សិប្បកម្មផលិតផ្អកកំពឹសលក្ខណៈគ្រួសារតូច ប៉ុន្តែមានការគាំទ្រច្រើន​

សៀមរាប ៖ ផ្អកកំពឹស ជាប្រភេទអាហារផ្អាប់មួយមុខរបស់ប្រជាជនខ្មែរ ដែលតែងនិយមបរិភោគជាមួយបន្លែអន្លក់ស្រស់ៗ ដូចជា ត្រសក់ ពពាយ យ៉ាងឆ្ងាញ់ពិសា។ យ៉ាងណាក៏ដោយ អាហារប្រភេទនេះគេទទួលទានយូរៗម្ដងប៉ុណ្ណោះ ខណៈដែលការផលិតត្រូវបានធ្វើឡើងក្នុងទ្រង់ទ្រាយតូច ឬជាលក្ខណៈគ្រួសារនៅឡើយ។

អ្នកស្រី រ៉ុង សុខុន ជាអាជីវករលក់ផ្អកកំពឹស និងអាហារផ្អាប់ម្នាក់នៅក្នុងខេត្តសៀមរាប ក្រោមយីហោ «ស្នាដៃអ្នកសៀមរាប» បានមានប្រសាសន៍ប្រាប់ AMS ថា ៖

« ខ្ញុំធ្វើជាលក្ខណៈគ្រួសារតិចតួចប៉ុណ្ណោះ ប៉ុន្តែការធ្វើវិញគឺមានតាំងចិត្តខ្ពស់ យកចិត្តទុកដាក់ ទាំងចិត្តទាំងកាយ ដោយគិតគូរពីសុខភាពរបស់អ្នកទទួលទានជាសំខាន់ ហើយទម្រាំបានចំណូលមកក៏មិនងាយស្រួលប៉ុន្មានដែរ»

អ្នកស្រីបានបន្តឲ្យដឹងទៀយថា អ្នកស្រីអាចលក់បានចាប់ពី ៥ទៅ១០គីឡូក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ ឬអាចលើសនេះ អាស្រ័យលើការកម្ម៉ង់របស់ភ្ញៀវ។ ក្នុងមួយគីឡូក្រាមគាត់អាចលក់បានក្នុងតម្លៃបោះដុំ ១៨ ០០០ រៀល ដែលភ្ញៀវភាគច្រើនជាអ្នកនៅទីក្រុងភ្នំពេញ និងមាននៅតាមខេត្តផ្សេងៗមួយចំនួនទៀត ហើយក៏មានអ្នកខ្លះទិញផ្ញើទៅសាច់ញាតិនៅប្រទេសជិតខាងផងដែរ ហើយការទិញទៀតសោតច្រើនតាមអនឡាញ។

ចំពោះរដូវដែលគេនិយមធ្វើវិញ ត្រូវបានអ្នកស្រីប្រាប់ឲ្យដឹងថា ភាគច្រើនគេចាប់ផ្ដើមធ្វើនៅរដូវទឹកសម្រក ពោលគឺចាប់ពីខែមករា ដល់ខែមិថុនា ដែលគេអាចដើរប្រមូលទិញកំពឹសស្រស់បានច្រើនយកមកស្តុកទុក។

អ្នកស្រីបញ្ជាក់បន្តទៀតថា ៖

«យើងពុំស្តុកទុកច្រើននោះទេ គឺទិញម្ដងប្រមាណ ២០គីឡូក្រាមទេ ដោយសារការធ្វើ គឺធ្វើថ្មីៗ តាមការកម្ម៉ង់របស់ភ្ញៀវ ដើម្បីរក្សាបានរសជាតិឆ្ងាញ់ ត្រូវធ្វើឱ្យវាមានរសជាតិល្មម ញ៉ាំបានភ្លាមៗ និងមិនជូរជ្រុល»

ទាក់ទងនឹងរបៀបធ្វើ និងផ្សំរសជាតិវិញ ម្ចាស់សិប្បកម្មស្នាដៃអ្នកសៀមរាបរូបនេះបានរៀបរាប់ថា រសជាតិផលិតផលប្រភេទនេះគឺចេះពីគ្រួសារ មានរូបមន្តប្រចាំគ្រួសារតាំងពីដើមមក ហើយរក្សាបាននូវរសជាតិ និងអនាម័យ ដោយសារអ្នកផលិតជាសមាជិកក្នុងគ្រួសារផ្ទាល់។ សម្រាប់ការផលិតផ្អកកំពឹសវិញ ដំបូងគេត្រូវរើសកំពឹសស្រស់ល្អៗ ទៅលាងសម្អាតឱ្យស្អាត ហើយប្រឡាក់អំបិលផ្អាប់ទុក៣ថ្ងៃ។ បន្ទាប់មកគេស្រង់វាយកទៅប្រឡាក់ ឬគេហៅថា ចាវអង្ករលីង ខ្ញី និងដាក់គ្រឿងឱ្យមានរសជាតិល្មម ហើយផ្អាប់ទុក៣ថ្ងៃបន្ថែមទៀត។ 

ក្រៅពីផ្អកកំពឹស អ្នកស្រីក៏មានលក់ដូចជា ត្រីងៀត ប្រហុក ផ្អក និងអាហារផ្អាប់ផ្សេងទៀតផងដែរ ដែលសុទ្ធសឹងជាស្នាដៃ ក៏ដូចជារូបមន្តប្រចាំគ្រួសារ ហើយគ្រួសារគាត់ផ្ទាល់ជាអ្នកផលិតប្រកបដោយអនាម័យ រសជាតិ និងការយកចិត្តទុកដាក់ខ្ពស់ក្នុងការផលិត។

«រាល់ការផលិតផលនីមួយៗ គឺយើងប្រើកំពឹស និងត្រីស្រស់ៗ ដើម្បីទទួលបានរសជាតិឆ្ងាញ់។ តួយ៉ាងដូចជាផ្អកកំពឹសផ្ទាល់ គេត្រូវការកំពឹសស្រស់ ដោយរើសយកកូនត្រីចេញ​ឱ្យស្អាត ជៀសវាងការខ្វះអនាម័យដែលអាចធ្វើឱ្យពុលដល់អ្នកបរិភោគ។ចំណែកផលលំបាកវិញ ពុំមានជាបញ្ហាអ្វីច្រើនឡើយ ក្រៅពីកង្វះវត្ថុធាតុដើម ពោលគឺកំពឹសតែម្ដង ដោយសារគាត់ប្រើកំពឹសស្រែដែលគេរកបានមានមិនច្រើននោះទេ ដូច្នេះគេពុំអាចរកទិញកំពឹសបានតាមតម្រូវការគ្រប់រដូវកាលទេ»។ 

នេះបើតាមអ្នកស្រី សុខុនបានបញ្ជាក់ប្រាប់

គួរបញ្ជាក់ដែរថា អ្នកស្រី សុខុន បានចាប់ផ្ដើមរបរនេះប្រមាណជាង ១ឆ្នាំមកហើយ ដែលគាត់ចេះរូបមន្តក្នុងការផលិតពីចាស់ៗក្នុងគ្រួសារ។ ចំណែកដើមទុនក្នុងការធ្វើផ្អកកំពឹសនេះទៀតសោត ក៏ពុំត្រូវចំណាយអ្វីច្រើននោះដែរ ពោលគឺចំណាយតែលើវត្ថុធាតុដើម និងគ្រឿងផ្សំក្នុងការផលិតដូចជា កំពឹស អង្ករលីង ខ្ញី រំដេងជាដើម។

ចំពោះថ្ងៃអនាគត អ្នកស្រី សុខុន ក៏មានបំណងចង់ពង្រីកសិប្បកម្មផលិតអាហារផ្អាប់នេះឱ្យកាន់តែធំ និងទទួលបានការទទួលស្គាល់គុណភាពត្រឹមត្រូវ ដើម្បីឱ្យបងប្អូនប្រជាជនខ្មែរបានបរិភាគទាំងក្នុងស្រុក និងក្រៅស្រុក។ ចុងក្រោយ ម្ចាស់សិប្បកម្មខាងលើក៏សូមអរគុណដល់អតិថិជនដែលតែងតែគាំទ្រផ្អកកំពឹសក៏ដូចជាផលិតផលផ្អាប់ផ្សេងទៀតរបស់សិប្បកម្មលក្ខណៈគ្រួសារស្នាដៃអ្នកសៀមរាបផងដែរ៕


របាយការណ៍ថ្មីៗ

មើលទាំងអស់ ➧

ព័ត៌មានទូទៅ

មើលទាំងអស់ ➧

ច្រករបៀងឧស្សាហកម្ម និងបច្ចេកវិទ្យា រំពឹងថានឹងក្លាយជាកម្លាំងចលករសម្រាប់កំណើនសេដ្ឋកិច្ចកម្ពុជា

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 26/04/2024

ក្រុមប្រឹក្សាអភិវឌ្ឍន៍កម្ពុជា រំពឹងថា របៀងឧស្សាហកម្ម និងបច្ចេកវិទ្យាអាចក្លាយទៅជាចំណែកនៃកម្លាំងចលករសម្រាប់រុញច្រានកំណើនសេដ្ឋកិច្ចកម្ពុជា

បុរសម្នាក់កែច្នៃត្រឡោកដូងទៅជាធ្យូងអនាម័យ ជួយដល់សុខមាលភាពប្រជាជន

ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 26/04/2024

ជំនួសឱ្យការយកឈើទៅដុត បុរសម្នាក់បានប្រមូលយកត្រឡោកដូងដែលគេកោសសាច់រួច ទៅដុតឱ្យចេញជាធ្យូងអនាម័យ។

គួរយល់ដឹង ៖ លុយគ្រីបតូ (Crypto) ជាង២៣០០០លើទីផ្សារបច្ចុប្បន្ន តែខ្លះជោគជ័យខ្លះមិនជោគជ័យ

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 26/04/2024

លុយគ្រីបតូ (Cryptocurrencies)ឬលុយឌីជីថលបានក្លាយទៅជាប្រធានបទដ៏ចម្រូងចម្រាសរវាងអ្នកមានជំនឿចិត្តលើទីផ្សារជួញដូរ

Hilltribe Organics ជួយបង្កើនប្រាក់ចំណូលជនជាតិភាគតិចនៅប្រទេសថៃជាង ៥០០ ដុល្លារក្នុងមួយខែពីការចិញ្ចឹមមាន់យកស៊ុតសរីរាង្គ

ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 26/04/2024

Hilltribe Organics បានរួមបញ្ចូលជនជាតិដើមភាគតិចដែលចិញ្ចឹមមាន់យកស៊ុតទៅក្នុងខ្សែសង្វាក់តម្លៃនៃផលិតផលសរីរាង្គរបស់ខ្លួន និងបានជួយបង្កើនប្រាក់ចំណូលរបស់ពួកគេបីដង ឬជាង ៥០០ ដុល្លារក្នុងមួយខែ

ការប្រកួតកែច្នៃគ្រាប់ស្វាយចន្ទីឆ្នើមឆ្នាំ២០២៤ លើកស្ទួយដល់ការកែច្នៃផលិតផលក្នុងស្រុក

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 26/04/2024

នាយកដ្ឋានកសិ-ឧស្សាហកម្ម នឹងរៀបចំកម្មវិធីប្រឡងប្រជែងកែច្នៃគ្រាប់ស្វាយចន្ទីឆ្នើមឆ្នាំ២០២៤​ដើម្បីលើកស្ទួយដល់ការកែច្នៃផលិតផលក្នុងស្រុក ។

អបអរសាទរ ចំពោះវត្តមានផលិតផលត្រីកែច្នៃរបស់កម្ពុជានៅលើទីផ្សារអន្តរជាតិ

ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 26/04/2024

លោកជំទាវអ៊ឹមរចនាសាទរចំពោះវត្តមានផលិតផលត្រីកែច្នៃរបស់កម្ពុជានៅលើទីផ្សារអន្តរជាតិហើយក្រសួងបានត្រៀមខ្លួនជួយសម្រួលដល់ការពង្រីកការនាំចេញ

តំបន់​សេដ្ឋកិច្ចពិសេស​ធំៗចំនួន២​ នឹង​លេច​រូបរាង​នៅពេលឆាប់ៗនេះ

ព្រឹត្តិការណ៍, អចលនទ្រព្យ

• 26/04/2024

រដ្ឋាភិបាល​បានជំរុញឱ្យបង្កើន​តំបន់សេដ្ឋកិច្ចពិសេស​ថ្មីៗជា​បន្តបន្ទាប់ឱ្យ​បាន​ច្រើន​​ដើម្បី ទាក់ទាញការ​វិនិយោគពីខាងក្រៅ​ប្រទេស

Doi Kham ក្រុមហ៊ុនធុរកិច្ចបរិយាបន្នថៃផ្តោតសំខាន់ជួយគាំទ្រជីវភាពក្រុមកុលសម្ព័ន្ធភ្នំ

ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច

• 26/04/2024

Doi Kham បានជួយគាំទ្រដល់ក្រុមពលរដ្ឋកុលសម្ព័ន្ធជាច្រើនរយពាន់គ្រួសារតាមរយៈការទទួលទិញគ្រាប់កាហ្វេដែលមានគុណភាពខ្ពស់ដោយផ្ទាល់ពីសហគមន៍ទាំងនេះ

ទឹកស៊ីអ៊ីវល្បើងក្នុងស្រុក មានគុណភាព និងធានាសុវត្ថិភាពអ្នកទទួលទាន

ជំនួញ, ព្រឹត្តិការណ៍

• 26/04/2024

ដោយមើលឃើញពីតម្រូវការទីផ្សារក្នុងស្រុក សិប្បកម្មមួយត្រូវបានបង្កើតឡើង និងកំពុងផលិតទឹកស៊ីអ៊ីវល្បើង ដែលជាប្រភេទទឹកស៊ីអ៊ីវបន្ទំ ផ្អាប់ទុកស្របតាមបច្ចេកទេសប្រទេសជប៉ុន។

ស្វែងយល់វិធីសាស្ត្រការពារខ្លួនដើម្បីបង្ការខ្លួនពីការបោកបញ្ឆោតតាមអនឡាញ

ព្រឹត្តិការណ៍, ហិរញ្ញវត្ថុ

• 26/04/2024

បច្ចុប្បន្ន បច្ចេកវិទ្យាលើពិភពលោកមានការរីកចម្រើនយ៉ាងខ្លាំង ដែលសង្គម-ជាតិប្រើប្រាស់បម្រើវាជាប្រយោជន៍ដល់ប្រជាជន ប៉ុន្តែវាក៏ត្រូវបានក្រុមជនខិលខូចប្រើប្រាស់ ដើម្បីឧបករណ៍មួយក្នុងការបោកបញ្ឆោតប្រាក់