នៅក្នុងវិស័យម្ហូបអាហារ ការរក្សាបាននូវអនាម័យ រសជាតិ សុវត្ថិភាព ឱ្យត្រូវតាមស្តង់ដារ ជាចំណុចសំខាន់ណាស់សម្រាប់សហគ្រិនភាព មិនថាខ្នាតតូច មធ្យម ឬខ្នាតធំនោះទេ។ ជាមួយគ្នានេះ ដើម្បីជាការពង្រឹងស្មារតី និងចែករំលែកនូវចំណេះដឹងបន្ថែមដល់ម្ចាស់សហគ្រាសមួយចំនួនក្នុងការរក្សាសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ សិក្ខាសាលាមួយត្រូវបានរៀបចំឡើងក្រោមប្រធានបទ «សុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ និងការអនុវត្តល្អក្នុងផលិតកម្ម»។
នៅក្នុងសិក្ខាសាលា ដែលត្រូវបានធ្វើឡើងនៅមណ្ឌល CAMKPI កាលពីថ្ងៃទី១៣-១៤ ខែឧសភា ឆ្នាំ២០២៣ ក្រោមប្រធានបទ«សុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ និងការអនុវត្តល្អក្នុងផលិតកម្ម» មានការណែនាំស្តង់ដារសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ និងស្តង់ដាររៀបចំហេដ្ឋារចនាសម្ព័ន្ធសម្រាប់សហគ្រាសធុនមីក្រូ តូច និងមធ្យម ដោយមានការចូលរួមពីសំណាក់គ្រូបង្វឹកដ៏មានជំនាញចំនួន២នាក់ ភ្ញៀវកិត្តិយសក្នុងការពិភាក្សាចំនួន ៧នាក់ ដោយក្នុងនោះមាន២នាក់មកពី FQMS និងអ្នកចូលរួមដែលជាម្ចាស់សហគ្រាសចំណីអាហារចំនួន ៣០នាក់។
ឆ្លៀតក្នុងឱកាសនេះដែរ អ្នកស្រី សែម ស្រីតូច ជាសហស្ថាបនិក អ៊ី ភី អិល ផូលីនែត (E P L Pollinate) និងជាអ្នកតំណាងរបស់សិក្ខាសាលានេះ បានមានប្រសាសន៍ឱ្យដឹងថា សម្រាប់សិក្ខាសាលានេះ បានរៀបចំឡើងដោយផ្ដោតទៅលើផ្នែកម្ហូបអាហារ ដោយសារតែសង្កេតឃើញថា អាជីវកម្មដែលផ្ដោតទៅលើផ្នែកនេះមានច្រើននៅប្រទេសកម្ពុជា តែផ្នែកស្តង់ដារ អនាម័យ គឺនៅមានកម្រិតនៅឡើយ ដូច្នេះហើយទើបមានការបង្កើតវគ្គនេះឡើងដើម្បីផ្ដល់ជាចំណេះដឹង ក៏ដូចជាដាស់តឿនដល់ម្ចាស់សហគ្រាស មិនថាធុនមីក្រូ តូច ឬមធ្យមនោះទេ ឱ្យមានការយកចិត្តទុកដាក់ទៅលើការរក្សាអនាម័យបានគ្រប់ជ្រុងជ្រោយ ឬផ្ដល់ចំណេះដឹងបន្ថែមទាក់ទងនឹងស្តង់ដារអនាម័យដើម្បីរៀបចំ និងត្រៀមខ្លួនក្នុងការអភិវឌ្ឍសហគ្រាសបន្តបន្ទាប់ទៀត។
អ្នកស្រីបានបញ្ជាក់ថា ៖
“យើងបានចូលរួមចំណែកក្នុងការបណ្ដុះគំនិត ណែនាំដល់ម្ចាស់សហគ្រាសម្ហូបអាហារទាំង ៣០រូប អំពីគុណភាព ស្តង់ដារអនាម័យ និងការត្រួតពិនិត្យសំខាន់ៗទៅលើសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារ ដោយសារវិស័យនេះត្រូវយកចិត្តទុកខ្លាំង ចៀសវាងផ្ដល់ផលប៉ះពាល់ និងមានហានិភ័យចំពោះសុខភាពអ្នកទទួលទានផ្ទាល់តែម្ដង។”
អ្នកស្រីបន្តថា ៖
“សម្រាប់សិក្ខាសាលានេះក៏មានចែករំលែកអំពី FQMS (Food Quality Management Solution) ដែលក្រុមអ្នករៀបចំចំនួន ៨នាក់ ធ្លាប់ទទួលបានការបណ្ដុះបណ្ដាលវគ្គសុវត្ថិភាពចំណីអាហារពីប្រទេសជិតខាង ហើយយល់ថាកម្មវិធីនេះល្អ និងគួរចែករំលែកបន្តដល់សហគ្រាសក្នុងស្រុកយើងឱ្យបានដឹង និងចាប់ផ្ដើមអនុវត្តធ្វើជាគំរូដល់ម្ចាស់សហគ្រាសដទៃទៀត។”
ត្បិតថា ការរៀបចំសិក្ខាសាលានេះលើកដំបូង ប៉ុន្តែអ្នកស្រី សែម ស្រីតូច បានបញ្ជាក់ថា ហាក់ទទួលបានជោគជ័យ និងលទ្ធផលល្អច្រើន ដោយសារមានអ្នកចុះឈ្មោះចូលរៀនច្រើនលើសចំនួនកំណត់ ជាពិសេសបងប្អូនដែលពាក់ព័ន្ធនឹងវិស័យម្ហូបអាហារ បដិសណ្ឋារកិច្ច និងនិស្សិតផ្នែកចំណីអាហារ ប៉ុន្តែអាចជ្រើសរើសបានត្រឹមតែចំនួនកំណត់ ៣០នាក់ប៉ុណ្ណោះ។
បន្ថែមលើនេះ សម្រាប់អ្នកចូលរួមទាំងពីរថ្ងៃនេះ ឃើញថាម្ចាស់សហគ្រាសនីមួយៗមានភាពរីករាយក្នុងការចូលរួមចែករំលែកបទពិសោធ ពិភាក្សា ប្ដូរយោបល់គ្នា និងអំពីការអនុវត្ត ត្រួតពិនិត្យ និងបញ្ហាប្រឈមក្នុងប្រតិបត្តិការគ្រប់គ្រងសុវត្ថិភាពម្ហូបអាហារនៅក្នុងសហគ្រាសរបស់ខ្លួន។ កម្មវិធីសិក្ខាសាលានេះ ត្រូវបានរៀបចំឡើងក្រោមកិច្ចសហការឧបត្ថម្ភពី NEW ZEALAND Foreign Affaires and Trade Aid Program តាមរយៈ MI (Mekong Institute) ៕