ភ្នំពេញ ៖ ចាប់តាំងពីថ្ងៃ១រោច ខែភទ្របទ(៣០ខែកញ្ញា) ប្រជាជនកម្ពុជា រួមមានកសិករ មន្ត្រីរាជការ អ្នកបម្រើការងារឯកជន អាជីវករលក់ដូរ កម្មករ និយោជិត សុទ្ធតែបានត្រៀមខ្លួនជាស្រេចសម្រាប់ការប្រណិប័តន៍ទៅតាមគន្លងប្រពៃណីនៃពិធីបុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌ ដែលជាពិធីបុណ្យមួយធំជាងគេនៅក្នុងចំណោមពិធីបុណ្យទាំងអស់ចំពោះអ្នកកាន់ព្រះពុទ្ធសាសនា។
អ្វីដែលជាការចាប់អារម្មណ៍ ការរៀបចំទេយ្យវត្ថុ និងចង្ហាន់ សម្ល ផ្លែឈើ នំចំណី សម្រាប់ប្រគេនព្រះសង្ឃនៅតាមបណ្តាវត្តអារាម ត្រូវបានធ្វើឡើងតាមពិធីសាសនា ដោយមានការកាន់បិណ្ឌតាមវេន របស់ពុទ្ធបរិស័ទ្ធចំណុះជើងវត្ត បានប្រើប្រាស់ផលិតផលក្នុងស្រុកច្រើនជាងមុន ហើយក៏ជាផលិតកម្មរបស់កសិករដែលធ្វើបានផងដែរ។
សម្តេចតេជោ ហ៊ុន សែន ប្រធានក្រុមឧត្តមប្រឹក្សាផ្ទាល់ព្រះមហាក្សត្រ បានផ្ញើសារជូនពរបងប្អូនប្រជាពលរដ្ឋរីករាយរាយ ជួបជុំគ្រួសារ និងទទួលបានសុខសុវត្ថិភាពក្នុងការធ្វើដំណើរគ្រប់ទីកន្លែង ក្នុងឱកាសនៃពិធីកាន់បិណ្ឌ និងបុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌខាងមុខនេះ ដែលពិធីកាន់បិណ្ឌនេះគឺប្រព្រឹត្តទៅចាប់ពីថ្ងៃ១រោច ខែភទ្របទ(៣០ខែកញ្ញា)ដល់ថ្ងៃ១៤រោច ខែភទ្របទ(១៣ខែតុលា) ឆ្នាំ២០២៣។
សម្តេចតេជោ ហ៊ុន សែន បានកត់សម្គាល់ថា ៖ « នេះជាពេលវេលាមួយដែលបងប្អូនប្រជាពលរដ្ឋពុទ្ធបរិស័ទមានឱកាសក្នុងការធ្វើបុណ្យទាន សន្សំកុសល និងជួបជុំសាច់ញាតិបងប្អូន នៅតាមទីកន្លែងជិតឆ្ងាយ ជាពិសេសតាមទីវត្តអារាមនានា»។
ជារៀងរាល់ឆ្នាំនៅពេលដល់ថ្ងៃខែដែលត្រូវប្រារព្ធពិធីបុណ្យភ្ជុំបិណ្ឌ គ្រប់បងប្អូនកូនចៅ សាច់ញាតិសន្ដានទាំងអស់ ទោះនៅទីជិត ឬទីឆ្ងាយ តែងតែធ្វើដំណើរទៅជួបជុំគ្នា ជាពិសេសឪពុកម្ដាយនៅស្រុកកណើត ដើម្បីរៀបចំម្ហូបអាហារ បាយសម្ល ចង្ហាន់យកទៅប្រគេនព្រះសង្ឃ ដែលគង់នៅវត្តអារាម។ ទាំងនេះ គឺជាទម្លាប់មួយដែលគេនិយមធ្វើតៗគ្នារបស់ជនជាតិខ្មែរជាយូរមកហើយ។
អាចារ្យធំវត្តនាគវ័ន្ត លោក អ៊ុំ ប៊ុនយឿន បានកត់សម្គាល់ថា ចាប់តាំងពីកាន់បិណ្ឌទី១ ពុទ្ធបរិស័ទ្ធដែលមានចង្ហាន់ ទេយ្យវត្ថុ មកចូលរួមក្នុងពិធីកាន់បិណ្ឌភាគច្រើសុទ្ធតែជាផលិតផលខ្មែរដែលផលិតក្នុងស្រុក។
លោកអាចារ្យ អ៊ុំ ប៊ុនយឿន បានមានប្រសាសន៍ថា៖ «ខ្មែរយើងធ្វើបាន ផលិតបានដែរ រួមមានភេសជ្ជៈ ទឹកសុទ្ធ ទឹកក្រូច និងមានបន្លែ សាច់ ជាចង្ហាន់ប្រគេនព្រះសង្ឃ ក៏ជាផលិតផលរបស់កសិករខ្មែរដែរ»។
លោក អ៊ំ ស្រីអេង ជាអ្នករស់នៅតំបន់អូឡាំពិក តែបានមកកាន់បិណ្ឌនៅវត្តគៀនឃ្លាំងបានឱ្យដឹងថា គាត់មកកាន់បិណ្ឌនៅស្រុកកំណើត(គៀនឃ្លាំង) ព្រោះជាកន្លែងតំណដូនតា។
លោកបានបន្តឱយដឹងថា សម្រាប់ផលិតផល ក៏ដូចជាចង្ហាន់ដែលយកទៅប្រគេនព្រះសង្ឃភាគច្រើនជាផលិតផលក្នុងស្រុក រាប់ទាំងបន្លែ ត្រីសាច់ ក៏ជាទិន្នផលរបស់ប្រជាកសិករខ្មែរចិញ្ចឹមដែរ។
ដោយឡែកព្រះសង្ឃ គង់នៅកុដិលេខ២១ វត្តនាគវ័ន្ត ព្រះនាម ម៉ៅ ប៊ុនធឿន បានមានសង្ឃដីកាឱ្យដឹងថា តាមការកត់សម្គាល់ឃើញថា ទេយ្យវត្ថុ និងម្ហូបអាហារ ដែលញាតិញោម យកមកធ្វើជាបាយ សម្លប្រគេនព្រះសង្ឃ ភាគច្រើនសុទ្ធតែបានប្រើប្រាស់ផលិតផលក្នុងស្រុកច្រើនជាងមុន ហើយការប្រើប្រាស់ផលិតផលក្នុងស្រុកទៀតសោតក៏ជារឿងល្អដែរ ព្រោះជាការចូលរួមគាំទ្រផលិតផលខ្មែរកាន់តែច្រើន ។
ព្រះសង្ឃ ម៉ៅ ប៊ុនធឿន បានបន្តសង្ឃដីកាថា ៖ «បើយើងគាំទ្រផលិតផលរបស់យើងនៅក្នុងស្រុកកាន់តែច្រើន កាន់តែប្រសើរ ហើយអាត្មាក៏គាំទ្រចំពោះរាល់ផលិតផលខ្មែរដែលយកមកធ្វើជាទេយ្យវត្ថុសម្រាប់ប្រគេនព្រះសង្ឃ ព្រោះរាល់ការប្រើប្រាស់ ក៏ដូចជាគាំទ្រផលិតផលខ្មែរ ក៏ជាការចូលរួមជួយលើកស្ទួយសេដ្ឋកិច្ចជាតិផងដែរ»៕