ភ្នំពេញ៖ ឯកឧត្តម ឌិត ទីណា រដ្ឋមន្ត្រីក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទ ក្នុងពិធីបិទកិច្ចប្រជុំបូកសរុបការងារសុខភាពសត្វ និងផលិតកម្មសត្វឆ្នាំ២០២៣ និងលើកទិសដៅឆ្នាំ២០២៤ បានលើកឡើងថា ផលិតកម្ម និងសុខភាពត្រូវមានការផ្សារភ្ជាប់គ្នាដែលទាមទារឱ្យមានការគិតគូរលើការធានាគុណភាពសាច់ និងសុវត្ថិភាពសម្រាប់អ្នកបរិភោគ។
ជាមួយគ្នានេះដែរ ឯកឧត្តមរដ្ឋមន្ត្រីបានសម្តែងនូវការកោតសរសើរ និងវាយតម្លៃខ្ពស់ ចំពោះកិច្ចខិតខំប្រឹងប្រែងអនុវត្តការងារ និងសម្រេចជោគជ័យតាំងពីថ្នាក់ដឹកនាំរហូតថ្នាក់ក្រោម និងបានគូសបញ្ជាក់អំពីគោលនយោបាយដែលចាំបាច់ត្រូវធានាសន្តិសុខស្បៀង រក្សានិរន្តរភាពសេដ្ឋកិច្ច បរិស្ថាន ដោយផលិតកម្ម និងសុខភាពត្រូវមានការផ្សារភ្ជាប់គ្នា ដែលទាមទារឱ្យមានការគិតគូរលើការធានាគុណភាពសាច់ និងសុវត្ថិភាពសម្រាប់អ្នកបរិភោគ។
ឯកឧត្តម ឌិត ទីណា បានបញ្ជាក់ថា៖
«គោលនយោបាយអាទិភាពទី៥ និងទី៦ គឺជាត្រីវិស័យក្នុងជំរុញគោលនយោបាយកសិកម្មឈានទៅរកភាពជោគជ័យ ធានាស្ថិរភាពតម្លៃ តាមរយៈការជំរុញសហគមន៍កសិកម្មទំនើប ដែលបម្រើឱ្យវិស័យកសិកម្មទាំងមូល ព្រមជាមួយយន្តការដាក់ពង្រាយមន្ត្រីផ្សព្វផ្សាយកសិកម្មឃុំឱ្យចំទិសដៅ និងដល់មូលដ្ឋានដើម្បីជួយដល់កសិករទាំងបច្ចេកទេស ទីផ្សារ និងបញ្ហាប្រឈមផ្សេងៗឱ្យបានទាន់ពេលវេលា និងមានប្រសិទ្ធភាព»។
ឯកឧត្តមរដ្ឋមន្ត្រី បានណែនាំឱ្យយកចិត្តទុកដាក់ សហការ ធ្វើការជាមួយគ្នាឱ្យបានល្អ ត្រូវមានការសិក្សា និងវាយតម្លៃច្បាស់លាស់ទាំងទិដ្ឋភាពបច្ចេកទេស ច្បាប់ និងនយោបាយ។ លើសពីនេះទៀត ត្រូវមានផែនការជាក់លាក់ ស្របតាមយន្តការគោលនយោបាយ និងការពិនិត្យតាមដានទៀងទាត់ ការកាត់បន្ថយថ្លៃដើមផលិត សំដៅផ្តល់ផលចំណេញដល់កសិករ និងមិនមានបង្កើតបញ្ហាថ្មី ឬផលប៉ះពាល់ផ្សេងៗដល់សុខភាពអ្នកបរិភោគ និងសន្តិសុខស្បៀងទាំងក្នុងស្រុក និងការនាំចេញ។
កាលពីពេលថ្មីៗនេះ ក្នុងឱកាសសិក្ខាសាលាស្តីពី សុវត្ថិភាពសាច់បង្កកសម្រាប់សុខភាពពលរដ្ឋ (៣០-១១-២៣) ឯកឧត្តមបណ្ឌិត ម៉ុង ឬទ្ធី ប្រធានគណៈកម្មការទី៣ នៃព្រឹទ្ធសភាព និងជាសហប្រធានក្រុមការងារ “ក” ផ្នែកកសិកម្ម កសិ-ឧស្សាហកម្ម បានថ្លែងកត់សម្គាល់ថា អ្នកចិញ្ចឹមសត្វនៅកម្ពុជា តែងតែខិតខំប្រឹងប្រែងសម្រិតសម្រាំងតាំងពីការជ្រើសរើសពូជ ការប្រើប្រាស់ចំណី ចាក់វ៉ាក់សាំង និងអនាម័យជីវសុវត្ថិភាពជាដើម ដើម្បីរក្សាសុវត្ថិភាពសត្វចិញ្ចឹមរបស់ខ្លួនផង ហើយក៏ដើម្បីរក្សាសុវត្ថិភាពចំណីអាហារ មិនឱ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពអ្នកបរិភោគឡើយ។
ដោយឡែក ប្រធានសមាគមអ្នកចិញ្ចឹមសត្វកម្ពុជា លោក ស្រ៊ុន ពៅ បានប្រាប់AMSថា បន្ទាប់ពីមានកិច្ចប្រជុំជាបន្តបន្ទាប់ សាច់បង្កក ដែលបាននឹងកំពុងក្លាយជាបញ្ហាប្រឈមនៅក្នុងទីផ្សារកម្ពុជានោះ ត្រូវបានក្រសួងកសិកម្ម និងក្រសួងពាណិជ្ជកម្ម ពុំមានអនុញ្ញាតឱ្យនាំចូលថ្មីទៀតទេ ប៉ុន្តែយ៉ាងណាសាច់បង្កកដែលនៅសល់ក្នុងស្តុក ត្រូវតែបញ្ចេញទៅវិញ។
លោក ស្រ៊ុន ពៅ បានឱ្យដឹងទៀតថា បច្ចុប្បន្នគេសង្កេតឃើញតម្លៃជ្រូករស់នៅលើទីផ្សារ បានកើនឡើងបន្តិចមកវិញ សម្រាប់ប្រជាកសិករអ្នកចិញ្ចឹមជ្រូកក្នុងស្រុក ដោយកន្លងមកក្នុង១គីឡូក្រាម តម្លៃ៦០០០រៀល ពេលនេះបានឡើងមកតម្លៃ៨០០០រៀល ក្នុង១គីឡូក្រាម។
លោក ស្រ៊ុន ពៅ បានបញ្ជាក់ទៀតថា៖ «ចំពោះតម្លៃជ្រូកចូលកុងស៊ីហើយ (ជ្រូក១ចំហៀង) បានឡើងពីតម្លៃ៩០០០រៀល ដល់១ម៉ឺនរៀល សម្រាប់ជ្រូកចិញ្ចឹម។»
ទន្ទឹមនឹងនេះ ប្រធានសមាគមអ្នកចិញ្ចឹមសត្វកម្ពុជា ក៏បានឱ្យដឹងថា លោកសង្កេតឃើញថា ការដែលសាច់ជ្រូកឡើងថ្លៃដល់១ម៉ឺនរៀល នៅលើទីផ្សារនេះ បើទោះជាមានការប្រែប្រួលខ្លះ តែក៏ ពុំទាន់ដល់ថ្លៃដើមដែលអ្នកចិញ្ចឹមជ្រូកក្នុងស្រុកទទួលបាននៅឡើយទេ ព្រោះក្រោយពីមានកិច្ចប្រជុំដោះស្រាយ ទាល់តែតម្លៃ១១ ៨០០រៀល ទើបរួចថ្លៃដើមផលិតបានចំណេញ។
ជាចុងក្រោយ លោក ស៊្រុន ពៅ បានគូសបញ្ជាក់ផងដែរថា ដោយមានការគិតគូរលើការធានាគុណភាព សាច់ និងសុវត្ថិភាពសម្រាប់អ្នកបរិភោគ របស់ឯកឧត្តមរដ្ឋមន្ត្រី នៅក្នុងសន្និបាតរបស់ក្រសួង សមាគមរបស់លោកសូមគាំទ្រ និងរំពឹងថា ទោះបី តម្លៃជ្រូករស់នៅលើទីផ្សារ កំពុងស្ថិតតម្លៃ១ម៉ឺនរៀល ដោយតម្រូវការរបស់ទីផ្សារនៅមានកម្រិត តែថ្ងៃមុខតទៅសង្ឃឹមថាអាចងើបឡើងខ្ពស់ជាងនេះទៅទៀតសម្រាប់វិស័យចិញ្ចឹមជ្រូករបស់កសិករយើង៕