ភ្នំពេញ ៖ ជ្រក់ជើងមាន់ គឺជាអាហារកែច្នៃមួយប្រភេទដែលប្រជាជន ពិសេសយុវវ័យនិយមទទួលទាន ដោយសារតែជ្រក់ជើងមាន់មានរសជាតិឆ្ងាញ់បែបជូរ និងហឹរ ដែលជារសជាតិពេញនិយមសម្រាប់យុវវ័តែម្ដង។ ដោយមើលឃើញពីតម្រូវការទីផ្សារបែបនេះ យុវតីមួយរូបបានចាប់ផ្ដើមផលិត និងលក់ជ្រក់ជើងមាន់ដើម្បីរកចំណូលបន្ថែមសម្រាប់គ្រួសារ។
កញ្ញា ហួន ស៊ីវយីង និស្សិតម្នាក់រស់នៅទីក្រុងភ្នំពេញ និងមានស្រុកកំណើតនៅខេត្តព្រះវិហារ បានប្រាប់ AMS ថា កញ្ញាចាប់ផ្ដើមលក់ជ្រក់ជើងមាន់ ដោយសារតែចង់រកចំណូលក៏ដូចជាសម្រាលបន្ទុកក្នុងគ្រួសារ។
កញ្ញាបញ្ជាក់ថា៖
“ពេលទំនេរ ខ្ញុំធ្វើជ្រក់ជើងមាន់លក់តាំងពីរៀនថ្នាក់ទី១១ នៅវិទ្យាល័យនៅឯខេត្ត ដោយសារតែខ្ញុំចង់រកចំណូលបន្ថែម ហើយចង់សម្រាលបន្ទុកគ្រួសារបានខ្លះ”
កញ្ញាបានបន្តថា ជ្រក់ជើងមាន់របស់កញ្ញាមានតម្លៃ ១ ម៉ឺនរៀល ក្នុងមួយប្រអប់ ហើយជាធម្មតា កញ្ញាធ្វើតាមការកម្ម៉ង់របស់ភ្ញៀវ ដើម្បីឱ្យភ្ញៀវទទួលបានជ្រក់ថ្មីៗតែម្ដង។ ជាមធ្យម ក្នុងជើងមាន់ប្រមាណ ២ គីឡូក្រាម កញ្ញាអាចធ្វើ ឬច្នៃជាជ្រក់ជើងមាន់បាន ៧ ប្រអប់ផងដែរ។
ចំពោះគ្រឿងផ្សំ ដើម្បីធ្វើជ្រក់ជើងមាន់បាន កញ្ញា ហួន ស៊ីវយីង ត្រូវការ ជើងមាន់ ខ្ទឹមស ខ្ញី រំដេង ស្លឹកក្រូចសើច ម្ទេស គល់ស្លឹកគ្រៃ អំបិល ស្ករ ប៊ីចេង ពិសេសគឺក្រូចឆ្មារ ដោយសារអតិថិជនចូលចិត្តរសជាតិជូរ និងហឹរ។ កញ្ញាបន្តថា អតិថិជនភាគច្រើនជាមិត្តភក្ដិ ក៏ដូចជាមិត្តក្នុងបណ្ដាញសង្គមដែលតែងតែកម្ម៉ង់ទិញនៅតាមផេកហ្វេសប៊ុកជាដើម។
ចំណែចំណុចពិសេសរបស់ជ្រក់ជើងមាន់ដែលអតិថិជនតែងតែកោតសរសើរនិងគាំទ្រគឺ រសជាតិ ជូរ និងហឹរ ដឹតល្អ។ លើសពីនេះ ទោះជ្រក់ជើងមាន់ធ្វើថ្មីៗក៏ដោយ ក៏វានៅតែមានរសជាតិល្មមអាចញ៉ាំបានភ្លាមៗតែម្ដង ដោយមិនបាច់ទុកយូរនោះឡើយ ហើយក៏មានថែមបន្លែសម្រាប់ផ្ទាប់ ដូចជាការរ៉ុត និងខ្ញីផងដែរ។
ពាក់ព័ន្ធនឹងវិធីធ្វើវិញ ដំបូងកាត់ជើងមាន់ជាដុំតូចៗ លាងសម្អាតដោយច្របាច់អំបិលឱ្យស្អាត រួចដាក់ស្រុះក្នុងទឹកក្ដៅដែលមានដាក់គល់ស្លឹកគ្រៃ រំដេង ខ្ញី ស្លឹកក្រូចសើច និងខ្ទឹមស ដើម្បីកាត់ក្លិនឆ្អាប។ លុះជើងមាន់ឆ្អិនហើយ ស្រង់វាចេញដាក់ត្រាំក្នុងទឹកកដើម្បីធ្វើឱ្យជើងមាន់រឹង និងស្រួយល្អ។ បន្ទាប់មក បុកទឹកត្រីដើម្បីលាយដោយប្រើគ្រឿងផ្សំដូចជាម្ទេស ខ្ទឹមស អំបិល ប៊ីចេង ក្រូចឆ្មារ ទឹកត្រីដើមតាមបរិមាណជើងមាន់ រួចហើយ ទើបលាយច្របល់ជាមួយជើងមាន់ ទុកប្រមាណ ៣០ នាទី ហើយដាក់ចូលក្នុងទូរទឹកកកឱ្យត្រជាក់ជាការស្រេច។
សម្រាប់ការចាប់ផ្ដើម កញ្ញា ស៊ីវយីង បានបញ្ជាក់ដែរថា ពុំបានប្រើដើមទុនអ្វីច្រើនទេ ពោលគឺមានដើមទុនតិចតួច ដោយសារនៅខេត្ត មានគ្រឿងផ្សំមានខ្លួនឯងដូចជាស្លឹកគ្រៃ ម្ទេស ស្លឹកក្រូចសើចជាដើម ហើយអ្វីដែលត្រូវចំណាយគឺជើងមាន់ និងគ្រឿងទេសប៉ុណ្ណោះ។
ចំពោះផលលំបាកវិញ ភាគច្រើនទាក់ទងនឹងពេលវេលា ដោយសារ កញ្ញា ត្រូវជាប់រៀនផង និងធ្វើការផង ហើយត្រូវដឹកឱ្យភ្ញៀវភ្លាមៗទៀត នៅពេលរងចាំអ្នកដឹកជញ្ជូនអាចយូរ ព្រោះភ្ញៀវខ្លះរងចាំពុំបាន ដែលតម្រូវឱ្យកញ្ញាចេញដឹកជូនភ្ញៀវខ្លួនឯងតែម្ដង។ ជាចុងក្រោយ កញ្ញាក៏សូមអរគុណដល់អតិថិជនដែលតែងតែគាំទ្រជ្រក់ជើងមាន់របស់កញ្ញា ហើយកញ្ញាក៏មានគម្រោងចង់ពង្រីកអាជីវកម្មឱ្យកាន់តែធំ និងបំពេញតម្រូវការអតិថិជនឱ្យបានកាន់តែច្រើនផងដែរ៕
ជីវប្រវត្តិ: ជានិស្សិតនៃសាលកវិទ្យាល័យភូមិន្ទភ្នំពេញ ដេប៉ាតឺម៉ង់ប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយ និងសារគមនាគមន៍។ បច្ចុប្បន្ន ជាអ្នករាយការណ៍ព័ត៌មាននៅ AMS Economy ។
របាយការណ៍ថ្មីៗ
មើលទាំងអស់ ➧ព័ត៌មានទូទៅ
មើលទាំងអស់ ➧បុរសម្នាក់កែច្នៃត្រឡោកដូងទៅជាធ្យូងអនាម័យ ជួយដល់សុខមាលភាពប្រជាជន
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច
• 26/04/2024
ជំនួសឱ្យការយកឈើទៅដុត បុរសម្នាក់បានប្រមូលយកត្រឡោកដូងដែលគេកោសសាច់រួច ទៅដុតឱ្យចេញជាធ្យូងអនាម័យ។
Hilltribe Organics ជួយបង្កើនប្រាក់ចំណូលជនជាតិភាគតិចនៅប្រទេសថៃជាង ៥០០ ដុល្លារក្នុងមួយខែពីការចិញ្ចឹមមាន់យកស៊ុតសរីរាង្គ
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច
• 26/04/2024
Hilltribe Organics បានរួមបញ្ចូលជនជាតិដើមភាគតិចដែលចិញ្ចឹមមាន់យកស៊ុតទៅក្នុងខ្សែសង្វាក់តម្លៃនៃផលិតផលសរីរាង្គរបស់ខ្លួន និងបានជួយបង្កើនប្រាក់ចំណូលរបស់ពួកគេបីដង ឬជាង ៥០០ ដុល្លារក្នុងមួយខែ
Doi Kham ក្រុមហ៊ុនធុរកិច្ចបរិយាបន្នថៃផ្តោតសំខាន់ជួយគាំទ្រជីវភាពក្រុមកុលសម្ព័ន្ធភ្នំ
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច
• 26/04/2024
Doi Kham បានជួយគាំទ្រដល់ក្រុមពលរដ្ឋកុលសម្ព័ន្ធជាច្រើនរយពាន់គ្រួសារតាមរយៈការទទួលទិញគ្រាប់កាហ្វេដែលមានគុណភាពខ្ពស់ដោយផ្ទាល់ពីសហគមន៍ទាំងនេះ