សុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ និងការអនុវត្តល្អក្នុងផលិតកម្ម ជាចំណុចសំខាន់ដែលម្ចាស់សគ្រាសត្រូវយកចិត្តទុកដាក់ 

នៅក្នុងវិស័យម្ហូបអាហារ ការរក្សាបាននូវអនាម័យ រសជាតិ សុវត្ថិភាព ឱ្យត្រូវតាមស្តង់ដារ ជាចំណុចសំខាន់ណាស់សម្រាប់សហគ្រិនភាព មិនថាខ្នាតតូច មធ្យម ឬខ្នាតធំនោះទេ។ ជាមួយគ្នានេះ ដើម្បីជាការពង្រឹងស្មារតី និងចែករំលែកនូវចំណេះដឹងបន្ថែមដល់ម្ចាស់សហគ្រាសមួយចំនួនក្នុងការរក្សាសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ សិក្ខាសាលាមួយត្រូវបានរៀបចំឡើងក្រោមប្រធានបទ «សុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ និងការអនុវត្តល្អក្នុងផលិតកម្ម»។ 

នៅក្នុងសិក្ខាសាលា ដែលត្រូវបានធ្វើឡើងនៅមណ្ឌល CAMKPI កាលពីថ្ងៃទី១៣-១៤ ខែឧសភា ឆ្នាំ២០២៣ ក្រោមប្រធានបទ«សុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ និងការអនុវត្តល្អក្នុងផលិតកម្ម» មានការណែនាំស្តង់ដារសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ និងស្តង់ដាររៀបចំហេដ្ឋារចនាសម្ព័ន្ធសម្រាប់សហគ្រាសធុនមីក្រូ តូច និងមធ្យម ដោយមានការចូលរួមពីសំណាក់គ្រូបង្វឹកដ៏មានជំនាញចំនួន២នាក់ ភ្ញៀវកិត្តិយសក្នុងការពិភាក្សាចំនួន ៧នាក់ ដោយក្នុងនោះមាន២នាក់មកពី FQMS និងអ្នកចូលរួមដែលជាម្ចាស់សហគ្រាសចំណីអាហារចំនួន ៣០នាក់។

ឆ្លៀតក្នុងឱកាសនេះដែរ អ្នកស្រី សែម ស្រីតូច ជាសហស្ថាបនិក អ៊ី ភី អិល ផូលីនែត (E P L Pollinate) និងជាអ្នកតំណាងរបស់សិក្ខាសាលានេះ បានមានប្រសាសន៍ឱ្យដឹងថា សម្រាប់សិក្ខាសាលានេះ បានរៀបចំឡើងដោយផ្ដោតទៅលើផ្នែកម្ហូបអាហារ ដោយសារតែសង្កេតឃើញថា អាជីវកម្មដែលផ្ដោតទៅលើផ្នែកនេះមានច្រើននៅប្រទេសកម្ពុជា តែផ្នែកស្តង់ដារ អនាម័យ គឺនៅមានកម្រិតនៅឡើយ ដូច្នេះហើយទើបមានការបង្កើតវគ្គនេះឡើងដើម្បីផ្ដល់ជាចំណេះដឹង ក៏ដូចជាដាស់តឿនដល់ម្ចាស់សហគ្រាស មិនថាធុនមីក្រូ តូច ឬមធ្យមនោះទេ ឱ្យមានការយកចិត្តទុកដាក់ទៅលើការរក្សាអនាម័យបានគ្រប់ជ្រុងជ្រោយ ឬផ្ដល់ចំណេះដឹងបន្ថែមទាក់ទងនឹងស្តង់ដារអនាម័យដើម្បីរៀបចំ និងត្រៀមខ្លួនក្នុងការអភិវឌ្ឍសហគ្រាសបន្តបន្ទាប់ទៀត។

អ្នកស្រីបានបញ្ជាក់ថា ៖

“យើងបានចូលរួមចំណែកក្នុងការបណ្ដុះគំនិត ណែនាំដល់ម្ចាស់សហគ្រាសម្ហូបអាហារទាំង ៣០រូប អំពីគុណភាព ស្តង់ដារអនាម័យ និងការត្រួតពិនិត្យសំខាន់ៗទៅលើសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ ដោយសារវិស័យនេះត្រូវយកចិត្តទុកខ្លាំង ចៀសវាងផ្ដល់ផលប៉ះពាល់ និងមានហានិភ័យចំពោះសុខភាពអ្នកទទួលទានផ្ទាល់តែម្ដង។”

អ្នកស្រីបន្តថា ៖

“សម្រាប់សិក្ខាសាលានេះក៏មានចែករំលែកអំពី FQMS (Food Quality Management Solution) ដែលក្រុមអ្នករៀបចំចំនួន ៨នាក់ ធ្លាប់ទទួលបានការបណ្ដុះបណ្ដាលវគ្គសុវត្ថិភាពចំណីអាហារពីប្រទេសជិតខាង ហើយយល់ថាកម្មវិធីនេះល្អ និងគួរចែករំលែកបន្តដល់សហគ្រាសក្នុងស្រុកយើងឱ្យបានដឹង និងចាប់ផ្ដើមអនុវត្តធ្វើជាគំរូដល់ម្ចាស់សហគ្រាសដទៃទៀត។”

ត្បិតថា ការរៀបចំសិក្ខាសាលានេះលើកដំបូង ប៉ុន្តែអ្នកស្រី សែម ស្រីតូច បានបញ្ជាក់ថា ហាក់ទទួលបានជោគជ័យ និងលទ្ធផលល្អច្រើន ដោយសារមានអ្នកចុះឈ្មោះចូលរៀនច្រើនលើសចំនួនកំណត់ ជាពិសេសបងប្អូនដែលពាក់ព័ន្ធនឹងវិស័យម្ហូបអាហារ បដិសណ្ឋារកិច្ច និងនិស្សិតផ្នែកចំណីអាហារ ប៉ុន្តែអាចជ្រើសរើសបានត្រឹមតែចំនួនកំណត់ ៣០នាក់ប៉ុណ្ណោះ។

បន្ថែមលើនេះ សម្រាប់អ្នកចូលរួមទាំងពីរថ្ងៃនេះ ឃើញថាម្ចាស់សហគ្រាសនីមួយៗមានភាពរីករាយក្នុងការចូលរួមចែករំលែកបទពិសោធ ពិភាក្សា ប្ដូរយោបល់គ្នា និងអំពីការអនុវត្ត ត្រួតពិនិត្យ និងបញ្ហាប្រឈមក្នុងប្រតិបត្តិការគ្រប់គ្រងសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារនៅក្នុងសហគ្រាសរបស់ខ្លួន។ កម្មវិធីសិក្ខាសាលានេះ ត្រូវបានរៀបចំឡើងក្រោមកិច្ចសហការឧបត្ថម្ភពី NEW ZEALAND Foreign Affaires and Trade Aid Program តាមរយៈ MI (Mekong Institute) ៕  


របាយការណ៍ថ្មីៗ

មើលទាំងអស់ ➧

ព័ត៌មានទូទៅ

មើលទាំងអស់ ➧

ធនាគារកណ្តាលអាម៉េរិកកាត់បន្ថយអត្រាការប្រាក់ជាលើកដំបូងក្នុងរយៈពេល ៤ ឆ្នាំចុងក្រោយ

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 19/09/2024

កាលពីថ្ងៃពុធកន្លងទៅនេះ ធនាគារកណ្តាលអាម៉េរិកបានកាត់បន្ថយអត្រាការប្រាក់កម្ចីក្នុងអត្រា ៤,៧៥ ភាគរយទៅ ៥ ភាគរយ ដើម្បីទប់ទល់នឹងអតិផរណា និងដោះស្រាយបញ្ហាទីផ្សារការងារ

ឥណ្ឌា បង្ហាញមហិច្ឆតាកាន់តែច្បាស់ក្នុងការបង្កើនថាមពលស្អាតទ្វេដងត្រឹមឆ្នាំ២០៣០ តាមរយៈកញ្ចប់ជំនួយហិរញ្ញវត្ថុសរុបដល់ទៅ ៣៨៦ពាន់លានដុល្លារ

ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត

• 19/09/2024

រដ្ឋាភិបាលឥណ្ឌានឹងប្រើប្រាស់ថវិកា ៣៨៦ពាន់លានដុល្លារ ក្នុងការគាំទ្រទៅដល់ការធ្វើបដិវត្តសេដ្ឋកិច្ចដែលមិនប៉ះពាល់ដល់បរិស្ថាន ពោលទៅលើការអភិវឌ្ឍថាមពលស្អាត

ប្រទេសជិតខាងកម្ពុជាចំនួន៥ បន្តរងគ្រោះដោយព្យុះ Yagi បង្កឱ្យមានអ្នកស្លាប់ជាង ៦០០នាក់ ខណៈដែលវៀតណាមរងគ្រោះសេដ្ឋកិច្ចធ្ងន់ធ្ងរជាងគេ

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 19/09/2024

ប្រទេសជិតខាងកម្ពុជាចំនួន៥ បន្តរងគ្រោះដោយព្យុះ Yagi បង្កឱ្យមានអ្នកស្លាប់ជាង៦០០នាក់ ខណៈដែលវៀតណាមរងគ្រោះសេដ្ឋកិច្ចធ្ងន់ធ្ងរជាងគេ

ឯកឧត្តមនាយឧត្តមសេនីយ៍ សៅ សុខា ៖ THACO AGRI រួមចំណែកសំខាន់ដល់ការអភិវឌ្ឍន៍សេដ្ឋកិច្ច-សង្គមក្នុងស្រុក

ព្រឹត្តិការណ៍, អត្ថបទពាណិជ្ជកម្ម

• 19/09/2024

ឯកឧត្តម នាយឧត្តមសេនីយ៍ សៅ សុខា បានលើកឡើងថា គម្រោងកសិកម្មដ៏ធំ និងទំនើបរបស់ THACO AGRI បានរួមចំណែកសំខាន់ដល់ការអភិវឌ្ឍន៍សេដ្ឋកិច្ច-សង្គមក្នុងស្រុក

សហគ្រិនស្ត្រីខ្មែរម្នាក់ កែច្នៃកសិផលក្នុងស្រុកទៅជាផលិតផលប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃដែលមានគុណភាព និងជួយដល់កសិករ

ជំនួញ, ព្រឹត្តិការណ៍

• 18/09/2024

ក្រុមហ៊ុនក្នុងស្រុកមួយដែលផ្តើមចេញពីសហគ្រាសខ្នាតមធ្យម បានព្យាយាមស្វែកវិធីសាស្ត្រកែច្នៃកសិផលដែលគ្មានទីផ្សារ និងមានតម្លៃថោក ដូចជា ស្ពៃ ម្នាស់ ស្លឹកគ្រៃ ទៅជាសាប៊ូដែលផលិតផលថ្មីសម្រាប់ប្រើប្រាស់ប្រចាំថ្ងៃយ៉ាងមានប្រជាប្រិយភាព។

កម្ពុជា – សហភាពអឺរ៉ុប រៀបចំកិច្ចសន្ទនារវាងរដ្ឋ និងឯកជនលើកទី១ ដោះស្រាយបញ្ហាប្រឈមរបស់វិនិយោគិនអឺរ៉ុប

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 18/09/2024

កម្ពុជា និង សហភាពអឺរ៉ុប បានរៀបចំកិច្ចសន្ទនារវាងរដ្ឋ និង ឯកជនលើកទី១ ក្នុងគោលបំណងថែរក្សា និង ដោះស្រាយបញ្ហាប្រឈមរបស់វិនិយោគិនអ៊ឺរ៉ុប ។

ឆ្នាំ២០១៥ និង​ឆ្នាំ២០១៩ ជា​វេលា​ដែលសន្ទុះនៃការវិនិយោគ​លើ​គម្រោង​ខុនដូ​ផ្ទុះឡើងខ្លាំង​នៅ​រាជធានីភ្នំពេញ

ព្រឹត្តិការណ៍, អចលនទ្រព្យ

• 18/09/2024

និយាយពីទីផ្សារ​ខុនដូនៅកម្ពុជា នៅឆ្នាំ២០១៥ និងឆ្នាំ២០១៩ ជា​ពេលវេលា​ដែមានការ​វិនិយោគ​លើអគារ​ខុនដូច្រើនមិនធ្លាប់​មាននៅក្នុងប្រវត្តិសាស្ត្រអចលនទ្រព្យកម្ពុជា

លីបង់ ចោទប្រកាន់ អ៊ីស្រាអែល លើករណីផ្ទុះម៉ាស៊ីនផ្ញើសារ Pager ដែលបង្កឲ្យមានមនុស្សស្លាប់ និងរងរបួស

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 18/09/2024

កាលពីថ្ងៃអង្គារ៍កន្លងទៅនេះ មានករណីផ្ទុះម៉ាស៊ីនផ្ញើសារ Pager ដែលបានសម្លាប់មនុស្ស ៩ នាក់ និងរបួសជិត ៣ ០០០ នាក់នៅក្នុងប្រទេសលីបង់

ស្ថាប័នពាក់ព័ន្ធសហការគ្នាជំរុញការផ្សព្វផ្សាយចំណេះដឹងហិរញ្ញវត្ថុដល់ប្រជាជនឱ្យកាន់តែ​ទូលំទូលាយ

ព្រឹត្តិការណ៍, ហិរញ្ញវត្ថុ

• 18/09/2024

ចំណេះដឹងផ្នែកហិរញ្ញវត្ថុមានសារៈសំខាន់ណាស់សម្រាប់ការរស់នៅរបស់ប្រជាជន ហើយប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយកាន់តែដើរតួនាទីសំខាន់នៅក្នុងការជំរុញរឿងនេះ។

ជប៉ុន កំពុងជួបបញ្ហាខ្វះខាតស្រូវ-អង្ករ ខណៈដែលតម្លៃកសិផលទាំង២កើនឡើងថ្លៃ

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 18/09/2024

ក្នុងមួយឆ្នាំៗ ជប៉ុនផលិតអង្ករតិចជាង ៧ លានតោន ប្រហាក់ប្រហែលការប្រើប្រាស់ក្នុងស្រុក ដោយសារគោលនយោបាយដ៏តឹងរឹងរបស់រដ្ឋាភិបាលបានរក្សាតុល្យភាពផលិត រហូតធ្វើឲ្យទីផ្សារងាយរងគ្រោះខ្លាំងចំពោះការកើនឡើងនៃតម្រូវការ