កេនយ៉ា ៖ UNFCC បានធ្វើរបាយការណ៍ចុងក្រោយមួយដែលបានបញ្ជាក់ថា ពលរដ្ឋនៅក្នុងតំបន់សាហារ៉ានៃទ្វីបអាហ្វ្រិកប្រមាណជា ៩៥០លាននាក់នាពេលបច្ចុប្បន្នកំពុងតែរស់នៅ និងពឹងផ្អែកទាំងស្រុងទៅលើការប្រើប្រាស់អុសដុត និងធ្យូងដើម្បីចម្អិនអាហារប្រចាំថ្ងៃ របស់ពួកគេ។
សកម្មភាពទាំងនេះបាននាំឲ្យកើតចេញជាការកាប់បំផ្លាញព្រៃ និងការបំពុលអាកាសយ៉ាងធ្ងន់ធ្ងរ ដែលនាំឲ្យមានការបាត់បង់ជីវិតមនុស្ស និងសត្វព្រៃរាប់លានជារៀងរាល់ឆ្នាំ។
ដោយសារមើលឃើញនូវបញ្ហាធ្ងន់ធ្ងរបែបនេះ អាជីវកម្មកើតថ្មីមួយ (Startup) របស់ប្រទេសកេនយ៉ាបានធ្វើការស្រាវជ្រាវ និងរកឃើញពីវិធីសាស្ត្រម្យ៉ាងក្នុងការច្នៃប្រឌិតដ៏អស្ចារ្យទាញយកប្រភេទរុក្ខជាតិអត់ប្រយោជន៍មួយប្រភេទគឺកំប្លោកទៅផលិតបានជាធនធានជីវៈឧស្ម័នក្នុងការយកទៅប្រើប្រាស់ចម្អិនអាហារជំនួសឲ្យធនធានធម្មជាតិខាងលើនេះ។
កំប្លោក ជារុក្ខជាតិប្រភេទស្មៅទឹកដែលមិនសូវមានប្រយោជន៍នោះទេ ហើយអាចរីកដុះដាលយ៉ាងឆាប់រហ័ស ជាពិសេសនៅតាមបឹង និងស្ទឹងនានា។ ក្រៅពីនេះ កំប្លោកក៏អាចបំផ្លាញជិវិតរបស់រុក្ខជាតិផ្សេងទៀតដែលលូតលាស់ក្បែរគ្នាផងដែរ។
ដោយឡែក Biogas International ជាអាជីវកម្មទើបតែកើតថ្មី ដែលបានបង្កើតជាគំនិតច្នៃប្រឌិត ដោយអាចទាញយកធនធានជារុក្ខជាតិមិនមានប្រយោជន៍របស់កំប្លោក ទៅជាផលិតផលដ៏មានអត្ថប្រយោជន៍បំផុតចំពោះមនុស្សទៅវិញ។ កំប្លោកត្រូវបាន Biogas ប្រមូលយកទៅកិនជាមួយនឹងម៉ាស៊ីនកែច្នៃរបស់ខ្លួន ហើយបន្តយកទៅរំលាយទៅជាសារធាតុរាវម្យ៉ាងដែលអាចផ្តល់ជាចំហេះសម្រាប់ចម្អិនអាហារបានយ៉ាងល្អ។
សម្រាប់កំប្លោកក្នុងទំហំប្រមាណ ២ ឬ៣គីឡូក្រាម អាចឲ្យ Biogas ទាញយកទៅធ្វើជាចំហេះសម្រាប់ចម្អិនអាហារ និងដាំបាយបានមួយពេលយ៉ាងគ្រប់គ្រាន់។ នេះបើយោងតាមអ្នកជំនាញរបស់ Biogas បានបញ្ជាក់ប្រាប់ ខណៈដែលបច្ចុប្បន្ន ក្រុមហ៊ុនកំពុងតែមានដំណើរការម៉ាស៊ីនផលិតជីវៈឧស្ម័ននេះបានចំនួន៥០គ្រឿង ស្ថិតនៅតាមតំបន់នានាភាគខាងលិចនៃប្រទេសកេនយ៉ាដោយមានកិច្ចសហការជាមួយនឹងក្រុមហ៊ុនយក្សអង់គ្លេសផលិតវ៉ាក់សាំងកូវីដ AstraZeneca ផងដែរ៕
ធ្លាប់បំពេញការងារជាអ្នកបកប្រែអត្ថបទសារព័ត៌មានជាភាសាខ្មែរជាមួយនឹងស្ថាប័នព័ត៌មានមួយចំនួនរយៈពេល៧ឆ្នាំ។ បទពិសោធបកប្រែប្រភេទព័ត៌មានអន្តរជាតិនយោបាយសេដ្ឋកិច្ចនិងកីឡាផង។ បច្ចុប្បន្នកំពុងបំពេញការងារជាអ្នកបកប្រែអត្ថបទសារព័ត៌មានសេដ្ឋកិច្ចអន្តរជាតិឱ្យសារព័ត៌មាន AMS Economy.