ឈឹមយ៉ាងមុះមុតថា ក្នុងថ្ងៃអនាគត គ្រាប់កាហ្វេក្នុងស្រុក អាចនឹងមានគុណភាពល្អល្បីល្បាញនៅលើទីផ្សារអន្តរជាតិ និងនាំចេញទៅក្រៅប្រទេសផងដែរ។
បច្ចុប្បន្ននេះ ដំណាំកាហ្វេក្នុងខេត្តមណ្ឌលគិរីកំពុងដាំដុះដោយជនជាតិដើមភាគតិចព្នង ដែលមានទិន្នផល និងគុណភាពមិនទាន់ប្រសើរ ដោយខ្វះជំនាញបច្ចេកទេសក្នុងការដាំដុះ ការថែទាំនាពេលដាំដុះ និងការទុកដាក់ក្រោយពេលប្រមូលផល។ ការកែឆ្នៃពីគ្រាប់កាហ្វេទុំ មកជាគ្រាប់កាហ្វេឆៅ ឬគ្រាប់កាហ្វេបៃតង បានធ្វើឡើងតាមទម្លាប់ពីមុនៗតាមគ្នា និងដោយផ្ទាល់ដៃ ដែលជាហេតុផលធ្វើឱ្យគុណភាពធ្លាក់ចុះ ហើយត្រូវប្រើប្រាស់កំលាំងពលកម្មច្រើន គ្រាប់កាហ្វេឆៅក៏ទទួលបានតម្លៃទាប និងគ្មានទីផ្សារច្បាស់លាស់។
បើតាមអ្នជំនាញកសិកម្ម ដំណាំកាហ្វេអាចប្រមូលផលបានក្រោយពីដាំក្នុងរយៈពេល ៤ឆ្នាំ ហើយក្នុង១ឆ្នាំ អាចប្រមូលផលបាន ៤ ទៅ៥ តោនក្នុងទំហំដី១០ហិកតា ។ សម្រាប់តម្លៃវិញគឺផ្លែកាហ្វេស្រស់ក្នុង១គីឡូតម្លៃ៤ដុល្លារ កាហ្វេគ្រាប់ស្ងួតតម្លៃ៥ដុល្លារ និងកាហ្វេកិនរួច តម្លៃ៨ដុល្លារ។
សម្រាប់ដំណាំកាហ្វេ មានដាំនៅខេត្តមណ្ឌលគិរីច្រើន ទោះបីមិនមែនជាកន្លែងដែលអំណោយផលខ្លាំងសម្រាប់ដំណាំកាហ្វេក៏ដោយចុះ ព្រោះដំណាំកាហ្វេមានប្រភពពីតំបន់អាហ្វ្រិក និងត្រូវការលក្ខខណ្ឌច្រើន។ តែការដាំដំណាំកាហ្វេមិនមែនជាបញ្ហាឡើយសម្រាប់ពលរដ្ឋកម្ពុជាដែលប្រកបរបរដាំកាហ្វេ ព្រោះទាំងការដាំដុះ និងថែទាំមិនខុសគ្នានឹងដំណាំផ្សេងប៉ុន្មាននោះទេ។
សូមបញ្ជាក់ថា បណ្ដុំកសិករដែលដាំដុះដំណាំកាហ្វេបច្ចុប្បន្នមានប្រមាណ ៦០គ្រួសារ ក្នុងសហគមន៍ដាំកាហ្វេចំនួន២ ស្ថិតនៅស្រុកពេជ្រាដា ខេត្តមណ្ឌលគិរី។ បច្ចុប្បន្ន កាហ្វេមានតម្លៃចន្លោះពី៨ ពាន់ទៅ១ម៉ឺនរៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាមសម្រាប់គ្រាប់កាហ្វេស្រស់ ខណៈដែលមណ្ឌលគិរី មានផ្ទៃដីដាំដុះកាហ្វេចំនួន ៣៦៤ ហិកតា ដែលអាចផលិតគ្រាប់កាហ្វេបានប្រមាណ ៦០០តោនក្នុងមួយឆ្នាំ ៕