ភ្នំពេញ ៖ តម្លៃផលិតផលម្រេចកំពតបានឡើងថ្លៃជាបន្តបន្ទាប់ក្នុងរយៈពេលប៉ុន្មានឆ្នាំចុងក្រោយនេះ ដែលធ្វើឱ្យកសិករដាំដុះម្រេចក្នុងខេត្តកំពតទទួលបានការសាទរយ៉ាងខ្លាំង ប៉ុន្តែទិន្នផលសរុបរបស់ម្រេចកំពតក្នុងរយៈពេល ២-៣ ឆ្នាំចុងក្រោយនេះ មានការធ្លាក់ចុះមិនមានកំណើននោះទេបើទោះបីជាតម្លៃម្រេចហក់ឡើងក្ដី ។
បើតាមលោក ស៊ីម សុទុម ប្រធានសមាគមលើកកម្ពស់ម្រេចខេត្តកំពតបានប្រាប់ AMS Economy នៅព្រឹកថ្ងៃទី១៤ ខែតុលា ឆ្នាំ២០២៥ តាមទូរសព្ទឱ្យដឹងថា ម្រេចខេត្តកំពតមានទីផ្សារយូរមកហើយ ហើយតម្លៃម្រេចក៏បានហក់ឡើងជាបន្តបន្ទាប់ដែរ ដោយម្រេចខ្មៅអាចលក់បានក្នុងតម្លៃ ១៨ដុល្លារអាម៉េរិកក្នុងមួយគីឡូក្រាម ម្រេចក្រហមលក់បានក្នុងតម្លៃ ២៩ដុល្លារអាម៉េរិក និងម្រេចស អាចលក់ក្នុងតម្លៃ៣១ដុល្លារអាម៉េរិកក្នុងមួយគីឡូក្រាម ។

លោកបន្តថា ថ្វីត្បិតតែតម្លៃម្រេចបានហក់ឡើងមួយកម្រិតទៀតក្តី ប៉ុន្តែការដាំដុះបន្ថែមក៏មិនមានច្រើន ហើយទិន្នផលក៏មិនកើន ផ្ទុយទៅវិញ មានតែធ្លាក់ចុះ ដោយសារកត្តាអាកាសធាតុ ។
លោកថា ៖
« ម្រេចកំពត ខុសពីម្រេចនៅតំបន់ផ្សេង ហើយបើសិនជាបងប្អូនកសិករចង់ផលិតម្រេចកំពតដែលអាចលក់បានក្នុងតម្លៃខ្ពស់នេះ ពួកគាត់ត្រូវគោរពតាមស្តង់ដារតម្រូវដែលមានភាពពិបាកខ្លាំង ដូចជាមិនត្រូវថ្នាំគ្រប់ប្រភេទនៅក្នុងចម្ការម្រេច ហើយក៏មិនត្រូវដាំដំណាំផ្សេងលាយឡំនៅក្នុងចម្ការម្រេចតែមួយដែរ ។ ម្រេចកំពត ដែលអាចលក់បានតម្លៃខ្ពស់ជាងម្រេចសរីរាង្គ ដូច្នេះ ការថែទាំមានភាពពិបាកខ្លាំង ដោយកសិករត្រូវនៅចាំមើលថែចម្ការម្រេចជាប្រចាំ ដូច្នេះហើយ ទើបការបង្កបង្កើនផលម្រេចខេត្តកំពតមិនទទួលបានផលច្រើនដូចម្រេចនៅតំបន់ផ្សេង»។
លោកបញ្ជាក់ថា បច្ចុប្បន្ននេះ ផ្ទៃដីដាំដំណាំម្រេចកំពតមានប្រមាណ ២២៧ ហិកតា ដោយមានកសិករដាំដុះប្រមាណជាង ៣៤០គ្រួសារ និងអាចទទួលទិន្នផលក្នុងរង្វង់ប្រមាណ ១៣០តោន ឬអាចលើស ឬនៅក្រោមនេះអាស្រ័យលើអាកាសធាតុអំណោល ។ ជាក់ស្ដែងកាលពីឆ្នាំកន្លងទៅ ទិន្នផលបានធ្លាក់ចុះជាងនេះ ដោយសារតែអាកាសធាតុក្ដៅខ្លាំង ហើយឆ្នាំ២០២៥ និង២០២៦ ក៏មិនរំពឹងថាអាចទទួលបានទិន្នផលខ្ពស់ជាងនេះដែរ ។

លោក អូន វិបុល ផលិតករម្រេចខេត្តកំពតម្នាក់បានប្រាប់ឱ្យដឹងថា បច្ចុប្បន្ននេះ ម្រេចកំពតហាក់មានហាងឆេងខ្ពស់ ទាំងក្រុមហ៊ុនមកទាក់ទងទិញតាមសមាគមក៏ច្រើន ខាងក្រុមហ៊ុនខាងក្រៅមករកទិញផ្ទាល់ៗក៏ច្រើន ហើយកសិករខ្លះដែលត្រូវការលុយបន្ទាន់ៗ អាចលក់ឱ្យក្រុមហ៊ុនដែលមកទិញខាងក្រៅ តែតម្លៃរាងទាបជាងការលក់តាមរយៈសមាគម ។
លោកបន្តថា គ្រប់ចម្ការម្រេចនៅក្នុងខេត្តកំពតមិនមែនសុទ្ធតែចាត់ចូលជាម្រេចកំពត ឬអ្នកផលិតម្រេចកំពត ( GI ) នោះទេ ពីព្រោះថាការផលិតម្រេចកំពតឱ្យមានការទទួលស្គាល់ពីសមាគម ឬក្រុមហ៊ុននាំចេញ ត្រូវគោរពតាមស្តង់ដាររបស់គេ ដូចជា មិនត្រូវដាំដំណាំផ្គួបផ្សំនៅក្នុងចម្ការម្រេច ដូចជាម្ទេស ល្ពៅ ពោត ឬដំណាំផ្សេង ។ ក្នុងន័យនេះ ចម្ការម្រេច ត្រូវមានតែម្រេចមួយមុខប៉ុណ្ណោះ ទើបគុណភាពម្រេចល្អ ឈ្ងុយ ហឹរ និងមានការទទួលស្គាល់ពីអន្តរជាតិ ។

លោក វិបុល បានមើលឃើញថា កសិករដែលដាំដុះម្រេចនៅខេត្តកំពត ចាប់ផ្ដើមមានជីវភាពធូរធា និងបានពង្រីកការដាំដុះជាបន្តបន្ទាប់ក្នុងពេលម្រេចបន្តឡើងថ្លៃ ប៉ុន្តែចង់បានម្រេចដែលអាចលក់បានថ្លៃត្រូវតែមានស្តង់ដារដាំដុះស្របតាមតម្រូវរបស់ក្រុមហ៊ុននាំចេញ ហើយក៏ធ្វើឱ្យកេរ្តិ៍ឈ្មោះម្រេចកំពតកាន់តែល្បីលើឆាកអន្តរជាតិ ៕




វិថីហិរញ្ញវត្ថុ





















Account
Security
Favourite Content