បើនិយាយពីដំណាំម្នាស់ គេមិនអាចមើលរំលងបានទេនូវរសជាតិម្នាស់ទឹកឃ្មុំខេត្តស្ទឹងត្រែងដែលត្រូវបានដាំដុះលើផ្ទៃដីធំល្វឹងល្វើយ និងថែទាំយ៉ាងហ្មត់ចត់តាមស្តង់ដាកសិកម្មបែបទំនើបបានយ៉ាងត្រឹមត្រូវ។
ស្ថិតនៅទីតាំងដ៏ល្អ ដីមានជីវជាតិ និងមានវិសាលភាពធំទូលាយនៅក្នុងស្រុកសៀមបូក ខេត្តស្ទឹងត្រែង ដែលអនុញ្ញាតដល់ការដាំម្នាស់ទឹកឃ្មុំបានប្រមាណ ២០ម៉ឺនដើមក្នុងរូបភាពជាកសិដ្ឋាន Royal Sweet Pineapple អាចមានលទ្ធភាពប្រមូលផលប្រចាំថ្ងៃបានយ៉ាងហោចណាស់ ២-៣តោនក្នុង១ថ្ងៃ។
ម្ចាស់កសិដ្ឋានដាំម្នាស់ Royal Sweet Pineapple លោក សាយ ពន្លឺចិត្តៈ ករុណា បានមានប្រសាសន៍ប្រាប់ AMS ថា ៖
«ខ្ញុំដាំម្នាស់ទឹកឃ្មុំដោយសារវាមានសក្ដានុពលខ្ពស់ រសជាតិឆ្ងាញ់ គេពេញនិយមច្រើនដែលកសិករខ្មែរនៅមិនអាចបំពេញតម្រូវការទីផ្សារបាននៅឡើយ។ ខ្ញុំបានចាប់ផ្តើមការដាំដុះតាំងពីឆ្នាំ២០០៨ នៅលើផ្ទៃដីទំហំប្រមាណ៥០ម៉ែត្រការ៉េតែប៉ុណ្ណោះ»
លោកថា បច្ចុប្បន្នកសិដ្ឋានេះមានម្នាស់ទឹកឃ្មុំប្រមាណ ២០ម៉ឺនដើម ដែលអាចប្រមូលផលបាន ២-៣ តោនក្នុង១ថ្ងៃ ដោយគម្រោងបន្ទាប់នឹងបង្កើនការដាំដុះឲ្យបាន៤៥ម៉ឺនដើមនៅត្រឹមចុងឆ្នាំ២០២១ ហើយឆ្ពោះទៅរកលទ្ធភាពសម្រាប់ឆ្នាំ២០២២ ដែលអាចដាំបានចន្លោះពី ៥០ម៉ឺនទៅ ១លានដើម។
ផ្លែម្នាស់ស្រស់របស់កសិដ្ឋានស្ថិតនៅស្រុកសៀមបូក ខេត្តស្ទឹងត្រែងនេះ ទទួលបានការគាំទ្រច្រើនមិនថាទីផ្សារនៅរាជធានីភ្នំពេញ តាមបណ្ដាខេត្តផ្សេងៗ ក៏ដូចជាទីផ្សារក្រៅប្រទេសផងដែរ។ តួយ៉ាងបច្ចុប្បន្ននេះ មានក្រុមហ៊ុនពីប្រទេសអ៊ីស្រាអែល និងឌូបៃក៏ពេញចិត្តរសជាតិរបស់ម្នាស់ទឹកឃ្មុំនៅដែនដីឦសាននេះដែរ ហើយគ្រោងនាំចេញថែមទៀតផង ប៉ុន្តែត្រូវបានរាំងស្ទះដោយបញ្ហាជំងឺកូវីដ-១៩។
ចំពោះទីផ្សារម្នាស់ទឹកឃ្មុំនេះ ត្រូវបានលោក ករុណា បញ្ជាក់ថា គេអាចលក់បានក្នុងតម្លៃ ៥,០០០-១០,០០០រៀលក្នុង១ផ្លៃអាស្រ័យតាមទំហំផ្លែ ឬមានតម្លៃ ៥,០០០-៦,០០០រៀលក្នុងមួយគីឡូក្រាម។ ជាមួយនឹងភាពល្អប្រសើរនៃតម្រូវការទីផ្សារនាពេលបច្ចុប្បន្ន ម្នាស់ទឹកឃ្មុំខេត្តស្ទឹងត្រែង ក្រៅពីលក់ជាផ្លៃស្រស់នោះ ម្ចាស់កសិដ្ឋានក៏មានការកែច្នៃជាទឹកម្នាស់មានរសជាតិផ្អែមឈ្ងុយឆ្ងាញ់ និងមានប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព។ ក្រៅពីនេះ កសិដ្ឋានក៏មានលក់ជាកូនម្នាស់សម្រាប់អ្នកចង់យកទៅដាំបន្តផងដែរ។
ទាក់ទងទៅនឹងរយៈពេលនៃការដាំម្នាស់ទឹកឃ្មុំប្រភេទនេះ គឺត្រូវការពេល១៤ខែ ទើបអាចប្រមូលផលពេញលេញបាន។ ចំណែកឯពាក់ព័ន្ធទៅនឹងបច្ចេកទេសលើករាដាំដុះវិញ ត្រូវបានលោកបញ្ជាក់ថា វិធីសាស្ត្រថែទាំ និងក្បួនដាំដុះប្រមាណ ៩០ភាគរយគឺលោកប្រើប្រាស់ជំនាញដែលទទួលបានពីការបណ្តុះបណ្តាល សិក្សាលម្អិតពីកសិឧស្សាហកម្មនៅសាកលវិទ្យាល័យភូមិន្ទកសិកម្មចំការដូង។
ចំពោះបញ្ហាប្រឈម លោកក៏បានលើកឡើងដែរថា ៖
«ដំបូងឡើយយើងជួបបញ្ហាច្រើនទាក់ទងនឹងទីផ្សារតែក៏ត្រូវបានដោះស្រាយ ដោយសារបងប្អូនប្រជាពលរដ្ឋយើងមានការនិយមគាំទ្រច្រើនទាំងផ្លែស្រស់ និងទឹកម្នាស់។ នៅថ្ងៃមុខ ម្ចាស់កសិដ្ឋានខាងលើមានចក្ខុវិស័យវែងឆ្ងាយ ចង់ដាំដំណាំចំរុះបន្ថែម ជាពិសេសពពួកផ្លែឈើដែលមានគុណប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព គ្មានជាតិគីមី និងមានតម្លៃសមរម្យដែលប្រជាជនខ្មែរអាចមានទទួលទានបានយ៉ាងរីករាយ។ ជាមួយគ្នានេះ លោកក៏កំពុងស្វះស្វែងរកដៃគូសហការដើម្បីផលិតទឹកម្នាស់ឱ្យបានច្រើន និងមានតម្លៃសមរម្យជាងមុន»
សម្រាប់អ្នកដែលចង់ធ្វើអាជីវកម្មប្រភេទនេះ លោក សាយ ពន្លឺចិត្តៈ ករុណា បានជូនជាមតិខ្លីៗថា គួរសិក្សាបន្ថែមពីជំនាញ និងចំណេះដឹងពាក់ព័ន្ធទៅនឹងការដាំដុះ ការធានាឱ្យបាននូវគុណភាព និងសុវត្ថិភាពនៃផ្លៃម្នាស់ ដែលមិនប៉ះពាល់ចំពោះសុខភាពអតិថិជន ពោលគឺឈរលើគោលការណ៍គុណភាពជាចម្បងមិនត្រូវគិតតែផលចំណេញរហូតប្រើប្រាស់ប្រភេទជីគីមីថែទាំនោះទេ។
ជាចុងក្រោយក្នុងនាមរូបលោកជាម្ចាស់កសិដ្ឋានចំការម្នាស់ទឹកឃ្មុំក៏សូមថ្លែងអំណរគុណដល់អតិថិជនទាំងទីជិតទីឆ្ងាយដែលបានគាំទ្រម្នាស់ដែលជាកសិផលក្នុងស្រុក ហើយលោកនឹងខិតខំបង្កើននូវផលិតផលឱ្យកាន់តែល្អ និងច្រើនបន្ថែមទៀតសម្រាប់ផ្គត់ផ្គង់នៅក្នុងទីផ្សារក្នុងស្រុក និងឈានទៅដល់ការនាំចេញទិន្នផលដែលចេញពីទឹកដៃកសិករខ្មែរផ្គត់ផ្គង់ទីផ្សារក្រៅស្រុកនៅពេលខាងមុខនេះ។
ជីវប្រវត្តិ: ជានិស្សិតនៃសាលកវិទ្យាល័យភូមិន្ទភ្នំពេញ ដេប៉ាតឺម៉ង់ប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយ និងសារគមនាគមន៍។ បច្ចុប្បន្ន ជាអ្នករាយការណ៍ព័ត៌មាននៅ AMS Economy ។
របាយការណ៍ថ្មីៗ
មើលទាំងអស់ ➧ព័ត៌មានទូទៅ
មើលទាំងអស់ ➧Barefoot College ជួយផ្លាស់ប្តូរជីវភាពសហគមន៍ក្រីក្រ និងជួយបណ្តុះបណ្តាលស្ត្រីទៅជាវិស្វករក្នុងវិស័យថាមពលសូឡា
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 24/04/2024
Barefoot College បាន និងបន្តបេសកកម្មរបស់ខ្លួនទៅតាមគោលការណ៍អភិវឌ្ឍប្រកបដោយចិរភាព ហើយបានចូលរួមក្នុងកិច្ចការងារជាច្រើនជាមួយប្រជាសហគមន៍ក្រីក្រ
កម្ពុជាអំពាវនាវឱ្យមានកិច្ចសហប្រតិបត្តិការជាសាកលក្នុងវិស័យវិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍
ព្រឹត្តិការណ៍, អាជីវកម្មថ្មី និងនវានុវត្ត
• 24/04/2024
ក្នុងសន្និសីទរដ្ឋមន្ត្រី OECD ប្រទេសកម្ពុជាបានអំពាវនាវឱ្យមានកិច្ចសហប្រតិបត្តិការជាសាកលក្នុងវិស័យវិទ្យាសាស្ត្រ បច្ចេកវិទ្យា និងនវានុវត្តន៍ ។