ភ្នំពេញ ៖ ពូជគ្រាប់ស្វាយចន្ទី M23 ជាពូជដែលមានការពេញនិយមដាំដុះច្រើនជាងគេ ពូជនេះមានគ្រាប់ធំល្អ មានរសជាតិឆ្ងាញ់ និងអាចផ្ដល់ទិន្នផលបានខ្ពស់ជាងពូជផ្សេងៗទៀត។ នេះបើតាមការឱ្យដឹងពី ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ។
លោក អួន ស៊ីឡុត ប្រធានសមាគមស្វាយចន្ទីកម្ពុជាបានឱ្យដឹងថា ពូជស្វាយចន្ទីប្រភេទនេះកំពុងមានប្រជាប្រិយភាពក្នុងចំណោមកសិករក្នុងស្រុក។ ប៉ុន្តែសម្រាប់ស្វាយចន្ទីពូជ M23 នេះគឺទាមទារការថែទាំខ្ពស់ពីកសិករ ដោយមិនអាចដើរចោលបាននោះទេ។ ពូជប្រភេទនេះផងដែរ មានជាពូជស្រាល (ប្រមូលផលបានលឿន) និងពូជធ្ងន់ (ត្រូវការរយៈពេលយូរ) ដែលជាលក្ខណៈពិសេសខុសពីពូជដទៃទៀត ដូចជា ពូជ M1 ឬ SM1, M23, IM4, M10, H09, M7 និង SAN1 ជាដើម។
លោកបានបន្តទៀតថា ពូជ M23 នេះ មានលក្ខណៈធន់នឹងអាកាសធាតុជាងពូជដទៃទៀត ដោយទិន្នផល M23 ខ្ពស់ជាងពូជដទៃ ៣០ភាគរយ ដែលទិន្នផលជាមធ្យមអាចទទួលបានប្រមាណ ២តោនក្នុង ១ហិកតា ទើបធ្វើឱ្យកសិករនិយមចូលចិត្តដាំពូជនេះជាងពូជផ្សេងៗទៀត ខណៈដែលបច្ចុប្បន្ននេះពូជគ្រាប់ស្វាយចន្ទីប្រភេទ M23 បាន និងកំពុងដាំដុះនៅលើផ្ទៃដីប្រមាណជា ៦០% នៃផ្ទៃដីសរុបទូទាំងប្រទេស។
លោក ហួត ដារ៉ា ជាកសិករម្នាក់ដែលដាំដុះពូជស្វាយចន្ទី និងផ្សុំាកូនស្វាយចន្ទី M23 បានរៀបរាប់ឱ្យដឹងពីភាពជោគជ័យនៃការលក់ និងដាំដុះរបស់ខ្លួន នៅលើផ្ទៃដីដាំដុះប្រមាណជា ៦ហិកតា ព្រមទាំងផ្សុំាកូនចន្ទីលក់នៅទូទាំងខេត្តព្រះវិហារ។
កសិកររូបនេះបានបន្តឱ្យដឹងថា ៖
“កសិករមានការនិយមចូលចិត្តទិញពូជនេះយកទៅដាំជាងពូជផ្សេងៗ ដែលក្នុងមួយខែៗខ្ញុំអាចរកបាន ៧០០ ទៅ ៨០០ដុល្លារ ពីការលក់ពូជនេះ។”
ដោយមានការសិក្សា និងមានជំនាញផ្សុំាផ្ទាល់ លោកក៏បានស្រាវជ្រាវធ្វើយ៉ាងណាឱ្យកូនចន្ទីដែលផ្សុំាបានមានគុណភាពល្អ និងអាចផ្ដល់ទិន្នផលខ្ពស់ដល់កសិករផងដែរ។ សម្រាប់លោកផ្ទាល់ លោកក៏ណែនាំឱ្យប្រជាកសិករប្រើប្រាស់ពូជនេះក្នុងការដាំដុះផងដែរ ថ្វីបើវាមានគ្រាប់ធំ ត្រូវតាម ស្តង់ដារនាំចេញ ហើយងាយស្រួលក្នុងការយកទៅកែច្នៃបន្តទៀត ព្រោះថាគ្រាប់មានរសជាតិ ឆ្ងាញ់។
យោងតាមសេចក្តីព្រាងគោលនយោបាយជាតិស្តីពីស្វាយចន្ទី ឆ្នាំ២០២២-២០២៧ បានបង្ហាញឲ្យដឹងថា បច្ចុប្បន្នកម្ពុជាមានខេត្តចំនួន១០ ដែលមានផ្ទៃដីដាំដុះស្វាយចន្ទី។ ខេត្តទាំង១០នេះ រួមមាន ខេត្តកំពង់ធំ រតនគិរី ក្រចេះ កំពង់ចាម ព្រះវិហារ ស្ទឹងត្រែង ឧត្តរមានជ័យ ត្បូងឃ្មុំ មណ្ឌលគិរី និងសៀមរាប។ យ៉ាងណាមិញ ផលិតផលគ្រាប់ស្វាយចន្ទីឆៅ ក្នុងពិភពលោក មានការកើនឡើង ១២ ដង ក្នុងរយៈពេល ៥០ ឆ្នាំ ចុងក្រោយនេះ ពោលគឺចាប់ពីតិចជាង ៣០០ ០០០ តោន ក្នុងឆ្នាំ ១៩៦១ ដល់ ៣,៧ លាន តោន ក្នុងឆ្នាំ ២០០៨។
ជាការកត់សម្គាល់ ការដាំដុះមានការកើនឡើងនៅប៉ុន្មានទសវត្សរ៍ចុងក្រោយនេះ ហើយផលិតផលស្ទើរតែកើនឡើងទ្វេដងពីឆ្នាំ ២០០០ ដល់ ២០០៨ ដោយសារការកើនឡើង ២៧ ភាគរយ នូវផ្ទៃដីដាំដុះក្នុងពិភពលោក ហើយទិន្នផលជាមធ្យមក្នុងពិភពលោកកើនឡើងជាង ៥០ ភាគរយ។ នេះបើតាមក្រសួង កសិកម្ម រុក្ឋាប្រមាញ់ និងនេសាទ។
គួររំលឹកផងដែរថា នៅក្នុងឆ្នាំ ២០២២ កម្ពុជានាំចេញគ្រាប់ស្វាយចន្ទីឆៅទៅទីផ្សារអន្តជាតិ ៦៧ម៉ឺនតោន គិតជាទឹកប្រាក់ ១ពាន់ ៧៧ លានដុល្លារអាមេរិក ក្នុងនោះប្រទេសដែលនាំចូលគ្រាប់ស្វាយចន្ទីពីកម្ពុជា មានជាអាទិ៍ ប្រទេស វៀតណាម ជប៉ុន និង ចិន ខណៈប្រទេសផ្សេងៗទៀតក៏កំពុងតែសម្លឹងមើលឱកាសក្នុងការនាំចូលគ្រាប់ស្វាយចន្ទីកម្ពុជាទៅកាន់ទីផ្សារប្រទេសខ្លួនដែរ៕