សាលាដ ជាប្រភេទដំណាំសាកវប្បកម្មមួយដែលដាំដុះជាលក្ខណៈពាណិជ្ជកម្ម មានផ្ទុកអាហាររូបត្ថម្ភច្រើន ហើយមានទីផ្សារខ្ពស់។ ហេតុនេះ អ្នកជំនាញបានចងក្រងបច្ចេកទេសដាំសាលាដ ដើម្បីជួយសម្រួលដល់ប្រជាកសិករក្នុងការដាំដុះ កាត់បន្ថយហានិភ័យ និងបង្កើនទិន្នផល។
នៅប្រទេសកម្ពុជាយើងមានពូជសាលាដល្អច្រើនប្រភេទដែលអាចដាំដុះ និងបន្សាំទៅនឹងលក្ខខណ្ឌអាកាសធាតុនៅមូលដ្ឋាន ហើយពូជដែលគេនិយមដាំគឺសាលាដស្លឹកលាត ឬក្រញាញ់ ដែលអាចដាំបានពេញមួយឆ្នាំ និងឆាប់បានប្រមូលផលក្នុងរយៈពេលពី ២៥-៣០ថ្ងៃ។
សម្រាប់ការរៀបចំដីមុនពេលដាំក្នុងចន្លោះពេលពី ៣០-៤៥ថ្ងៃ ដោយត្រូវភ្ជួរដីឱ្យបាន ២-៣ដង ជម្រៅពី ២៥-៣០សង់ទីម៉ែត្រ ដើម្បីឱ្យដីធូរល្អ បន្ទាប់មកត្រូវលើករងឱ្យបានកម្ពស់ពី ២០-៣០សង់ទីម៉ែត្រ ទទឹងរង ១ម៉ែត្រ ហើយចម្ងាយពីចំណុចកណ្ដាលពីរងមួយទៅរងមួយទៀតប្រមាណ ១.៥ម៉ែត្រ។ ក្រោយពេលរៀបចំរងរួច ត្រូវតម្លើងប្រព័ន្ធស្រោចស្រពតំណក់ទឹក បន្ទាប់មកត្រូវផ្សើមរងឱ្យជោគដើម្បីឱ្យស្មៅដុះ ទើបងាយស្រួលក្នុងការកម្ចាត់មុនពេលដាំកូនសាលាដ។
ចំពោះការដាំ កសិករគួរដាំដោយប្រើកូនបណ្ដុះ ទើបទទួលបានអត្រាដំណុះ និងទិន្នផលខ្ពស់ជាការដាំដោយគ្រាប់។ គ្រាប់ពូជសាលាដដែលល្អត្រូវប្រើគ្រាប់ពូជដែលមានអាយុកាលប្រហែលមួយឆ្នាំ ហើយត្រូវសាបគ្រាប់ពូជ ១០ភាគរយបន្ថែមពីលើចំនួនដែលត្រូវការដើម្បីទុកជួសកូនណាដែលខូចខាត។
ការបណ្ដុះកូននេះទៀតសោត កសិករគួរដាក់គ្រាប់ដាំក្នុងជម្រៅ ០.២សង់ទីម៉ែត្រ នៅចំកណ្ដាលរន្ធថាសបណ្ដុះកូន ហើយត្រូវប្រើថាសបណ្ដុះកូនដែលមានរន្ធថាសទំហំ ២.៥ x ២.៥ x ៣.៨ សង់ទីម៉ែត្រ។ បន្ទាប់ពីសាបគ្រាប់រួច ត្រូវរោយល្បាយដីបណ្ដុះដែលម៉ត់ល្អ ដូចជាផេះអង្កាម និងដីខ្សាច់ដើម្បីគ្របលើគ្រាប់ពូជ រួចស្រោចទឹកឱ្យស្មើសព្វល្អ។ រក្សាទុកថាសបណ្ដុះកូននៅក្នុងឧបករណ៍បណ្ដុះរយៈពេល ២ថ្ងៃ បន្ទាប់មកយកថាសបណ្ដុះទៅដាក់នៅលើធ្នើបណ្ដុះកូន។
ពាក់ព័ន្ធនឹងកូនសាលាដដែលអាចយកទៅដាំបាន គឺបន្ទាប់ពីមានអាយុ ១៨-២១ថ្ងៃ ឬមានស្លឹក ៤-៦សន្លឹក ហើយពេលដាំត្រូវផ្សើមរងឱ្យបានជោគល្អ ដៅរណ្ដៅដាំចន្លោះប្រមាណ ១៥x១៥សង់ទីម៉ែត្រ ទៅ ២៥x២៥សង់ទីម៉ែត្រ អាស្រ័យទៅតាមពូជសាលាដ។ ប្រើសូលុយស្យុងជីទ្រាប់បាតទៅតាមរណ្ដៅដាំនីមួយៗ ហើយជ្រើសរើសកូនដំណាំទំហំប៉ុនៗគ្នាទៅដាំចៀសវាងការដុះប្រជែងគ្នា។ បន្ទាប់ពីដាំរួចត្រូវស្រោចទឹកដំណាំឱ្យបានយ៉ាងហោចណាស់ ១ម៉ោងដើម្បីឱ្យសំណើមស្មើល្អនៅតាមគុម្ពដំណាំ។
ទាក់ទងនឹងការថែទាំ អ្នកដាំត្រូវស្រោចទឹកឱ្យបានរាល់ថ្ងៃ ដោយរយៈពេលបីថ្ងៃដំបូងបន្ទាប់ពីដាំ ត្រូវស្រោចទឹកឱ្យបាន៣ដងក្នុងមួយថ្ងៃ ហើយត្រូវផ្អាកស្រោចទឹកមួយរយៈរហូតដល់កូនដំណាំអាចធន់ទ្រាំបាន។ បន្ទាប់ពីនោះ ត្រូវស្រោចទឹករាល់ថ្ងៃ ហើយពេលវេលាស្រោចអាចប្រែប្រួលទៅតាមរដូវកាល និងលក្ខខណ្ឌរបស់ដីផងដែរ។
ក្រៅពីនេះ ដើម្បីឱ្យសាលាដលូតលាស់បានល្អ កសិករត្រូវបន្ថែមជី ដោយធ្វើតាមរយៈប្រព័ន្ធស្រោចស្រពតំណក់ទឹក យ៉ាងហោចណាស់ឱ្យបានម្ដងក្នុងមួយសប្ដាហ៍។ ទន្ទឹមគ្នានេះដែរ សាលាដក៏អាចទទួលរងការបំផ្លាញដោយសត្វល្អិតមួយចំនួនដូចជា កូនខ្យងក្ដក់ ចៃ ដង្កូវដួង និងមមាចស្លឹក ហើយជម្ងឺក៏មាន ដូចជាប្រភេទជំងឺផ្សិតសំឡី និងផ្សិតប្រផេះជាដើម។
ចុងក្រោយគឺការប្រមូលផលដែលអ្នកដាំគួរប្រមូលនៅពេលសាលាដមានស្លឹកធំ រលោង និងមានជាតិល្អ ដោយមិនត្រូវទុកយូរពេកនោះទេ ដែលអាចធ្វើឱ្យស្លឹកកាន់តែស្វិត និងមានរសជាតិកាន់តែល្វីង៕