បាត់ដំបង ៖ បច្ចុប្បន្ននេះ សម្រាប់ការប្រកបមុខរបរដោយដំណាំកសិកម្មរបស់បងប្អូនប្រជាកសិករនៅកម្ពុជាហាក់មានភាពច្នៃប្រឌិតខ្ពស់ និងមានការសិក្សាស្រាវជ្រាវច្រើនពីប្រភេទដំណាំផ្សេងៗដែលមានទីផ្សារល្អ ក្នុងនោះ ទំពាំងបារាំង ជាបន្លែមួយប្រភេទដែលមានតម្រូវការទីផ្សារខ្ពស់ មានតម្លៃថ្លៃ និងអាចទទួលបានផលពីការដាំដុះក្នុងរយៈពេលយូរ។
លោក ស៊ូ បុន្នី ជាម្ចាស់ចំការទំពាំងបារាំងស្ថិតនៅក្នុងស្រុករតនមណ្ឌល ខេត្តបាត់ដំបង បានមានប្រសាសន៍ទាក់ទនឹងការដាំដំណាំទំពាំងបារាំងថា សម្រាប់ការដាំដុះដំណាំទំពាំងបារាំ គឺមានភាពខុសប្លែកពីដំណាំដទៃដែលវាជាប្រភេទដំណាំអាចផ្តល់ផលបានច្រើនជាប្រចាំថ្ងៃ និងមានរយៈពេលយូរ។ និយាយជារួម គឺធ្វើការដាំដុះតែម្ដង ប៉ុន្តែអាចទទួលបានផលច្រើនដងប្រសិនបើការដាំដុះ ការមើលថែត្រូវបានធ្វើឡើងស្របតាមបច្ចេកទេសត្រឹមត្រូវ ខណៈដែលដំណាំប្រភេទនេះមានតម្លៃថ្លៃ។
លោកបន្តថា ៖
“ទីផ្សាររបស់ទំពាំងបារាំង គឺមានភាពទូលំទូលាយ មិនពិបាកលក់នោះទេ ទាំងតម្រូវការក្នុងស្រុក និងប្រទេសជិតខាង ដោយទីផ្សារក្នុងស្រុកយើងមានបោះដុំទៅខាងទីផ្សារខេត្តបាត់ដំបង សៀមរាប កំពង់ធំ ពោធិ៍សាត់ ព្រះសីហនុ ជាពិសេសគឺរាជធានីភ្នំពេញដែលគេទិញយកទៅលក់បន្តច្រើន។”
សម្រាប់តម្លៃនៅលើទីផ្សារត្រូវបានម្ចាស់ចំការរូបនេះបញ្ជាក់ថា ៖
“ទំពាំងបារាំង ១គីឡូក្រាមអាចលក់បានចន្លោះពី ១១ ០០០ ទៅ ១៣ ០០០រៀលអាស្រ័យតាមរដូវកាល។ បច្ចុប្បន្ន ចំការទំពាំងបារាំងយើងមានទំហំប្រមាណ ៤ហិកតា ដោយយើងអាចប្រមូលផលបានប្រមាណ ៧០-៨០គីឡូក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ សម្រាប់ដីមួយហិកតា។ ការប្រមូលផលនេះដែរ យើងអាចប្រមូលបានរៀងរាល់ថ្ងៃ ដែលអាចប៉ានស្មានបានថាក្នុងមួយខែអាចសល់បាន ៣០០០ដុល្លារ ហើយក្រោយពីការទូទាត់ថ្លៃឈ្នួលផ្សេងៗ ខណៈដែលចំការទំពាំងបារាំងមួយនេះក៏បានផ្តល់ការងារដល់កម្លាំងកម្មករមើលថែចំនួន៧នាក់។”
ពាក់ព័ន្ធនឹងការដាំដុះវិញ ត្រូវបានម្ចាស់ចំការរូបនេះបញ្ជាក់ឱ្យដឹងថា ជាដំបូងគេត្រូវការបណ្ដុះកូន ២ ទៅ ៣ខែសិន ដែលដីនៅទំនេរអាចដាំអ្វីផ្សេងទៀតបាន។ សម្រាប់ពូជនេះ គេបណ្ដុះទុកកាន់តែធំកាន់តែងាយដាំក្នុងរយៈពេលខ្លី ហើយគេអាចទុកប្រមាណ ២-៥ខែទើបអាចទទួលផលបាន ពោលគឺបន្ទាប់ពី ៧ខែ វាអាចដុះពន្លក និងកាត់លក់បាន ហើយអាយុទំពាំងអាចដល់ទៅ១៥-២០ឆ្នាំ។
ទាក់ទងនឹងបច្ចេកទេសដាំ គឺដំណាំប្រភេទនេះមិនរើសដីទេ តែមិនអាចឱ្យជាំទឹកទេចៀសវាងរលួយ។ ចំណែកកម្ដៅគឺត្រូវការកម្ដៅក្ដៅ ដោយសារវាជាពូជដែលបង្កាត់មកសម្រាប់តំបន់ត្រូពិច ហើយការដាំគេត្រូវការដីរាបស្មើ មុនដាំត្រូវការភ្ជូរដី និងបាចកំបោរជាមុនសិន រួចភ្ជួរដីលុបវិញ ទើបគេអាចរៀបប្រព័ន្ធទឹក និងចាប់ផ្ដើមដាំបាន។ សម្រាប់ការដាំ គេអាចដាំបាន ១៥ ០០០ កូន ក្នុង១ហិកតា ដោយគម្លាតពីកូនមួយទៅកូនមួយប្រមាណ ៥តឹក ។ ក្រៅពីនេះគេក៏មានធ្វើជាខ្សែរងដើម្បីទ្រដើមកុំឱ្យដួលដែលធ្វើឱ្យកម្មករពិបាកសម្អាតស្មៅ។ នេះជាបច្ចេកទេសមួយចំនួនដែលម្ចាស់ចំការខាងលើបានរៀបរាប់ប្រាប់។
គួរបញ្ជាក់ដែរថា លោក ស៊ូ បុន្នី បានចាប់ផ្ដើមដាំទំពាំងបារាំងនេះប្រមាណ៥ឆ្នាំមកហើយ ដោយដំបូងឡើយលោកដាំជាលក្ខណៈគ្រួសារលើដីទំហំ ១ហិកតា ដោយប្រើដើមទុនដំបូងប្រមាណ ៥០០០ដុល្លារ ចំណាយទៅលើថ្លៃពូជប្រមាណ ១០០០ដុល្លារ និងការចំណាយផ្សេងទៀតទៅលើការរៀបចំប្រព័ន្ធទឹកស្រោចស្រព។
ចំពោះកត្តាប្រឈមវិញ ដំបូងឡើយគឺពុំសូវមានអ្នកស្គាល់បន្លែប្រភេទនេះប៉ុន្មានទេ តែបច្ចុប្បន្នមានគេស្គាល់ច្រើន ហើយទីផ្សារក៏ល្អតាមនោះដែរ។ មួយវិញទៀតគឺបញ្ហាក្រោយពីមានការរីករាលដាលនៃជំងឺកូវីដ១៩ ដែលធ្វើឱ្យថ្លៃឈ្នួលឡើងថ្លៃ ជីក៏ឡើងថ្លៃ ប្រេងក៏ឡើងថ្លៃ ធ្វើឱ្យការមើលថែមិនបានដិតដល់ដូចមុន។
យ៉ាងណាមិញ លោកនៅតែលើកទឹកចិត្តឱ្យកសិករដទៃទៀតដាំទំពាំងបារាំងនេះដែរ ដោយសារវាមានតម្រូវការខ្ពស់លើទីផ្សារ និងមានប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព ហើយបងប្អូនណាដែលចង់សាកល្បងដាំ លោកក៏មានលក់ជាគ្រាប់ពូជ ថែមទាំងចែករំលែកបទពិសោធ បច្ចេកទេស និងមានទទួលទិញកសិផលមកវិញផងដែរ៕