ភ្នំពេញ៖ ក្រសួងឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍ បានចាប់ផ្តើមអនុវត្តកម្មវិធីប្រកួតប្រជែង ថ្នាលបណ្តុះអាជីវកម្មសម្រាប់ការអភិវឌ្ឍផលិតផលម្ហូបអាហារ ក្រោមប្រធានបទ «ការកែច្នៃអាហារសម្រន់ពីបន្លែ ផ្លែឈើ និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ» ក្នុងគោលបំណងបំផុសគំនិតច្នៃប្រឌិត និងសហគ្រិនភាពក្នុងវិស័យម្ហូបអាហារ។
កម្មវិធីប្រកួតប្រជែងនេះលើកទឹកចិត្តដល់និស្សិតសាកលវិទ្យាល័យដែលសិក្សាជំនាញវិទ្យាសាស្ត្រអាហារ និងជំនាញពាក់ព័ន្ធឱ្យបណ្តុះគំនិតច្នៃប្រឌិត និងប្រែក្លាយគំនិតទាំងនោះទៅជាផលិតផលអាហារសម្រន់ដែលមានគុណភាពខ្ពស់ និងអាចដាក់លក់នៅលើទីផ្សារ។
ឯកឧត្តម ញឹម ខេមរា រដ្ឋលេខាធិការប្រចាំការនៃក្រសួងឧស្សាហកម្ម វិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍ បានលើកឡើងថា តាមរយៈកម្មវិធីប្រកួតប្រជែងនេះ ក្រសួងរួមចំណែកអភិវឌ្ឍធនធានមនុស្ស និងជំរុញនវានុវត្តន៍ក្នុងវិស័យកែច្នៃម្ហូបអាហារ ព្រមទាំងផ្តល់ឱកាសឱ្យក្រុមនិស្សិតចូលរួមប្រកួតប្រជែង ដើម្បីអភិវឌ្ឍខ្លួនជាសហគ្រិនជោគជ័យ និងជួយដល់សង្គម តាមរយៈការប្រើប្រាស់វត្ថុធាតុដើមជាកសិផលក្នុងស្រុក ដើម្បីបង្កើតតម្លៃបន្ថែមសម្រាប់សេដ្ឋកិច្ច។
ក្រោមជំនួយរបស់រដ្ឋាភិបាលចិន តាមរយៈក្របខ័ណ្ឌកិច្ចសហប្រតិបត្តិការមេគង្គ-ឡានឆាង កម្មវិធីប្រកួតប្រជែង «ថ្នាលបណ្តុះអាជីវកម្មសម្រាប់ការអភិវឌ្ឍផលិតផលម្ហូបអាហារ» គាំទ្រដល់កិច្ចខិតខំប្រឹងប្រែងរបស់កម្ពុជា ក្នុងការពង្រឹងខ្សែច្រវាក់តម្លៃវិស័យកសិ-ឧស្សាហកម្ម និងជំរុញកំណើនសេដ្ឋកិច្ចប្រកបដោយចីរភាព និងបរិយាបន្ន។
ការកែច្នៃបន្លែ និងផ្លែឈើ ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់នៅក្នុងវិស័យសេដ្ឋកិច្ច និងសម្រាប់ទ្រទ្រង់ការរស់នៅរបស់មនុស្ស។ ការកែច្នៃផលិតផលកសិកម្មដែលត្រូវបំលែងពីបន្លែស្រស់ឲ្យទៅជាអាហារមួយបែបទៀតមានរសជាតិទ្រទ្រង់ជីវិត និងរក្សាទុកគុណភាពចំណីអាហារបានយូរ។ ផលិតផលកសិកម្មទាំងនេះរួមមានដូចជា កន្ទួត ប៉េងប៉ោះ ល្ហុង ត្រាវ សណ្តែកសៀង ចេក ម្នាស់ ពោត ឆៃថាវ សណ្តែកដី ស្ពៃ ត្រសក់ ស្វាយ ខ្ទឹម ត្រកួន ម្ទេស គ្រាប់ជី ដំឡូង ចេក ត្រាវ សារ៉ង។ល។ ផលិតផលកសិកម្មទាំងនេះ នៅពេលខ្លះសំបូរហូរហៀរ និងមានតម្លៃថោក ពេលខ្លះត្រូវបានគេបោះចោលដោយឥតប្រយោជន៍ តែពេលខ្លះមានតម្លៃខ្ពស់ហួសពីការស្មាន ជាពិសេសនៅរដូវប្រាំង។ ផលិតផលទាំងនេះ វាមានសារៈសំខាន់ណាស់សំរាប់ការរស់នៅរបស់ប្រជាពលរដ្ឋតាមសហគមន៍ និងជនបទ។ ដូច្នេះ ដើម្បីឲ្យវាមានតម្លៃ និងមានប្រយោជន៍ជៀសវាងការបោះចោល ត្រូវតែចេះកែច្នៃផលិតផលកសិផលទាំងនេះឲ្យមានសារៈប្រយោជន៍សម្រាប់ទុកទទួលទានថ្ងៃក្រោយ ឬអាចលក់ដូរបានក្នុងតម្លៃខ្ពស់ ឬអាចសមរម្យជាងបន្លែស្រស់៕