កែប ៖ វិស័យចិញ្ចឹមសត្វនៅកម្ពុជាជារួមតែងជួបនូវផលវិបាកជារឿយៗ ដែលបញ្ហាកន្លងមកគឺអ្នកផលិតតែងត្អូញត្អែរថាលក់បានថ្លៃទាប ប៉ុន្តែតម្លៃនៅលើទីផ្សារបែជាមានតម្លៃខ្ពស់ជាងការលក់ចេញរបស់អ្នកផលិតជាដើម។ ជាមួយគ្នានេះ ការចិញ្ចឹមសត្វក៏ត្រូវការដើមទុនច្រើនផងដែរ ក្នុងនោះមួយផ្នែកត្រូវបែងចែកទៅលើចំណីសត្វ និងមួយផ្នែកទៀតត្រូវគិតគូសម្រាប់ការគាំពារសុខភាពសត្វ។
យ៉ាងណាមិញ ប្រសិនបើអ្នកចិញ្ចឹមសត្វអាចមានលទ្ធភាពធ្វើចំណីដោយខ្លួនឯង វាពិតជារឿងដែល អាចចំណេញបានច្រើន ពោលគឺកាត់បន្ថយថ្លៃដើមផលិតបានមួយផ្នែក។ ដូចអ្វីដែលកសិករម្នាក់បានធ្វើ គឺការស្រាវជ្រាវ រិះរកវិធី ដើម្បីកិនចំណីសត្វដោយខ្លួនឯង ដោយមិនចាំបាច់ទិញពីគេ។
កសិកររូបនេះ មានទីលំនៅនៅក្នុងខេត្តកែប ដែលសព្វថ្ងៃលោកជាប្រធានបណ្ដុំចិញ្ចឹមមាន់ស្រែ។លោកបានប្រើប្រាស់នូវម៉ាស៊ីនសម្រាប់វៃចំណី ដោយមានបច្ចេកទេសកាត់បន្ថយការចំណាយ តាមរយៈការកិនកូនត្រី និងសម្បកក្ដាមជាដើម។
លោក អោម ភារុំ បានឱ្យដឹងថា លោកផលិតចំណីនេះ ដើម្បីផ្គត់ផ្គង់ការចិញ្ចឹមមាន់មេ ព្រមទាំង ផលិតកូនមាន់ដើម្បីលក់ផងដែរ។ ម្យ៉ាងទៀត លោកមើលឃើញថា បច្ចុប្បន្នទីផ្សារមាន់សាច់កំពុងមានតម្រូវការខ្ពស់។
លោក អោម ភារុំ បានបញ្ជាក់ទៀតថា លោកបានចាប់ផ្ដើមការចិញ្ចឹមមាន់ និងភ្ញាស់កូនមាន់លក់អស់រយៈពេល ៤ ឆ្នាំហើយ។ អ្វីដែលលោកកំពុងធ្វើធ្វើគឺមិនជាធំដុំទេ ពោលគឺជាលក្ខណៈគ្រួសារ ឆ្លៀតពេល ពីការធ្វើការងារប្រចាំថ្ងៃ។ រីឯចំណូលវិញលោកបានប្រាប់ថា លោកអាចចំណេញបានប្រមាណ ៥០ ម៉ឺនរៀលក្នុងមួយខែ។
លើសពីនេះ សម្រាប់ការកិនចំណីសត្វរបស់លោកវិញ គឺលោកទើបតែចាប់ផ្ដើមធ្វើ ដែលការចាប់ផ្ដើម របស់លោកគឺស្ថិតក្រោមការណែនាំ និងគាំទ្រពីមន្ត្រីជំនាញផលិតកម្ម និងពសុព្យាបាលសត្វ របស់មន្ទីរកសិម្មខេត្ត និងក្រុមការងារ Aspire។
លោក អោម ភារុំ បានថ្លែងថា ៖
“គ្រឿងផ្សំចំណី ខ្ញុំដាក់ម្សៅឆ្អឹងត្រី ពោត ចុងអង្ករ ត្រកូន (ស្លឹកឆៃយ៉ា ចកអាសូឡា) កន្ទក់ និងចំណីទាពង ហើយចាប់តាំងពីខ្ញុំកិនចំណីឱ្យមាន់ស៊ីខ្លួនឯង ខ្ញុំអាចកាត់បន្ថយការចំណាយបានប្រហែលជា ៣០%ដែរ”
បើទោះជាការកិនចំណីដោយខ្លួនឯងនេះអាចកាត់បន្ថយថ្លៃចំណាយបានច្រើន ប៉ុន្តែលោកក៏នៅជួប បញ្ហាក្នុងការស្វែងរកគ្រឿងផ្សំក្នុងការផលិតចំណីផងដែរ ដូច្នេះសម្រាប់ពេលបច្ចុប្បន្ន គឺលោកកំពុងស្រាវជ្រាវបន្ថែមទៀត ដើម្បីឱ្យការផលិតចំណីមានស្ថេរភាព ដែលអាចនាំឱ្យលោកចំណេញបានច្រើនជាមុន។
រីឯតម្លៃនៃការលក់មាន់ លោកបានបញ្ជាក់ថា សម្រាប់កូនមាន់ លោកលក់ជូនសមាជិកក្នុងក្រុមអ្នកចិញ្ចឹមមាន់ក្នុងតម្លៃ 6000៛ ក្នុងមួយក្បាល(អាយុ ២១ ថ្ងៃ)។ សម្រាប់មាន់ដែលពេញគីឡូ ឬហៅថា មាន់សាច់គឺលោកលក់ជួនឈ្មួញនៅក្នុងខេត្ត ដែលបានចុះកុងត្រាទិញជាមួយគ្នាក្នុងតម្លៃ 18000៛/គីឡូ។
ប៉ុន្តែយ៉ាងណា ដោយសារការចិញ្ចឹមសព្វថ្ងៃមានលក្ខណៈជាគ្រួសារនៅឡើយ លោកមានបំណងចង់ពង្រីកបន្ថែមទៀត តាមរយៈការយកកម្ចីពីធនាគារ។ ព្រោះបច្ចុប្បន្នកសិដ្ឋានមានមេមាន់ ៥០ ក្បាល និងឈ្មោល ១០ ក្បាល កូនមាន់ ១៣០ ក្បាល។
កសិករចិញ្ចឹមមាន់រូបនេះបានបន្តថា ៖
“ខ្ញុំមានផែនការពង្រីកផលិតកម្ម ដោយមានបំណង់ចង់ផ្លាស់ប្តូរ រោងឈើ ទៅជាដែក បង្កើនបន្ទប់ទុកដាក់មាន់បន្ថែម តាមផែនការអាជីវកម្មដែលខ្ញុំបានរៀបចំ ដើម្បីស្របតាមតម្រូវការទីផ្សារ”
សម្រាប់ការពង្រីកការចិញ្ចឹមមាន់របស់លោក នៅខែ៧ ឆ្នាំនេះ លោកចង់ឱ្យកើនមេមាន់ដល់ ១៥០ក្បាល និងជំទង់៤០ក្បាល និងពង្រីកលទ្ធភាពនៃការកិនចំណី ដើម្បីកាត់បន្ថយចំណាយ កាន់តែច្រើន៕
ដោយ ៖ កែវ បុស្បា