បាត់ដំបង ៖ គ្រឿងសមុទ្រ ជាប្រភេទអាហារដែលមនុស្សទូទៅចូលចិត្តទទួលទាន និងមានតម្លៃថ្លៃជាងផលនេសាទទឹកសាប ដែលគេអាចច្នៃជាមុខម្ហូបអាហារបានច្រើនប្រភេទ ទាំងប្រភេទចម្អិន និងឆៅ ពោរពេញទៅដោយរសជាតិឆ្ងាញ់។
កញ្ញា យ៉ាទី ជាម្ចាស់ហាង យ៉ាទីលក់គ្រឿងសមុទ្រក្រឡុក មានទីតាំងនៅស្រុកសំពៅលូន ខេត្តបាត់ដំបង កំពុងមានភាពមមាញឹកជាមួយនឹងអាជីវកម្មរបស់ខ្លួនជារៀងរាល់ថ្ងៃ ដោយការបើកលក់គ្រឿងសមុទ្រក្រឡុក ក្រោមការគាំទ្រយ៉ាងច្រើនពីសំណាក់អតិថិជនទូទៅនៅក្នុងតំបន់ ជាពិសេសយុវវ័យ។
ម្ចាស់អាជីវកម្មវ័យក្មេងរូបនេះបានបញ្ជាក់ថា ៖
“ហាងរបស់យើងខ្ញុំចាប់បើកលក់តាំងពីម៉ោង ១រសៀលដល់ម៉ោង ៩យប់ ហើយគ្រឿងសមុទ្ររបស់យើងបងប្អូនគាំទ្រច្រើន ដោយសារទឹកគ្រឿងដែលយើងលាយមិនប្រើប្រេងដែលធ្វើឱ្យទ្រលាន់នោះទេ ជាពិសេសតម្លៃរបស់យើងមានតាមឈុតតូច និងឈុតធំ ចាប់ពី ៥-៣០ដុល្លារ ដែលឈុត៥ដុល្លារអាចហូបបាន២នាក់ ហើយឈុតធំអាចទទួលទានជុំគ្នាជាលក្ខណៈគ្រួសារបានផងដែរ”
កញ្ញាបានបន្តថា ៖
“ចំពោះអតិថិជនវិញ ភាគច្រើនជាអ្នករស់នៅក្នុងតំបន់ មានទាំងយុវវ័យ និងវ័យចំណាស់ ដែលជាធម្មតាអាចលក់គ្រឿងសមុទ្រអស់ប្រមាណ ១០គីឡូក្រាម ឬអាចច្រើនជាងនេះនៅថ្ងៃចុងសប្ដាហ៍ ឬថ្ងៃបុណ្យទាន។ ក្រៅពីនេះ ក៏មានអ្នកស្គាល់ ក៏ដូចជាកម្ម៉ង់ទិញតាមបណ្ដាញសង្គមក្រោយធ្វើការផុសលក់ថែមទៀតផង។ ទាក់ទងទៅនឹងការផលិត យើងធ្វើទឹកគ្រឿងសម្រាប់លាយទុកជាមុនសិន ដោយឡែកគ្រឿងសមុទ្រយើងស្រុះភ្លាមៗពេលភ្ញៀវកម្ម៉ង់ ទើបយកទៅឆាជាមួយទឹកគ្រឿង និងបន្ថែមទឹកដោះគោឆៅជាការស្រេច។ ដោយឡែក គ្រឿងផ្សំសំខាន់ៗ មានដូចជាគ្រឿងសមុទ្រដែលយើងអាចដាក់បានច្រើនមុខដូចជា បង្គា មឹក ក្ដាម ងាវ ជាដើម ក្រៅពីនេះយើងមានបន្ថែមដូចជា មី ឬស្ប៉ាកាទី(spaghetti) ប្រហិត និងពោត ទៅតាមចំណង់ចំណូលចិត្តអតិថិជន”
នេះជាអ្វីដែលម្ចាស់ហាងខាងលើបានលើកឡើង។
គួរបញ្ជាក់ដែរថា កញ្ញា យ៉ាទី បានចាប់ផ្ដើមលក់គ្រឿងសមុទ្រក្រឡុកនៅឆ្នាំ២០២០ ដោយសារតែមានអតិថិជនគាំទ្រច្រើន ហើយកញ្ញាក៏ជាអ្នកចូលចិត្តលក់អ្វីដែលថ្មីប្លែកគេ។ កាលពីដំបូងឡើយ កញ្ញាបើកលក់ម្ជូរ ហើយក៏ពង្រីក និងបើកអាជីវកម្មថ្មីបន្ថែមដោយការលក់គ្រឿងសមុទ្រក្រឡុង និងបុកល្ហុងបន្ថែមទៀត ដែលប្រើប្រាស់ដើមទុនដំបូងប្រមាណ ៤ពាន់ដុល្លារក្នុងការរៀបចំតុបតែងហាង និងទិញសម្ភារចាំបាច់ ដូចជា ចាន ឆ្នាំង ស្លាបព្រា កែវ និងសម្ភារៈមួយចំនួនទៀតសម្រាប់ប្រើប្រាស់ផងដែរ។
ចំពោះកត្តាប្រឈមវិញ ត្រូវបានកញ្ញា យ៉ាទី លើកឡើងថា អ្វីដែលពិបាកគឺការកម្ម៉ង់ទិញ ស្ប៉ាកាទីពីទីរួមខេត្ត ហើយក្រៅពីនេះពុំមានចោទជាបញ្ហាអ្វីនោះឡើយដោយសារហាងរបស់កញ្ញាមានគេស្គាល់ច្រើន ហើយការលក់ក៏មមាញឹក លក់ដាច់អស់ៗ ផ្ទាល់តែម្ដង។
ចុងក្រៅយ កញ្ញា យ៉ាទី សូមអរគុណដល់អតិថិជនដែលតែងតាំគាំទ្រហាងរបស់កញ្ញា ក៏ដូចជាគ្រឿងសមុទ្រក្រឡុកនេះ ហើយអនាគតទៅ កញ្ញាក៏ចង់ពង្រីកអាជីវកម្មនេះឱ្យកាន់តែធំ និងមានអតិថិជនគាំទ្រកាន់តែច្រើននៅក្នុងតំបន់ផងដែរ៕
ជីវប្រវត្តិ: ជានិស្សិតនៃសាលកវិទ្យាល័យភូមិន្ទភ្នំពេញ ដេប៉ាតឺម៉ង់ប្រព័ន្ធផ្សព្វផ្សាយ និងសារគមនាគមន៍។ បច្ចុប្បន្ន ជាអ្នករាយការណ៍ព័ត៌មាននៅ AMS Economy ។
របាយការណ៍ថ្មីៗ
មើលទាំងអស់ ➧ព័ត៌មានទូទៅ
មើលទាំងអស់ ➧បុរសម្នាក់កែច្នៃត្រឡោកដូងទៅជាធ្យូងអនាម័យ ជួយដល់សុខមាលភាពប្រជាជន
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច
• 26/04/2024
ជំនួសឱ្យការយកឈើទៅដុត បុរសម្នាក់បានប្រមូលយកត្រឡោកដូងដែលគេកោសសាច់រួច ទៅដុតឱ្យចេញជាធ្យូងអនាម័យ។
Hilltribe Organics ជួយបង្កើនប្រាក់ចំណូលជនជាតិភាគតិចនៅប្រទេសថៃជាង ៥០០ ដុល្លារក្នុងមួយខែពីការចិញ្ចឹមមាន់យកស៊ុតសរីរាង្គ
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច
• 26/04/2024
Hilltribe Organics បានរួមបញ្ចូលជនជាតិដើមភាគតិចដែលចិញ្ចឹមមាន់យកស៊ុតទៅក្នុងខ្សែសង្វាក់តម្លៃនៃផលិតផលសរីរាង្គរបស់ខ្លួន និងបានជួយបង្កើនប្រាក់ចំណូលរបស់ពួកគេបីដង ឬជាង ៥០០ ដុល្លារក្នុងមួយខែ
Doi Kham ក្រុមហ៊ុនធុរកិច្ចបរិយាបន្នថៃផ្តោតសំខាន់ជួយគាំទ្រជីវភាពក្រុមកុលសម្ព័ន្ធភ្នំ
ធុរកិច្ចបរិយាបន្ន, ព្រឹត្តិការណ៍, សេដ្ឋកិច្ច
• 26/04/2024
Doi Kham បានជួយគាំទ្រដល់ក្រុមពលរដ្ឋកុលសម្ព័ន្ធជាច្រើនរយពាន់គ្រួសារតាមរយៈការទទួលទិញគ្រាប់កាហ្វេដែលមានគុណភាពខ្ពស់ដោយផ្ទាល់ពីសហគមន៍ទាំងនេះ